Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
BlueDisconnect pisze: Jaką antenę kierunkową możecie zaproponować do modemu E3131?
A może byś powiedział jakie pasmo chociaż?
BlueDisconnect pisze: Zależy mi na takiej, którą po rozpakowaniu będę mógł od razu podłączyć bez żadnych przejściówek z kablem o długości około 10 metrów.
Ogólnie to się nie da. Nie ma kabli ze złączem od razu do modemu. Zazwyczaj są FME. A dlaczego tak chcesz zrobić?
BlueDisconnect pisze:
Zależy mi na takiej, którą po rozpakowaniu będę mógł od razu podłączyć bez żadnych przejściówek z kablem o długości około 10 metrów.
Raz, że nie chyba ma takich, a dwa - nawet jakby były, to nie polecam takiego rozwiązania. Gniazda antenowe w modemach Huawei są delikatne, a kabel antenowy (najczęściej stosowany H155) jest dość gruby i przede wszystkim sztywny, przez co bez mocowania go taśmą do modemu będzie się co chwila wyrywał z gniazda, co nie dość, że będzie uciążliwe, na dodatek może doprowadzić do uszkodzenia gniazda. Dlatego na konektorze bym nie chciał oszczędzać.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
YaHooo pisze:A może byś powiedział jakie pasmo chociaż?
No tak nie napisałem, W900 oczywiście czyli Aero2.
Yanusz pisze:Raz, że nie chyba ma takich, a dwa - nawet jakby były, to nie polecam takiego rozwiązania. Gniazda antenowe w modemach Huawei są delikatne, a kabel antenowy (najczęściej stosowany H155) jest dość gruby i przede wszystkim sztywny, przez co bez mocowania go taśmą do modemu będzie się co chwila wyrywał z gniazda, co nie dość, że będzie uciążliwe, na dodatek może doprowadzić do uszkodzenia gniazda. Dlatego na konektorze bym nie chciał oszczędzać.
Nie o oszczędność chodzi tylko wydaje mi się, że tak będą mniejsze straty na kablu.
Przydałyby się jeszcze takie informacje jak: moc sygnału odbieranego przez sam modem w pomieszczeniu oraz nazwa miejscowości, w której sprzęt ma być używany.
Yanusz pisze: Dodatkowa strata na tak krótkim kabelku konektora jest symboliczna, niezauważalna wręcz tym bardziej, że korzystasz z pasma 900MHz.
Otóż to. Ja tam bym się nie przejmował. Ewentualnie wziąłbym mocniejszą antenę. Chociaż i tak nie ma tu za dużego pola do wyboru moim zdaniem (ATK10 lub ATK20).
Oczywiście że wyjdzie drożej-modem jest ...za którą operator może płaci 50zł (to rozwiązanie Low-End z tymi antenami, gdybyś chciał coś lepszego to wydatek co najmniej kilka x ta sumka).
Dobra instalacja antenowa (antena, kabel, konektor) musi trochę kosztować. Można kupić jakiś szajs z portali aukcyjnych za kilkanaście złotych, ale gwarantuję, że to będą pieniądze wyrzucone w błoto.
BlueDisconnect pisze:
...to wyjdzie w sumie więcej niż za modem.
To zależy za jaki modem, E3131 choć dobry, należy do niskiej półki cenowej. Są modemy i za 300-400zł.
Yanusz pisze:
To zależy za jaki modem, E3131 choć dobry, należy do niskiej półki cenowej. Są modemy i za 300-400zł.
Tak ale modem technicznie szybko się starzeje (dziś ten za 300-400 za 6m-cy może kosztować 100zł), dobra instalacja antenowa jest na lata (aż do materialnego zniszczenia) obsługując dany przedział częstotliwości.
Witam. Potrzebuje przyzwoitej anteny do modemu Huawei E3131, dla pasma 900 Mhz, tak przynajmniej sugeruje mapa lokalizacji BTS dla miejscowości z której łapie zasięg. Czy ktoś mógłby polecić jakiś konkretny wybór? Pozdrawiam
No właśnie. Jak wygląda kwestia podpięcia anteny do modemu? Czy jeśli kupię antenę wraz z kablem oraz odpowiednim złączem, to będzie to już wszystko, czego potrzebuje?
A to zależy. Teraz nie jestem w stanie powiedzieć, bo już nie pamiętam. Tylko przez pewien czas używałem TNI, potem jakoś wygodniej było mi korzystać z dedykowanej aplikacji Play Online. W domu zasięg jest tylko przy oknie, i to dość słaby. Gdy wpinam modem w kabelek (przedłużkę USB) i wypuszczam za okno, to wtedy jest naprawdę przyzwoicie. Ostatnio jednak ta przedłużka mi się zepsuła i znów muszę korzystać z Internetu tylko wtedy, gdy modem znajduje się wewnątrz budynku. Uznałem, że już w końcu czas na dokupienie anteny.
R Mad pisze: Jak wygląda kwestia podpięcia anteny do modemu? Czy jeśli kupię antenę wraz z kablem oraz odpowiednim złączem, to będzie to już wszystko, czego potrzebuje?
Jak najbardziej. Odpowiedni konektor możesz sobie zakupić np na Allegro.
Andrzejz78 pisze:To najlepiej ATK-20 przy tak słabym sygnale
Dokładnie. Nie ma co, jeśli tak słaby zasięg to tylko ATK-20.