ZTE MF195 - problem z instalacją pod XP

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

ZTE MF195 - problem z instalacją pod XP

Post autor: 3G_ »

Witam!
Mam ZTE MF195 z Ery, który nie chce się zainstalować pod XP SP3. Wyrzuca komunikat, żebym odinstalował poprzednią wersję Speedmanager plus/ByteMobile Client i zrestartował kompa. Tymczasem nie mam nic takiego - nigdy tego nie instalowałem. Mam jedynie Huawei zainstalowany. Podobno może być problem z tym modemem pod XP, ale na pudełku modemu system XP jest wymieniony jako obsługiwany.
Ma ktoś jakiś pomysł jak zainstalować ten szajs? Może zadziałałyby sterowniki wyciągnięte z Visty albo z 7?
Ostatnio zmieniony 2012-08-14, 20:32 przez 3G_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MF195 - problem z instalacją pod XP

Post autor: YaHooo »

ŁW pisze:Może zadziałałyby sterowniki wyciągnięte z Visty albo z 7?
Raczej te nie pójdą. Ale warto by poszukać może nowszych sterowników. Albo zainstalować te co masz. A połączenie próbować nawiązywać za pomocą dial-upa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

ŁW pisze:Mam jedynie Huawei zainstalowany
Gdy kiedys instalowałeś Mobile Partnera Ery to zainstalował ci sie bluconect compresor i to jest ByteMobile Client,
musisz go usunąć z kompa i pozostałosci po instalce bluconecta z rejestru windows.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze: Albo zainstalować te co masz. A połączenie próbować nawiązywać za pomocą dial-upa.
Kiedy właśnie nie mogę ich zainstalować.... Do połączenia i tak nie używam managerów od operatorów tylko właśnie dialupa albo TopNetInfo, który i tak z niego korzysta.
lesiolo pisze:Gdy kiedys instalowałeś Mobile Partnera Ery to zainstalował ci sie bluconect compresor i to jest ByteMobile Client,
musisz go usunąć z kompa i pozostałosci po instalce bluconecta z rejestru windows.
Mam tylko aplikację z Playa, z Ery nigdy nic nie instalowałem. Nawet szukałem tego BYteMobile clienta, ale nic takiego u siebie nie widzę.
Być może będę musiał odinstalować Mobile Partnera Playa, ale czy to by znaczyło, że nie można mieć jednocześnie zainstalowanych menedżerów Playa (modem Huawei) i Ery (ZTE)? Nie widzę za bardzo związku między nimi. Chyba, że to (prawie) to samo.

A może wiecie skąd wziąć sterowniki do tego modemu? Bo jak już pisałem, zupełnie mi nie zależy na instalacji całego softu od Ery. Im mniej zaśmiecony system tym lepiej. Chcę tylko modem uruchomić.

[ Dodano: 2012-08-15, 14:37 ]
Ooo, mam speedmanager w kluczu:

HKEY_USERS\S-1-5-21-1292428093-2052111302-839522115-1003\Software\Microsoft\Search Assistant\ACMru\5603

a ByteMobile w kluczu z końcówką 5604. Można to usunąć bez bólu?

[ Dodano: 2012-08-15, 15:16 ]
Ech, to jest tylko to, co wpisywałem w wyszukiwarkę :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:Kiedy właśnie nie mogę ich zainstalować....
To dziwne. Bo sterowniki raczej nie wykrywają obecności żadnego oprogramowania.
ŁW pisze:A może wiecie skąd wziąć sterowniki do tego modemu?
Nie mam pojęcia. Można by próbować wyodrębnić je z instalatora.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Ha, banalna sprawa - zapomniałem o Orange Romania Data Accelerator, który jak wiadomo również służy do zarządzania kompresją. Widocznie on także posiada klienta ByteMobile i stąd problem.
Tak więc modem działa, ale nie podoba mi się. Przede wszystkim dlatego, że nie mogę ustawić w TopNetInfo portu do komunikacji AT - w programie jest widoczny tylko port modemu mimo, że w menedżerze urządzeń jest port ZTE Mobile Connect AT Device oraz port ZTE Mobile Connect Diagnostic Device.
Wkurza także ten sam kolor diody w 2G i w 3G oraz odwrotne względem Huawei znaczenie świecenia/migania diody, choć to jest akurat mało istotne.
Natomiast nie zauważyłem raportowanej przez niektórych użytkowników słabszej czułości modemu - Huawei E173-u2 miał nawet kilka dB mniej, choć może to przypadek.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Pamiętaj, że do takiego pomiaru musisz ustawić sprawdzane modemy maksymalnie w takim samym ustawieniu, z dala od przedmiotów metalowych (a więc najlepiej na kablu) i nie zmieniać ułożenia.
Możliwe oczywiście, że kilka osób trafiło na gorsze egzemplarze - ja to jeszcze będę sprawdzał.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Czy ktoś wie jak zmusić ten sprzęt do komunikacji AT w czasie połączenia?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:Czy ktoś wie jak zmusić ten sprzęt do komunikacji AT w czasie połączenia?
A to nie jest przypadkiem tak, że modem ma tylko 1 port COM? Jeśli tak to nie da się.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

No właśnie nie wiem czy ma jeden port czy dwa, bo w TopNetInfo jest tylko jeden, zaś w menedżerze urządzeń są dwa wymienione wyżej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ŁW masz najnowszą wersję TNI? Z tego co kojarzę to był z tym problem jakiś czas temu.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Nie, mam 3.64, ale ta mi się podoba :-) Z modemem Huawei E173-u2, Sierrą Air Card 880 ani starym wielkim Optionem (Icon 3G czy jak mu tam) nie ma tego problemu. Ale OK - później może ściągnę najnowszy TNI.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:Nie, mam 3.64, ale ta mi się podoba :-)
To radziłbym zaktualizować do najnowszej wersji, powinno się poprawić ;)
ŁW pisze:Ale OK - później może ściągnę najnowszy TNI.
W zasadzie innego pomysłu nie mam.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Faktycznie - w 3.65 widać wszystkie porty. Komunikacja AT działa jak powinna. Dzięki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:Faktycznie - w 3.65 widać wszystkie porty. Komunikacja AT działa jak powinna. Dzięki.
Nie ma za co.
Gib21
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Gib21 »

Witam, mam podobny problem, tylko te wskazówki nie bardzo mi pomagają. sądzę, że problem jest po stronie mojego komputera bo na innych (również z XP) działa. Po zainstalowaniu nie wykrywa mi wcale modemu, nawet jak włączę aplikację. Poszukuję w związku z tym sterowników, tylko, że gdzie w necie nie wejdę to zaraz blokuje mi dostęp bo wirus... w T-Mobile też nie mają. Podejrzewam, że to wina uszkodzonych przez wirusa sterowników, bo miałem jakiś czas temu trojana. Położyłbym system cały od nowa, ale problem w tym, że to służbowy komp i nie bardzo mam jak. Macie jakąś radę na to?
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Wyłącz totalnie antywirusa, firewalla. U mnie Kaspersky nie pozwalał temu wynalazkowi zainstalować się do końca na jednym kompie. Na drugim mam go tak skonfigurowanego, że o wszystko pyta - i okazało się, że musiałem mu dać sporo pozwoleń do tego programu. Domyślnie blokuje. W ogóle nie podoba mi się ile ta aplikacja (z Ery w moim przypadku) uruchamia procesów, więc jej nie używam. Zresztą żadna strata - nie mam tam nic ciekawego. Jedynie sterowniki były z tego potrzebne.

A jak to nie pomoże, spróbuj odinstalować aplikację, przeczyść czymś kompa pod kątem wirusów oraz śmieci (tu np. ccleaner - czyść także rejestr). Potem zainstaluj od nowa jak wyżej bez antywira.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

ŁW pisze: W ogóle nie podoba mi się ile ta aplikacja (z Ery w moim przypadku) uruchamia procesów, więc jej nie używam. Zresztą żadna strata - nie mam tam nic ciekawego. Jedynie sterowniki były z tego potrzebne.
W moim MF195 po zainstalowaniu tego menedżera skopiowałem same sterowniki, wyłączyłem instalacyjny, wirtualny CD-ROM i od tej pory modem instaluję w WinXP tylko przy pomocy wyciągniętych sterowników. Zainstalowałem dodatkowo inny brandowany z Ery "Join Air"
http://apps.t-mobile.pl/productApp-web/ ... &type=data
ten niestety nie wykrywa MF195 . Inny ZTE MF636DB , u którego też wyłączyłem wirtualny CD_ROM i zainstalowałem same stery, prawidłowo łączy poprzez tą "Aplikację blueconnect"
Dla MF195 łączę się poprzez Dial-up. Tutaj
http://zteunlock.blogspot.com/search/label/MF636
są też inne wersje dla ZTE MF jednak nie chcą współpracować z moim MF195. Czy ktoś ma namiary na nową wersję "Join Air" która by współpracowała z nowymi modemami ZTE?
ODPOWIEDZ