Problem z buforowaniem

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kiwajakotako14
Początkujący użytkownik forum

Problem z buforowaniem

Post autor: kiwajakotako14 »

Od tygodnia mam problem z buforowaniem. Filmiki na youtube.pl o długości 10 min zostawione na 30 min nie zbuforowały się prawie wcale. Na innych stronach jest tak samo czy to film czy piosenka dodam, że strony ładują mi się bez zarzutów. Gdy coś pobieram na początku idzie dość szybko stopniowo się zmniejsza i w końcu staje w miejscu. Strony ładują mi się szybko tylko te filmiki i piosenki nie chcą się buforować. Mam internet 1mb. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 2012-08-05, 20:09 przez kiwajakotako14, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z buforowaniem

Post autor: wojteks »

kiwajakotako14 pisze:Mam internet 1mb
Jaki?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

kiwajakotako14 pisze:Mam internet 1mb.
Jeśli od TP/Orange to pozostaje się przyzwyczaić albo korzystać ze strumieni wideo poza godzinami szczytu...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kiwajakotako14 pisze:Strony ładują mi się szybko tylko te filmiki i piosenki nie chcą się buforować.
Sprawdź co się dzieje w nocy, być może operator przyciął strumienie video. Jeśli to jest jakaś kablówka to trzeba uderzyć do nich.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kiwajakotako14

Internet 1 mb, radiowy jest on od lokalnego dostawcy "Rendar" (mieszkam na wsi). W nocy czy w dzień nie widzę różnicy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Skoro było tu wspomniane YT to mam takie pytanie
Dlaczego gdy ogładam YouTube to transer danych leci jak głupi? Przecież to są filmiki czasami w tragicznej rozdzielczości a MB lecą jakby to był film HD
Jak oglądam filmy online to transfer jest taki jakbym pobrał ten film i to jest ok ale nie mogę zrozumieć że kilkanaście min kiepskiego jakościowo (np.3gp) filmu potrafi 100MB wessać
Może mi to ktoś wytłumaczć?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Andrzejz78 pisze:Może mi to ktoś wytłumaczć?
Masz komórkę/aparat z możliwością kręcenia filmów to sobie coś nagraj i zobacz jaką ma objętość.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

kiwajakotako14 pisze:Internet 1 mb, radiowy jest on od lokalnego dostawcy "Rendar" (mieszkam na wsi). W nocy czy w dzień nie widzę różnicy.
No to molestuj dostawcę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jak oglądam filmy online to transfer jest taki jakbym pobrał ten film i to jest ok ale nie mogę zrozumieć że kilkanaście min kiepskiego jakościowo (np.3gp) filmu potrafi 100MB wessać
Tylko popatrz na to, że ten plik 3gp jest na takim You Tube konwertowany do innej postaci (flv) i tam już może mieć zupełnie inne rozmiary.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kiwajakotako14

Dziś zauważyłem, że na laptopie mojego ojca internet działa poprawnie, nie za szybko ale filmy się buforują tak jak powinny. U mnie na laptopie nawet ja chcę pobrać piosenkę która zajmuje na przykład 3 mb to ściągnie się 1mb i staje w miejscu, a u mojego taty ściąga się normalnie. Coś jest nie tak z moim laptopem?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Jeśli problem nie występuje na drugim komputerze, to chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Teraz tak:
- czy problem występuje na wszystkich przeglądarkach?
- czy skanowałes ostatnio system dobrym programem antywirusowym?
- czy czyściłeś ostatnio śmieci na dysku + rejestr?
- czy instalowałeś ostatnio jakieś "podejrzane" programy, patche do gier itp.?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
kiwajakotako14

-Tak, problem występuje na wszystkich przeglądarkach ( Internet Explorer, Opera, Mozill Firefox )
-Nie, nic takiego nie ściągałem, ale dla pewności przeskanowałem system kasperskim i komputer jest czysty.
-Rejestr i dysk czyszczę systematycznie co tydzień.

EDIT
Jeśli to pomoże to powiem, że problem zaczął się gdy kilka tygodni temu po burzy nie miałem internetu zadzwoniłem do dostawcy oni przysłali mi takiego gościa co miał naprawić problem. Bawił się trochę i doszedł, że się port w ruterze spalił i cały ruter został wymieniony. Po tygodniu znowu musiałem dzwonić do dostawcy, bo prędkość internetu (sprawdzana na dsl.cz) wahała się od 300-400 kbs, a powinienem mieć 1 mb. Przyjechał znowu się bawił z godzinę i kazał mi sprawdzić teraz prędkość wyszło trochę ponad 500kbs. Internet (strony) ładowały się szybko to nie widziałem problemu ale dzień później zauważyłem, że filmiki/muzyka nie buforowały się i piosenki nie ściągały się.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kiwajakotako14 to ja bym zaczął od wymiany sprzętu sieciowego. Najprostsza według mnie sprawa.
kiwajakotako14

Czyli rutera?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jak najbardziej.
ODPOWIEDZ