Plus LTE - zmienność adresu IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Plus LTE - zmienność adresu IP
Co ile powinien zmieniać się adres IP na LTE w Plusie? Bo od 10 lipca cały czas mam ten sam adres IP i ani razu się nie zmienił.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Plus LTE - zmienność adresu IP
Nie musi się zmieniać.Kamil1000 pisze:Co ile powinien zmieniać się adres IP na LTE w Plusie?
Nie pomagam na PW!
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Podaj nazwę APN, przez które się łączysz.
-
- Stały użytkownik forum
Na LTE nie można korzystać z APN innego niż internet.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To bardzo dobrze świadczy o zakupionym zestawie i stacji LTE (adres się zmienia gdy jest wznawiane połączenie ewentualnie jak jest jakiś reset na serwerze operatora).Kamil1000 pisze: Bo od 10 lipca cały czas mam ten sam adres IP i ani razu się nie zmienił.

jareq
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bez wyłączania modemu przez miesiąc? Ciekawe... jednak możliwe
co do APN to rzeczywiście mój błąd... Możesz sprawdzić nazwę hosta dla twojego IP, powinna kończyć się na "*.dynamic.lte.plus.pl" co świadczyłoby o dynamicznym IP.

Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie koniecznie, równie dobrze operator może skonfigurować dzierżawę IP przypisaną do karty sim wygasającą np. tydzień po rozłączeniu.jarek999 pisze:To bardzo dobrze świadczy o zakupionym zestawie i stacji LTE (adres się zmienia gdy jest wznawiane połączenie ewentualnie jak jest jakiś reset na serwerze operatora).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak jak zapłacisz 15zł netto za usługę zewnętrznego statycznego IP (które i tak na sieci LTE nie działa), poza tym bardzo łatwo to sprawdzić: wył-wł zasilanie w routerze.krystianb pisze: równie dobrze operator może skonfigurować dzierżawę IP przypisaną do karty sim wygasającą np. tydzień po rozłączeniu.

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Zgadza się, mam prawie zawsze taką końcówkę host. Dla jednej z pul adresów IP przeznaczonych do LTE jest końcówka "*.dynamic.gprs.plus.pl". Na aktualnym adresie mam wersję z LTE.PC174 pisze:Możesz sprawdzić nazwę hosta dla twojego IP, powinna kończyć się na "*.dynamic.lte.plus.pl" co świadczyłoby o dynamicznym IP.
[ Dodano: 2012-08-03, 17:54 ]
Wiadomo, że IP zmieni się po restarcie rutera. Ale zauważyłem pewną rzecz - gdy na komputerze rozłączę się i połączę na nowo, to nadal mam ten sam adres IP (sprawdzone w Mobile Partner oraz bezpośrednio w Windows 7 przez NDIS). Dopiero wyjęcie i włożenie modemu ponownie zmienia adres IP. W ruterze nie zauważyłem czegoś takiego.
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 17:03 przez Kamil1000, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście że możliwe ja w czasie testów CDMA Nordiska w Łodzi na przełomie maj/czerwiec ub.r miałem status pod jednym adresem 33dni (również sieć przydziela go dynamicznie, a że kończyłem testy to nie wiem jak długo max. można utrzymać takie połączenie-screeny z routera są tutaj w historii forum).PC174 pisze:Bez wyłączania modemu przez miesiąc? Ciekawe... jednak możliwe
jareq
-
- Stały użytkownik forum
Dzisiaj połączenie samo się zresetowało i mam już inne IP. Adres miałem więc utrzymywany przez 30 dni. Co ciekawe, po tym resecie wróciła mi prawidłowa prędkość uploadu, ponieważ od jakiś 2 tygodni miałem dziwnie obniżony upload do 5 Mb/s (dosyć równo była przycinana prędkość). Teraz mam z powrotem upload w granicach 15-20 Mb/s.