Huawei e173s-2 i Cyfrowy Polsat

Firmware, APN, pasma, bridge, IPv4/IPv6, sterowniki, konfiguracja urządzeń i rozwiązywanie problemów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Manie_Q
Początkujący użytkownik forum

Huawei e173s-2 i Cyfrowy Polsat

Post autor: Manie_Q »

Witam forumowiczów. Wspomniany w temacie modem nie chce współpracować z kartą CP. Modem jest z sieci T-Mobile (polskiej oczywiście). Korzystając z poradników na necie, usunąłem simlocka, jednak to nic nie dało. Nie mam pojęcia gdzie tkwi problem. Oczywiście z kartą T-Mobile działa bez problemu. Karta sim z CP też działa, bo sprawdzałem ją w smartfonie.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei e173s-2 i Cyfrowy Polsat

Post autor: Yanusz »

Być może masz zablokowane pasmo 900MHz w modemie (choć to trochę dziwne, bo problem zazwyczaj jest z niektórymi modemami od Play)

Spróbuj wykonać czynności z tego poradnika.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Manie_Q

Wykonałem wszystko tak jak w poradniku i dalej nic. W programie top netinfo zobaczyłem, że częstotliwość 900MHz jest na zielono i zaznaczona "ptaszkiem". Zauważyłem że w blueconnect przy ręcznym wybieraniu sieci modem znajduje tylko i wyłącznie T-Mobile. Nic więcej. Czy może być tak, że firmware modemu w jakiś sposób blokuje karty innych operatorów i simlock nie ma z tym nic wspólnego?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Wyświetl sieci, jakie widzi modem za pomocą Top NetInfo. Pozostaw wybór pasm w trybie automatyczny (wybieranie na sztywno to zwykle nie najlepszy pomysł).
Jeżeli nie zobaczysz sieci 260-17, to znaczy, że modem jest poza jej zasięgiem.
Manie_Q

TNI w okienku "wybór operatora" wyświetla TYLKO Erę (obrazek w załączniku, bo nie wiem jak dodać do postu obrazek bezpośrednio z HDD ;)). Brak zasięgu jest NIEMOŻLIWY ponieważ:

1. Na co dzień korzystałem z internetu Cyfrowego Polsatu (po prostu modem CP pojechał na serwis i nie dostałem zastępczego). O braku zasięgu w domu nie może być mowy.
2. Tak jak napisałem w pierwszym poście, kartę SIM CP wsadziłem do smartfona i działa.
3. Smartfona mam z sieci Plus, z wykupionym pakietem internetowym i zasięg z Plusa także jest bezproblemowy.

Proszę o wyjaśnienie, dlaczego modem z T-Mobile nie widzi innych sieci???? Wszystkie programy informują że nie ma simlocka (TNI też). Więc??

W poprzednim poście napisałem o paśmie 900MHz. Teraz uściślam bo poprzednio nie byłem dokładny. Zielone są pasma: GSM900MHz, W900MHz, W2100MHz. Obok nich "ptaszki" są tylko przy GSM900MHz i W2100MHz. Zaznaczyłem W900MHz ręcznie, ale to nic nie dało.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

A teraz spokojnie wykonaj instrukcję "Pozostaw wybór pasm w trybie automatyczny" - nie ustawiaj go na sztywno, zostaw WSZYSTKIE pasma i WSZYSTKIE technologie włączone lub w trybie automatycznym, z preferowanym działaniem w sieci WCDMA/3G.
Najlepiej też ustawić automatyczny tryb wyboru operatora (zaloguj->automatycznie na tym ekranie).
I jeszcze raz, po zrobieniu wszystkich tych 3 czynności - wyświetl listę sieci.
Manie_Q

Rozumiem, że chodzi o takie ustawienia. Zrobione. Po kliknięciu "Zastosuj" efekt szukania sieci jest taki (z włożoną kartą CP).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

No to zakładając, że wszystko faktycznie zostało zrobione prawidłowo, to
- albo w okolicy nie ma żadnych innych sieci, poza tmobile 3G
- modem jest uszkodzony (wyrwane gniazdo antenowe, spalona końcówka mocy) i faktycznie widzi tylko najbliższy nadajnik, w tym wypadku T-mobile.
ODPOWIEDZ