Witam,
Zacznę może od tego że mam Strasznie wolny internet od jakiegoś czasu zniknął u mnie sygnał HSDPA z iplusa ale na ich mapce zasięgu pojawił się w mojej okolicy sygnał HSPA+, jednak mój modem go nie obsługuje.
Mam do was prośbę. Mógłby ktoś sprawdzić dokładnie czy moja miejscowość jest w zasięgu HSPA+ plusa? ja z racji bardzo wolnego netu nie moge tego uczynić. Miejscowość to Władysławów województwo Łódzkie, powiat opoczyński gmina mniszków.
Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam antene Bestpartner 15 dBi z której korzystałem żeby złapać HSDPA, czy ona się nada do HSPA+?
Z góry dziękuje za pomoc.
Zmiana technologii z HSDPA na HSPA+
Moderator: Moderatorzy
- Blazej
- Specjalista bezprzewodowy-senior
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Zmiana technologii z HSDPA na HSPA+
Nie bardzo. Do nadajnika Aero2 masz prawie 19km w linii prostej, aczkolwiek mocna antena zewnętrzna powinna dać radę.Blazej pisze: czy moja miejscowość jest w zasięgu HSPA+ plusa?
To zależy, jeśli nie możesz na tej antenie złapać HSDPA to i raczej HSPA+ nie złapiesz mimo wymiany modemu. Musiałbyś się zaopatrzyć w antenę na UMTS 900MHz, wtedy szanse wzrosną.Blazej pisze: Posiadam antene Bestpartner 15 dBi z której korzystałem żeby złapać HSDPA, czy ona się nada do HSPA+?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Zmiana technologii z HSDPA na HSPA+
Ja tylko jeszcze wyjaśnię, że tu nie chodzi o technologię, tylko o pasmo. Jeśli HSPA+ działa na tym samym paśmie do HSDPA i jest antena (2100MHz) to można używać ich do łapania obu technologii. Jednak Aero działa na 900Mhz, dlatego nie będzie tu miała zastosowania.Yanusz pisze:To zależy, jeśli nie możesz na tej antenie złapać HSDPA to i raczej HSPA+ nie złapiesz mimo wymiany modemu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)