PLAY: dobry sygnał - brak połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
PLAY: dobry sygnał - brak połączenia
Od kilku tygodni zauważyłem dziwne działanie sieci PLAY. Jak mam sygnał do -89dBm 38% CSQ 12 to wszystko bardzo ładnie działa ale jak wzrośnie na 40% lub więcej to internet przestaje działać całkowicie. Występuje to mniej więcej między 12-16 (w tym okresie czasowym antena jest w cieniu drzewa) Nie wiem co jest przyczyną takiego działania...
Pomoc mile widziana.
Sprzęt : BPxp20dBi + e230 + laptop + 20m skrętki + TPL + 2 PC
Pomoc mile widziana.
Sprzęt : BPxp20dBi + e230 + laptop + 20m skrętki + TPL + 2 PC
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: PLAY: dobry sygnał - brak połączenia
Być może wtedy się przełączasz na inny nodeB? To trzeba by sprawdzić instalując np <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>-bolox- pisze:Nie wiem co jest przyczyną takiego działania...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Dane co podałem są właśnie z tego programu. Nie zauważyłem przełączania tylko wzrost % i brak komunikacji z bts.
@↓ Sprawdzane kable i połączenia - wszystko ok
@↓ Sprawdzane kable i połączenia - wszystko ok
Ostatnio zmieniony 2012-08-05, 23:59 przez -bolox-, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdź połączenia na kablach i antenie. Może coś się poluzowało i są problemy z sygnałem, a aplikacja tego nie pokazuje bo odświeża co jakiś czas.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli być może aż tak się zmienia obciążenie sieci, albo coś zakłóca Ci sygnał radiowy.-bolox- pisze:Dane co podałem są właśnie z tego programu. Nie zauważyłem przełączania tylko wzrost % i brak komunikacji z bts.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
A czy przypadkiem nie zmienia Ci się przy tym technologia połączenia?-bolox- pisze: Jak mam sygnał do -89dBm 38% CSQ 12 to wszystko bardzo ładnie działa ale jak wzrośnie na 40% lub więcej to internet przestaje działać całkowicie.
Tzn., czy nie przeskakuje z HSDPA/UMTS na EDGE/GPRS?
Bo to by tłumaczyło całe zjawisko

Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiedziałem że Play Online nadaje w EDGE/GPRS.Chris-Kr pisze: czy nie przeskakuje z HSDPA/UMTS na EDGE/GPRS?
Problem nadal występuje. Podejrzewam nietoperze na strychu, oślepienie anteny lub turystów nad morzem. Trzeba wszystko rozebrać i posprawdzać.....
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na ogół nie nadaje, ale kiedyś eksperymentując w TNI z wymuszaniem technologii połączenia, udało mi się zalogować do BTS-a w EDGE'u. Tak więc z góry niczego wykluczać nie można, zwłaszcza wobec tak dziwnych objawów.-bolox- pisze:Nie wiedziałem że Play Online nadaje w EDGE/GPRS.
Krzysztof