Plus LTE - zmienność adresu IP

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Plus LTE - zmienność adresu IP

Post autor: Kamil1000 »

Co ile powinien zmieniać się adres IP na LTE w Plusie? Bo od 10 lipca cały czas mam ten sam adres IP i ani razu się nie zmienił.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Plus LTE - zmienność adresu IP

Post autor: wojteks »

Kamil1000 pisze:Co ile powinien zmieniać się adres IP na LTE w Plusie?
Nie musi się zmieniać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Podaj nazwę APN, przez które się łączysz.
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Na LTE nie można korzystać z APN innego niż internet.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Kamil1000 pisze: Bo od 10 lipca cały czas mam ten sam adres IP i ani razu się nie zmienił.
To bardzo dobrze świadczy o zakupionym zestawie i stacji LTE (adres się zmienia gdy jest wznawiane połączenie ewentualnie jak jest jakiś reset na serwerze operatora). :ok:
jareq
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Bez wyłączania modemu przez miesiąc? Ciekawe... jednak możliwe ;) co do APN to rzeczywiście mój błąd... Możesz sprawdzić nazwę hosta dla twojego IP, powinna kończyć się na "*.dynamic.lte.plus.pl" co świadczyłoby o dynamicznym IP.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jarek999 pisze:To bardzo dobrze świadczy o zakupionym zestawie i stacji LTE (adres się zmienia gdy jest wznawiane połączenie ewentualnie jak jest jakiś reset na serwerze operatora).
Nie koniecznie, równie dobrze operator może skonfigurować dzierżawę IP przypisaną do karty sim wygasającą np. tydzień po rozłączeniu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze: równie dobrze operator może skonfigurować dzierżawę IP przypisaną do karty sim wygasającą np. tydzień po rozłączeniu.
Tak jak zapłacisz 15zł netto za usługę zewnętrznego statycznego IP (które i tak na sieci LTE nie działa), poza tym bardzo łatwo to sprawdzić: wył-wł zasilanie w routerze. ;)
jareq
Kamil1000
Stały użytkownik forum

PC174 pisze:Możesz sprawdzić nazwę hosta dla twojego IP, powinna kończyć się na "*.dynamic.lte.plus.pl" co świadczyłoby o dynamicznym IP.
Zgadza się, mam prawie zawsze taką końcówkę host. Dla jednej z pul adresów IP przeznaczonych do LTE jest końcówka "*.dynamic.gprs.plus.pl". Na aktualnym adresie mam wersję z LTE.

[ Dodano: 2012-08-03, 17:54 ]
Wiadomo, że IP zmieni się po restarcie rutera. Ale zauważyłem pewną rzecz - gdy na komputerze rozłączę się i połączę na nowo, to nadal mam ten sam adres IP (sprawdzone w Mobile Partner oraz bezpośrednio w Windows 7 przez NDIS). Dopiero wyjęcie i włożenie modemu ponownie zmienia adres IP. W ruterze nie zauważyłem czegoś takiego.
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 17:03 przez Kamil1000, łącznie zmieniany 3 razy.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

PC174 pisze:Bez wyłączania modemu przez miesiąc? Ciekawe... jednak możliwe ;)
Oczywiście że możliwe ja w czasie testów CDMA Nordiska w Łodzi na przełomie maj/czerwiec ub.r miałem status pod jednym adresem 33dni (również sieć przydziela go dynamicznie, a że kończyłem testy to nie wiem jak długo max. można utrzymać takie połączenie-screeny z routera są tutaj w historii forum).
jareq
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Dzisiaj połączenie samo się zresetowało i mam już inne IP. Adres miałem więc utrzymywany przez 30 dni. Co ciekawe, po tym resecie wróciła mi prawidłowa prędkość uploadu, ponieważ od jakiś 2 tygodni miałem dziwnie obniżony upload do 5 Mb/s (dosyć równo była przycinana prędkość). Teraz mam z powrotem upload w granicach 15-20 Mb/s.
ODPOWIEDZ