E353s-2 UMTS 2100 wymuszenie HSPA+

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Emil0s
Początkujący użytkownik forum

E353s-2 UMTS 2100 wymuszenie HSPA+

Post autor: Emil0s »

Witam,
Mam problem z moim modemem. Przy połączeniu z BTS Plusa w paśmie UMTS 2100 ciągle przełącza się pomiędzy wolnym HSDPA i HSPA+. Nadajnik w odległości 1 KM, zasięg -67 dBm 74 % CSQ 23. Nie korzystam z żadnej anteny, ponieważ btsa widzę z okna. Na tym samym maszcie znajduje się też nadanij UMTS 900 Aero2, ale gdy wymuszę połączenie z nim to HSPA+ często co chwilę się rozłącza.

Proszę o pomoc, można użyć jakiejś komendy, żeby było tylko HSPA+ ? :niepewny:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: E353s-2 UMTS 2100 wymuszenie HSPA+

Post autor: YaHooo »

Emil0s pisze: Proszę o pomoc, można użyć jakiejś komendy, żeby było tylko HSPA+ ? :niepewny:
Niestety coś takiego jest niemożliwe. Musisz za pomocą anteny kierunkowej szukać innego nodeB.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Emil0s pisze:Proszę o pomoc, można użyć jakiejś komendy, żeby było tylko HSPA+ ?
Jeśli masz program Top_netinfo to jest tam polecenie do wymuszania HSPA+ inaczej do pingowania Zastanawiam się po co ci to skoro to naturalna rzecz bo jak komp korzysta z sieci to transmisja wskakuje na HSPA+ a jak nie korzysta to schodzi nawet do UMTS Tak własnie mam ja i net chodzi dobrze :)
Emil0s

Może wystarczy zwykła antena dookólna 'bacik' na parapet ? Nie za bardzo mam możliwość montażu innych anten.

[ Dodano: 2012-08-11, 20:18 ]
Andrzejz78 pisze:]Jeśli masz program Top_netinfo to jest tam polecenie do wymuszania HSPA+ inaczej do pingowania
Niestety pingowanie danymi o różnej wielkości nie pomaga, pozostaje HSDPA :(
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Antena kierunkowa też raczej ci nic nie da bo masz za blisko nadajnik i to z oboma pasmami Ja mam anteny kierunkowe na oba pasma i nadajnik 3km i jestem skazany na niego :( bo modem wybiera silniejszy sygnał i nawet antena kierunkowa nie pomaga
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Emil0s pisze:Na tym samym maszcie znajduje się też nadanij UMTS 900 Aero2, ale gdy wymuszę połączenie z nim to HSPA+ często co chwilę się rozłącza.
Niestety, jeśli masz zasięg Plusa 3G na częstotliwości 2100MHz, z nadajnikiem Aero2 się nie połączysz, a jeśli nawet, to tylko na chwilę. Takie ograniczenie techniczne.

Antena dookólna nic nie da, bo po pierwsze moc odbieranego sygnału jest wystarczająca, a po drugie problem zapewne leży po stronie stacji bazowej i trzeba by wymusić połączenie z inną, ale takie rzeczy to już tylko z anteną kierunkową i pod warunkiem, że inny nadajnik stoi w sensownej odległości i nie w podobnym kierunku co ten felerny, inaczej modem i tak wybierze ten pierwszy o mocniejszym sygnale.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Emil0s

Yanusz pisze:Niestety, jeśli masz zasięg Plusa 3G na częstotliwości 2100MHz, z nadajnikiem Aero2 się nie połączysz. Takie ograniczenie techniczne.
Przy ustawieniu w topnetinfo pracy tylko na W900 udaje się połączyć z tym nadajnikiem Aero2, ale jest chyba przeciążony bo nie działa stabilnie.

Dzięki za pomoc, może złożę reklamacje do Plus, skoro spełniam wymagania do HSPA+ a działanie ich stacji bazowej na to nie pozwala
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Emil0s pisze:skoro spełniam wymagania do HSPA+ a działanie ich stacji bazowej na to nie pozwala
Ale stacja może mieć tylko HSDPA 3.6Mbps i nic Twoja reklamacja nie da, to nie podlega reklamacji.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Andrzejz78 pisze: Zastanawiam się po co ci to skoro to naturalna rzecz bo jak komp korzysta z sieci to transmisja wskakuje na HSPA+ a jak nie korzysta to schodzi nawet do UMTS Tak własnie mam ja i net chodzi dobrze :)
Ale tu skacze pomiędzy HSDPA a HSPA+, więc to nie tego wina.
Emil0s pisze:Może wystarczy zwykła antena dookólna 'bacik' na parapet ? Nie za bardzo mam możliwość montażu innych anten.
Takie anteny nic nie dają. Ja bym radził kierunkową i szukać innego nadajnika.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Generalnie wyjsc z tego problemu moze byc kilka:

1. Pingowanie ogromnym pakietem typu 2000 bajtow zeby podtrzymac HSPA+ - jezeli nie pomaga, to od strony klienta nic nie pomoze.
2. Wymuszenie w modemie UMTS900 i korzystanie z Aero2 - ale o tym juz napisano.

Tym o czym piszesz - wedrowki modemu miedzy HSPA+ a HSPA zajmuje sie stacja bazowa i na jej prace nie masz wplywu. Tylko ze przeszkadza Ci to w czyms?

Nie bardzo rozumiem wypowiedz o tym, ze modem wybiera mocniejszy sygnal - jak masz UMTS2100 i UMTS900 to UMTS900 wpusci dopiero jak nie bedzie zasiegu UMTS2100, tak jest skonfigurowana Polkomtelowa siec.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Maciek764 pisze:
Nie bardzo rozumiem wypowiedz o tym, ze modem wybiera mocniejszy sygnal
Tylko że tu nie ma rozmowy o UMTS 900. Ten temat przerobiliśmy. Chodzi o wybranie innego NodeB 2100.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Emil0s pisze:ciągle przełącza się pomiędzy wolnym HSDPA i HSPA+
Jeśli net ci chodzi bez problemu i prędkość jest w miarę dobra np. kilka Mb\s to nie oczekuj że jak będziesz miał HSPA+ to ci wskoczy na kilkanaście Mb\s
Już pisałem że jak masz nadajnik blisko to nie ma siły żebyś inny z oddali złapał Ja chciałem coś takiego zrobić i ekranowałem całą antenę i modem folią aluminiową to tylko zbiłem o kilkanaście procent sygnał z pobliskiego nadajnika a innego BTSa nawet śladu nie było

[ Dodano: 2012-08-12, 20:57 ]
Maciek764 pisze:UMTS900 wpusci dopiero jak nie bedzie zasiegu UMTS2100, tak jest skonfigurowana Polkomtelowa siec.
Chyba że ustawi tylko WCDMA 900
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze:wedrowki modemu miedzy HSPA+ a HSPA zajmuje sie stacja bazowa i na jej prace nie masz wplywu
Ale też HSPA/HSPA+ to mogą być różne NodeB które w zależności od obciążenia się przełączają w tym modemie ze względu na lokalizację.
Nie pomagam na PW!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

wojteks pisze:Ale też HSPA/HSPA+ to mogą być różne NodeB które w zależności od obciążenia się przełączają w tym modemie ze względu na lokalizację.
Fakt, też może być. Ale można to łatwo zdiagnozować obserwując CID podczas takiego przełączenia technologii.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Ale też HSPA/HSPA+ to mogą być różne NodeB które w zależności od obciążenia się przełączają w tym modemie ze względu na lokalizację.
Ja bym spróbował najpierw wymusić BTSa za pomocą nośnych jeśli faktycznie jeden ma HSDPA a drugi HSPA+ i oczywiście jeśli pracują na różnych nośnych
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Andrzejz78 pisze:Jeśli net ci chodzi bez problemu i prędkość jest w miarę dobra np. kilka Mb\s to nie oczekuj że jak będziesz miał HSPA+ to ci wskoczy na kilkanaście Mb\s
Tu nie biega o przeskoczenie z kilku na kilkanaście Mbps lecz o jakość i komfort połączenia-przy HSPA jest płynna komunikacja w obie strony, niższy o ok. 50% ping, z netu korzysta się porównywalnie z jakością ADSL-a (osobiście mam porównanie z firmowym DSL-em). Czasami jednak trudno utrzymać połączenie w HSPA i powody mogą być różne-mimo bliskiej odległości od stacji zastosował bym dobrą antenę kierunkową o małym zysku np. http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9. ;)
jareq
marcinek243
Stały użytkownik forum

Post autor: marcinek243 »

Mam ten sam problem. Odpalam radyjko 32kbps i jest ciągle hspa+
ODPOWIEDZ