problem z E398 i Aero2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z E398 i Aero2
Witajcie,
Mam modem E398 od jakiegoś czasu i w oczekiwaniu na kartę Aero2 używałem w nim Orange.
Modem jest z Plusa, firmware zmieniłem na najnowszy jaki znalazłem czyli 11.335.27.00.000.B757.
I teraz zaczynają się schody.
Wczoraj dotarła do mnie karta Aero2, włożyłem do modemu i podłączyłem do routera, ale jak po 5 min dioda nadal migała na zielono zamiast na niebiesko to go odłączyłem i podłączyłem do kompa.
Nic to oczywiście nie dało i cały czas mi mrugał na zielono.
Uruchomiałem netinfo i przeglądałem tylko opcje w nim i nagle zapaliła się niebieska dioda i udało się połączyć.
Zadowolony odłączyłem modem i podłączyłem ponownie do routera i znów do samo, całą noc mrugał na zielono, jak się rano obudziłem nie było żadnych zmian.
Zabrałem go ze sobą do pracy i podoba sytuacja. uruchomiłem netinfo i zmieniłem z nim tylko opcję Roaming na włączony i znów zapaliła się niebieska i się połączyłem z siecią.
Niestety po wyjęciu modemu i ponownym włożeniu znów mruga tylko na zielono.
Przyznaje, że brak mi pomysłu co może być nie tak.
Jak wyszukuję ręcznie sieci to pokazuje mi wszystkie włącznie z LTE Plusa, ale nie Aero2.
Nadmienię tylko że sieć na innym urządzeniu jest widoczna i ma dobry zasięg w tej lokalizacji.
Macie może jakieś sugestie ?
Mam modem E398 od jakiegoś czasu i w oczekiwaniu na kartę Aero2 używałem w nim Orange.
Modem jest z Plusa, firmware zmieniłem na najnowszy jaki znalazłem czyli 11.335.27.00.000.B757.
I teraz zaczynają się schody.
Wczoraj dotarła do mnie karta Aero2, włożyłem do modemu i podłączyłem do routera, ale jak po 5 min dioda nadal migała na zielono zamiast na niebiesko to go odłączyłem i podłączyłem do kompa.
Nic to oczywiście nie dało i cały czas mi mrugał na zielono.
Uruchomiałem netinfo i przeglądałem tylko opcje w nim i nagle zapaliła się niebieska dioda i udało się połączyć.
Zadowolony odłączyłem modem i podłączyłem ponownie do routera i znów do samo, całą noc mrugał na zielono, jak się rano obudziłem nie było żadnych zmian.
Zabrałem go ze sobą do pracy i podoba sytuacja. uruchomiłem netinfo i zmieniłem z nim tylko opcję Roaming na włączony i znów zapaliła się niebieska i się połączyłem z siecią.
Niestety po wyjęciu modemu i ponownym włożeniu znów mruga tylko na zielono.
Przyznaje, że brak mi pomysłu co może być nie tak.
Jak wyszukuję ręcznie sieci to pokazuje mi wszystkie włącznie z LTE Plusa, ale nie Aero2.
Nadmienię tylko że sieć na innym urządzeniu jest widoczna i ma dobry zasięg w tej lokalizacji.
Macie może jakieś sugestie ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: problem z E398 i Aero2
Pierwsza-pytanie:jaki to router? Jeżeli miałby obsługiwać wyłącznie kartę Aero2 to można by było awaryjnie komendami AT ustawić mu wyłącznie pasmo WCDMA900 (to rozwiązanie raczej alarmowe
). Jeżeli to router na którym można zainstalować OpenWRT Gargoyle by obsy to problem rozwiąże firmware wbudowane w routerze. 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

jareq
-
To nie ma znaczenia czy podłączam do routera czy do notka, efekt jest zawsze taki sam cały czas miga na zielono, a czasami jak wejdę w netinfo to mu się zdarzy złapać zasięg i można się połączyć. Zupełnie tylko nie umiem wyłapać momentu po jakim się to dzieje.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Bez problemu działa mi Aero-BDI na E398, również od Plusa. Top_Netifo nie używam bo nie ma na OSX-mam MP i na nim wybieram z jakim typem sieci ma się łączyć (WCDMA only). Router mam MR-3420 z OpenWRT Gargoyle by obsy (tam jest zakładka do połączenia z BDI i router wysyła mu stosowne komendy-wznawia również po godzinie z automatu).
jareq
-
- Stały użytkownik forum
Witam
A zmieniłeś APN z internet na darmowy?
A zmieniłeś APN z internet na darmowy?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Koledze nie loguje się karta w sieci, APN ma znaczenie do nawiązania połączenia gdy karta już jest zalogowana.leszekw pisze: zmieniłeś APN z internet na darmowy?
jareq
-
Dokładnie tak, wczoraj wziąłem od testów jeszcze jeden router i postawiłem go sobie na stole i obserwowałem co się będzie działo. Dwa razu zdarzyło się, że zalogował się do sieci i przez monet działał, ale połączenie szybko zostało przerwane i znów tylko zielona dioda...jarek999 pisze:Koledze nie loguje się karta w sieci, APN ma znaczenie do nawiązania połączenia gdy karta już jest zalogowana.
Brak mi pomysłów, zmieniałem jeszcze wczoraj firmware na jakiś starszy ale to nic nie poprawiło...
Tak dla pewności włożyłem też do modemu kartę Playa którą używam w tel. działa bez najmniejszego problemu, karta Aero2 włożona do tel. też funkcjonuje.
Czyżby jakiś problem z pasmem 900MHz ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-08-03, 20:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 19:33 przez xgrey, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Raczej nie-jak już to problem z przełączaniem pasm. W swoim również zmieniałem 2x firmware (obecnie mam to najnowsze + wrzuciłem sobie dashboard CP).O wrzuć do niego dashboard Cyfrowy Polsat bądź ściągnij i zainstaluj na komputerze. Więcej o komendach do niego: http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F ... uawei/E398xgrey pisze: Czyżby jakiś problem z pasmem 900MHz ?
jareq
-
- Stały użytkownik forum
Ja również mam problem z modemem E398 i Aero2. Karta (na ZTE 60, Y3300) i modem (na iPlusie) dobrze działają, ale nie chcą ze sobą współdziałać. Po podłączeniu zasięg jest, loguje się do sieci, ale nie chce utworzyć połączenia. Aplikacja iPlusa wyświetla błąd o urządzeniu nie wspierającym ndis, a topnetinfo błąd 612.