Problem z OFP.

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sirwel
Początkujący użytkownik forum

Problem z OFP.

Post autor: Sirwel »

Witam.
Od 3 dni mój internet dziwnie się zachowuje. Otóż wcześniej przy NAPRAWDĘ słabym zasięgu (95 dBm) net działał bardzo przyzwoicie (ściąganie [KB/s] w dzień:150; w nocy:250, pingi też był jak na ten internet małe max 100). Od wtorku pingi skaczą 1000+, a ściąganie w dzień to jakieś 50 KB/s... w nocy to max 150.
Czy to wina moja czy może coś od strony Orange ?
Kompa skanowałem ad adware, spybot'em; do tego dochodzi AVG i comodo. NIC nie wykryło, więc to raczej nie moja wina.
Ma ktoś jakiś pomysł ?
Raczej odrzucam nagłe przeciążenie nadajnika... bo z dnia na dzień AŻ tylu ludzi nie doszłoby.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z OFP.

Post autor: YaHooo »

Sirwel pisze: Ma ktoś jakiś pomysł ?
Sprawdź jak działa w innej lokalizacji, takiej abyś był zalogowany do innego nodeB. Wtedy się sytuacja rozjaśni. No i najlepiej by było abyś miał tam lepszy zasięg.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
MARQUS88

Post autor: MARQUS88 »

A może transfery danych został wykorzystany i masz włączone ograniczenie. Prędkość w takim wypadku wynosi 64 kb/s. Sprawdź ilość dostępnego transferu w necie. Jeżeli to z tym problem to od nowego okresu rozliczeniowego prędkość internetu powinna wzrosnąć.
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: clamaranop »

Może modernizacja Nadajnika do rev.B : D
Sirwel

Post autor: Sirwel »

@YaHooo
Nie mam możliwości zmiany lokalizacji. Net działa na stacjonarce i nie tylko ja z niej korzystam. Zmiana położenia routera w mieszkaniu nic nie daje.

@MARQUS88
Limit mam największy z dostępnych i pozostało mi ponad 10GB.

@clamaranop
To już raczej nie leży w mojej kompetencji...
mantesinf
Użytkownik forum

Post autor: mantesinf »

@ up2

Popieram kolegę clamaranop... modernizacja nadajników trwa... u mnie zdjęli nadajnik 4 miesiące temu i mają dopiero założyć w listopadzie :D Miałem OFP Adu 500a ale zrezygnowałem bo to szajs. mam modem iplus łapie mi hspa+ i nie narzekam tak jak na OFP
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sirwel pisze: Nie mam możliwości zmiany lokalizacji. Net działa na stacjonarce i nie tylko ja z niej korzystam. Zmiana położenia routera w mieszkaniu nic nie daje.
CZyli po prostu dzwoń do operatora. Może na infolinii podadzą Ci jakieś informacje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ