Problem z zasięgiem w Huawei k3765-HV (Aero2)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Andrus86
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasięgiem w Huawei k3765-HV (Aero2)

Post autor: Andrus86 »

Witam,

Od ok tygodnia borykam się z problemem zasięgu na moim modemie wymienionym w temacie, wobec czego zrobiłem kilka testów z użyciem innego modemu. Postaram się jak najjaśniej wszystko wytłumaczyć.
Więc tak problem jest z Huawei K3765-hv (Vodafone) do testów pożyczyłem od kolegi Huawei E173 z Play'a. I teraz sprawa wygląda tak iż w miejscach, w których nie mogę sie połączyć K3765 mogę się połączyć przy pomocy E173. Używając programu TopNetInfo widzę iż poziom sygnału jaki odbieram obydwoma modemami jest identyczny mimo to K3765 się nie łączy natomiast E173 bez problemu. Kolejny teścik. Usiadłem w miejscu gdzie oba się łączą do Aero2. Po połączeniu również na obydwu modemach jest taka sama moc sygnału. Moje pytanie brzmi: dlaczego w takich samych kiepskich warunkach E173 daje rade nawiązać połączenie a K3765 nie?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zasięgiem w Huawei k3765-HV (Aero2)

Post autor: YaHooo »

Andrus86 jak widać oba modemy mają różną czułość. Dla jednego z nich dany sygnał jest wystarczający do nawiązania połączenia, dla drugiego nie. Związane to jest pewnie z budową wzmacniacza antenowego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Andrus86
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Andrus86 »

Ja obstawiałem, że to bardziej problem oprogramowania :P Ale widać będę musiał zmienić modem po prostu:P Chyba, że macie jeszcze jakieś inne propozycje:P

A i jeszcze jedno pytanie. Idzie w takim razie jakoś rozpoznać modem, który będzie powiedzmy lepszy w odbieraniu sygnału??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Andrus86 pisze:Ja obstawiałem, że to bardziej problem oprogramowania :P
Raczej nie. Chyba, że można próbować zmienić firmware, aby modem był bardziej stabilny przy słabym zasięgu. Ale to nie musi pomóc.
Andrus86 pisze:Chyba, że macie jeszcze jakieś inne propozycje:P
Ja bym próbował zmieniać firmware.
Andrus86 pisze: A i jeszcze jedno pytanie. Idzie w takim razie jakoś rozpoznać modem, który będzie powiedzmy lepszy w odbieraniu sygnału??
W zasadzie nie ma takiej metody. To trzeba sprawdzić. Chyba, że ktoś na forum Ci napisze, że ten modem jest bardziej czuły. Ale ta osoba musi posiadać modem i mieć możliwość porównania z innymi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ