Huawei e173s-2 i Cyfrowy Polsat
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei e173s-2 i Cyfrowy Polsat
Witam forumowiczów. Wspomniany w temacie modem nie chce współpracować z kartą CP. Modem jest z sieci T-Mobile (polskiej oczywiście). Korzystając z poradników na necie, usunąłem simlocka, jednak to nic nie dało. Nie mam pojęcia gdzie tkwi problem. Oczywiście z kartą T-Mobile działa bez problemu. Karta sim z CP też działa, bo sprawdzałem ją w smartfonie.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Huawei e173s-2 i Cyfrowy Polsat
Być może masz zablokowane pasmo 900MHz w modemie (choć to trochę dziwne, bo problem zazwyczaj jest z niektórymi modemami od Play)
Spróbuj wykonać czynności z tego poradnika.
Spróbuj wykonać czynności z tego poradnika.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Wykonałem wszystko tak jak w poradniku i dalej nic. W programie top netinfo zobaczyłem, że częstotliwość 900MHz jest na zielono i zaznaczona "ptaszkiem". Zauważyłem że w blueconnect przy ręcznym wybieraniu sieci modem znajduje tylko i wyłącznie T-Mobile. Nic więcej. Czy może być tak, że firmware modemu w jakiś sposób blokuje karty innych operatorów i simlock nie ma z tym nic wspólnego?
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Wyświetl sieci, jakie widzi modem za pomocą Top NetInfo. Pozostaw wybór pasm w trybie automatyczny (wybieranie na sztywno to zwykle nie najlepszy pomysł).
Jeżeli nie zobaczysz sieci 260-17, to znaczy, że modem jest poza jej zasięgiem.
Jeżeli nie zobaczysz sieci 260-17, to znaczy, że modem jest poza jej zasięgiem.
-
TNI w okienku "wybór operatora" wyświetla TYLKO Erę (obrazek w załączniku, bo nie wiem jak dodać do postu obrazek bezpośrednio z HDD
). Brak zasięgu jest NIEMOŻLIWY ponieważ:
1. Na co dzień korzystałem z internetu Cyfrowego Polsatu (po prostu modem CP pojechał na serwis i nie dostałem zastępczego). O braku zasięgu w domu nie może być mowy.
2. Tak jak napisałem w pierwszym poście, kartę SIM CP wsadziłem do smartfona i działa.
3. Smartfona mam z sieci Plus, z wykupionym pakietem internetowym i zasięg z Plusa także jest bezproblemowy.
Proszę o wyjaśnienie, dlaczego modem z T-Mobile nie widzi innych sieci???? Wszystkie programy informują że nie ma simlocka (TNI też). Więc??
W poprzednim poście napisałem o paśmie 900MHz. Teraz uściślam bo poprzednio nie byłem dokładny. Zielone są pasma: GSM900MHz, W900MHz, W2100MHz. Obok nich "ptaszki" są tylko przy GSM900MHz i W2100MHz. Zaznaczyłem W900MHz ręcznie, ale to nic nie dało.

1. Na co dzień korzystałem z internetu Cyfrowego Polsatu (po prostu modem CP pojechał na serwis i nie dostałem zastępczego). O braku zasięgu w domu nie może być mowy.
2. Tak jak napisałem w pierwszym poście, kartę SIM CP wsadziłem do smartfona i działa.
3. Smartfona mam z sieci Plus, z wykupionym pakietem internetowym i zasięg z Plusa także jest bezproblemowy.
Proszę o wyjaśnienie, dlaczego modem z T-Mobile nie widzi innych sieci???? Wszystkie programy informują że nie ma simlocka (TNI też). Więc??
W poprzednim poście napisałem o paśmie 900MHz. Teraz uściślam bo poprzednio nie byłem dokładny. Zielone są pasma: GSM900MHz, W900MHz, W2100MHz. Obok nich "ptaszki" są tylko przy GSM900MHz i W2100MHz. Zaznaczyłem W900MHz ręcznie, ale to nic nie dało.
- jakubd
A teraz spokojnie wykonaj instrukcję "Pozostaw wybór pasm w trybie automatyczny" - nie ustawiaj go na sztywno, zostaw WSZYSTKIE pasma i WSZYSTKIE technologie włączone lub w trybie automatycznym, z preferowanym działaniem w sieci WCDMA/3G.
Najlepiej też ustawić automatyczny tryb wyboru operatora (zaloguj->automatycznie na tym ekranie).
I jeszcze raz, po zrobieniu wszystkich tych 3 czynności - wyświetl listę sieci.
Najlepiej też ustawić automatyczny tryb wyboru operatora (zaloguj->automatycznie na tym ekranie).
I jeszcze raz, po zrobieniu wszystkich tych 3 czynności - wyświetl listę sieci.
-
Rozumiem, że chodzi o takie ustawienia. Zrobione. Po kliknięciu "Zastosuj" efekt szukania sieci jest taki (z włożoną kartą CP).
- jakubd
No to zakładając, że wszystko faktycznie zostało zrobione prawidłowo, to
- albo w okolicy nie ma żadnych innych sieci, poza tmobile 3G
- modem jest uszkodzony (wyrwane gniazdo antenowe, spalona końcówka mocy) i faktycznie widzi tylko najbliższy nadajnik, w tym wypadku T-mobile.
- albo w okolicy nie ma żadnych innych sieci, poza tmobile 3G
- modem jest uszkodzony (wyrwane gniazdo antenowe, spalona końcówka mocy) i faktycznie widzi tylko najbliższy nadajnik, w tym wypadku T-mobile.