Połączenia CSD - dziwny problem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
color1

Połączenia CSD - dziwny problem

Post autor: color1 »

Witam i pytam, bo wiem że są tu spece od tej technologii :)

Łączę się po CSD z terminalem Siemensa MC35i (modem wywołujący z laptopa, Dell) z wykorzystaniem kart działających w sieci Plusa i mam taki oto dziwny objaw, że nie zawsze udaje mi się dodzwonić do terminala, jest to sprawa jakby losowa - jeden dzień jest ok a innego dnia dostaję komunikat NO CARRIER, z tym że dochodzi do nawiązania krótkiego połączenia, gdyż za każdym razem zjada mi 1 grosz.

Czy ktoś ma pojecie jaki może być problem?
I jeszcze jedno, skojarzony jest z tym jeszcze jeden objaw a mianowicie, terminal mam postawiony w Olsztynie i będąc w Olsztynie bez problemu nawiązywane były wszystkie wywołania (terminal podłączony do konsoli po RS232) natomiast po powrocie do Wawy, przez kilka godzin NO CARRIER a potem było OK, następnego dnia znów na wyrywkę, raz łączy a raz NO CARRIER. Nie jest to raczej wina hardware-u... bo "na krótko" (tzn. w terminalem na miejscu) zawsze nawiązywał połączenie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenia CSD - dziwny problem

Post autor: YaHooo »

color1, a może to po prostu wina sieci, albo słabego zasięgu? Ja bym sprawdził w innej sieci, ewentualnie w miejscu gdzie łapiesz innego BTS'a.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
color1

Też początkowo myślałem o zmianie BTS-a ale... rozgryzłem :)
Należało wpisać kwerendę AT+CFUN=5 czyli GSM only (WCDMA radio off) - domyślnie było=1 i najwyraźniej jak połączenia odbywały się w obrębie jednego BTS-a (obszaru) to nie było problemu. Teraz jest OK

Ale co ciekawe, połączenie nawiązywane jest na 14400 (a podobno CSD idzie tylko 9600) natomiast z AT+CFUN=1 kiedy połączenia wykonywałem w Olsztynie, nawiązywało na 57600 - o co tu chodzi ?
gebus12
Stały użytkownik forum

Post autor: gebus12 »

Plus jako jedyny udostępnił transmisję HSCSD, która pozwala kilkukrotnie zwiększyć prędkość połączenia CSD. Tak obstawiam że to dlatego
color1

Hm... mc35i obsługuje tylko 14400 po CSD (lub jeszcze GPRS), modem w Dellu (5530) HSDPA, więc może było tak, że terminal odrzucał połączenia nie mogąc wynegocjować protokołu/prędkości....

Tak czy inaczej, temat można zamknąć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

color1 pisze:Też początkowo myślałem o zmianie BTS-a ale... rozgryzłem :)
Bardzo fajnie, że napisałeś co powodowało problemy :ok:
color1 pisze: Tak czy inaczej, temat można zamknąć.
Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
color1

No nie miałem na myśli zamykania tematu na forum :)

A tak przy okazji, czy ktoś próbował CSD w Plus na kartę/Simplus/36.6 ?
Głównie chodzi mi o kwestie:
- czy w ogole są możliwe połączenia CSD
- czy traktowane są jak 'rozmowy' czyli połączenia łapią się na promocje typu 29gr za całą 'rozmowę' w sieci lub nielimitowane 'rozmowy' w 36.6 lub inne opcje które pozwolą mi tanio dodzwonić się do bramki na kilka godzin lub cały miesiąc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W cenniku Plusa na kartę coś takiego jest:
Opłata za minutę komutowanego krajowego połączenia z Internetem – połączenie z numerami 123, 601100123 0,24 zł
Opłata za minutę komutowanego krajowego połączenia z WAP – połączenie z numerami 234, 601100234 0,24 zł
http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... t-na-karte
W simplusie to samo: http://nakarte.plus.pl/prepaid/chce_zos ... entem.html
color1

Ale nie chodzi mi o dostęp komutowany do internetu tylko połączenie CSD pomiędzy dwoma numerami (powiedzmy telefonami) w sieci Plusa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To zapewne wg cennika jak za rozmowę o ile system daje możliwość takiego typu połączenia zamiast głosowego. Trzeba tutaj przekonać się empirycznie.

Inaczej ma się regulamin operatora i usługi. Z tego co rozumiem to połączenie typu M2M (maszyna do maszyny)? Wg regulaminów wszelakich nie można tego robić na kartach SIM do tego nie przeznaczonych (odpowiednia zgoda lub mowa z operatorem).
color1

Te wszelakie ograniczenia regulaminowe dot. m2m powstały jako przeciwdziałanie fraudu, w pewnym sensie było to kiedyś uzasadnione, kiedy mtr-y były inaczej skonstruowane. To do czego zmierzam to połączenia w ramach tej samej sieci operatora... No nic, trzeba będzie kupić dwa startery (prepaidy bezumowne znaczy) i wypróbować.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No chyba tylko to ci zostaje.
Co do samego M2M to chyba robi się w ramach tej samej sieci, ale ja tam nie wiem. ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Działa CSD w prepaidach Plusa, taryfikacja jest taka sama jak dla rozmów, łącznie z wybranymi numerami, itp.
Oczywiście poza dedykowanym numerem dostępowym do Internetu, który jest liczony inaczej, ale kto dziś z tego korzysta, z resztą nawet jeśli chciało by się skorzystać z netu via CSD, to zawsze można wdzwonić się do Telefonów Podlaskich, na ich zwykły stacjonarny numer dostępowy.

Jedyną siecią, w której nie działa CSD, to Play (ale tylko w ramach sieci macierzystej - na Plusie i Orange działa normalnie).

[ Dodano: 2012-08-11, 10:40 ]
ja.michal pisze: Z tego co rozumiem to połączenie typu M2M (maszyna do maszyny)?
Tak. Telemetria, bankomaty, POS, itp.
Wiele z takich sprzętów nadal jedzie na CSD, zarówno w sieciach GSM jak i PSTN...

[ Dodano: 2012-08-11, 10:42 ]
color1 pisze:Te wszelakie ograniczenia regulaminowe dot. m2m powstały jako przeciwdziałanie fraudu
To też, ale przede wszystkim przeciwdziałanie sztucznemu obciążeniu sieci, bo sesja M2M może sobie trwać 24h/dobę i zajmuje to jeden kanał rozmówny niezależnie od tego, czy są przesyłane dane, czy nie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To coś się powoli ziemna jeśli chodzi o płatności. W MC ostatnio płaciłem i są nowe terminale. Kolorowe wyświetlacze, jakieś ikonki sieciowe. Autoryzacja (po chipie) leci niewyobrażalnie szybko. Po wybraniu OK już po około 1 sekundzie jest komunikat czy zaakceptowane czy nie. I leci to online bo z banku SMS mi przyszedł o autoryzacji.

[ Dodano: 2012-08-11, 18:31 ]
No i nie napisałem o co mi chodziło. Chyba to teraz leci po danych pakietowych patrząc na te informacje na wyświetlaczu i szybkość działania (w porównaniu do starszych terminali).

Ale to OT.

Skoro mowa o CSD to mam pytanie. Jakie są pingi między dwoma numerami w tej samej sieci, które są połączone między sobą po CSD?

[ Dodano: 2012-08-11, 18:32 ]
Patryk, i czy to jest rozliczane wg pakietów również? Np. darmowe połączenia w sieci.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Jakie są pingi między dwoma numerami w tej samej sieci, które są połączone między sobą po CSD?
Z tego co pamiętam z doświadczeń z własnym serwerem dialin - ~półtorej sekundy jeśli oba numery są w tej samej sieci.

Zobacz też nagrany kiedyś przeze mnie filmik jak działa dialup Telefonów Podlaskich:
http://youtu.be/Jy61Z8N6iNA

[ Dodano: 2012-08-11, 20:55 ]
ja.michal pisze:i czy to jest rozliczane wg pakietów również? Np. darmowe połączenia w sieci.
Oczywiście.
CSD pod względem rozliczania się nie różni niczym od CSV - nie jest istotne co przesyłasz, tylko numer, na który dzwonisz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tragedia te czasy. Do sterowania urządzeniem zdalnie, które się porusza (samolot RC, samochód, łódź) nie nadaje się to.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: Do sterowania urządzeniem zdalnie, które się porusza (samolot RC, samochód, łódź) nie nadaje się to.
Ale doskonale nadaje się do kontroli urządzeń stacjonarnych, w dodatku CS jest pewniejszą techniką niż PS (ale droższą - czasami dużo droższą i dlatego gdy wymienia się sprzęt choćby w energetyce to wszystko idzie już w PS...zawsze zostaje analogowe radio i czynnik białkowy jako backup :hyhy: ).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Do kontroli tak. W końcu 1sek to mało.
ODPOWIEDZ