Problem z laczeniem z internetem

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grumilo
Początkujący użytkownik forum

Problem z laczeniem z internetem

Post autor: grumilo »

Witam.
Mam troszkę nietypowy problem. Chodzi mi dokladniej o laczenie z aero2, a dokladniej o rozlaczenie i ponowne polaczenie z siecia. Wiec po koleji: uzywalem do tej pory internetu z PLAY i zamiast korzystac z programow operatora, gdzie z netem laczy sie kilkanascie sekund korzystalem z prostej komendy (plik zapisany w notatniku z rozszerzeniem *.bat) "rasdial "PLAY" /disconnect
rasdial "PLAY"". Problem stal sie, gdy chce korzystac w ten sposob z Aero2. W mobile partner ustawilem nowe profil i przez ten program laczy sie w miare ok (czasem zrywa, czasem wolno laczy, ale moze byc). Jednak komenda z notatnika nie dziala. Probowalem zmieniac "PLAY" na "Aero2" oraz na "Połączenie lokalne 2" (tak mam pokazane, ze laczy mi sie aero2 z internetem. I teraz 2 pytania:
1. Jak zrobic, aby ta komenda dzialala tak samo z Aero2 jak mialem dawniej z Playem?
2. Czemu internet z PLAY pokazywalo mi w Polaczenia sieciowa->telefoniczne, a internet z Aero2 windows pokazuje mi jako Polaczenia sieciowe->Siec LAN lub szybki Internet?
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
P.S. Jak ktos jest w stanie mi pomoc z tym problemem moge postawic dobry browar na terenie Warszawy lub cos przelac $.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z laczeniem z internetem

Post autor: YaHooo »

grumilo pisze:Czemu internet z PLAY pokazywalo mi w Polaczenia sieciowa->telefoniczne, a internet z Aero2 windows pokazuje mi jako Polaczenia sieciowe->Siec LAN lub szybki Internet?
A nie zmieniałeś modemu? Bo to oznacza, że przedtem modem był widoczny jako modem (pracował w trybie RAS), a teraz pracuje jako karta sieciowa (tryb NDIS).
grumilo pisze: Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Moim zdaniem najlepiej by było po prostu zainstalować nowszą wersję Mobile Partnera która posiada automatycznie wznawianie połączeń, ewentualnie jeśli nie chcesz zmieniać, to zmienić tryb w jakim pracuje modem. Wtedy powinno to zadziałać jak przedtem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
LedonPL

Post autor: LedonPL »

Możliwe że masz rację i to również kwestia sterowników,aktualizacji. Poza tym napisz co z tym modemem,zmieniałeś przechodząc z Playa? Im więcej szczegółów tym lepiej.
grumilo

Sorry, ze teraz pisze, ale dopiero z wakacji wrocilem. Modemu nie zmieniam, co wiecej testowalem to na 2 modemach i 2 kompach i jest to samo. Na jednym zainstalowalem najnowszego Mobile Partnera, ale to tez nie pomoglo. Napisalem do kilku osob i nikt raczej nie wie w czym rzecz. Jedna osoba napisala mi, ze Aero2 pracuje nie jako polaczenie internetowe, ale sieciowe i podal inna komende do wpisywania, ale i to nie pomoglo.

YaHooo mozesz napisac cos wiecej na temat tego automatycznego wznawiania polaczen? To znaczy, ze klikne "rozlacz" i to mi automatycznie polaczy z internetem? Ile to tak plus minus trwa? Bo nie ukrywam, ze jest to dla mnie wazne czy trwa 10 sekund, czy sekund 30.
Z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

grumilo pisze:Jedna osoba napisala mi, ze Aero2 pracuje nie jako polaczenie internetowe, ale sieciowe i podal inna komende do wpisywania, ale i to nie pomoglo.
To nie jest kwestia tego jaka to jest usługa, tylko modemu. Tak więc to nie jest prawdą.
grumilo pisze:To znaczy, ze klikne "rozlacz" i to mi automatycznie polaczy z internetem?
Z tego co wiem, to wznawianie nie działa po ręcznym rozłączeniu. A jedynie takim automatycznym jak Aero2, albo z przyczyn chwilowej utraty sygnału.
grumilo pisze:Ile to tak plus minus trwa? Bo nie ukrywam, ze jest to dla mnie wazne czy trwa 10 sekund, czy sekund 30.
Będzie to trwać mniej więcej tyle samo co łączenie się z internetem. A to już może zależeć od modemu, sieci itp.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Jak chcesz rasdialem się łączyć i rozłączać, to zrób tak
(na przykładzie Windows 7, postaram się pisać pismem obrazkowym).

Najpierw odłącz modem z portu, potem przyłącz go ponownie, ale się niczym nie łącz !!!
A następnie w panelu sterowania dodaj nowe połączenie telefoniczne tak jak poniżej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

potem jeszcze parę klików i powinno się zakończyć aktywnym połączeniem telefonicznym do aero2
widok będzie taki:
Obrazek

Teraz można z okienka dosa włączać i wyłączać połączenie przez rasdial:
Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kordirko pisze:Jak chcesz rasdialem się łączyć i rozłączać, to zrób tak
Dobra rada. Jednak czasem trzeba odblokować tryb RAS, bo modem może działać tylko jako karta sieciowa. Niektóre modemy (nie wiem jak nowe Huawei'e, ale moja Sierra dla przykładu) są widziana jako modem oraz karta sieciowa i bez przełączania trybu można łączyć się albo tak, albo tak.
grumilo

Niestety cos dalej jest nie tak ;/ Zrobilem to co napisal kordirko (za co wielkie dzieki). W prawdzie robilem to na XP, gdzie jest troszke inna kolejnosc wszystkego, ale chyba zrobilem tak jak powinno byc, bo w Polaczeniach sieciowych mam aero2222 w kategorii telefoniczne. Problem jest taki, ze gdy wpisuje komende rasdial to wyskakuje mi info, ze polaczenie zostalo rozlaczone (bo i tak nie ma neta), ale gdy chce sie laczyc to wyskakuje komunikat "Blad 619 uslugi Dostep zdalny - Nie mozna ustanowic polaczenia ze zdalnym komputerem, wiec port uzywany do tego polaczenia zostal zamkniety. W celu uzyskania dalszej pomocy kliknij przycisk Wiecej informacji lub wyszukaj numer bledu w Pomocy i obsłudze technicznej.. Aby uzyskac dalsza pomoc odnosnie tego bledu wpisz "hh netcfg.chm" - to samo mi pokazuje gdy chce sie polaczyc przez windowsa normalnie, ale przez mibile partnera dziala dobrze... Nie wiem czy o to chodzi, ale moze podczas tego ustawiania nigdzie nie wpisywalem tego "darmowe" co powinno sie wpisac w programie. Czy ktos cos wymysli na to moze? Z gory wielkie dzieki!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Na XP to mamy fajny poradnik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Tam jest napisane gdzie należy wpisać APN, może tu tkwi problem?
Ostatnio zmieniony 2012-08-31, 17:57 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
grumilo

Moge prosic jakiegos linka? Bo nie moge znalezc
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sorki zrobiłem literówkę. Chodziło o to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
grumilo

Troche mnie nie bylo, troche pomoglem sobie zakupem neta z cyfrowego polsatu, ale jednak mysle, ze moglbym jakos wykorzystac tego AERO2, a mimo polecanych tutaj zmian nic udalo mi sie tego naprawic :( Probowalem jeszcze przez program autoconnect sie laczyc (jednym kliknieciem rozlacza i od razu laczy), ale nie pokazuje mi tego polaczenia w aero2. Wiem, ze jestem ciemny w tych sprawach, ale moze znajdzie sie ktos z kim polacze sie przez np TeamViever czy inny propgram i za pare zl postara mi sie to jakos zrobic? Jak ktos nie chce kasy to chetnie 'kilka' dobrych piwek stawiam w Warszawie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

grumilo a w ogóle np w telefonie działa te Aero?
uberas
Stały użytkownik forum

Post autor: uberas »

działa, ale musisz mieć możliwość ustawienia APN + klase powyżej 10
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

uberas pisze:+ klase powyżej 10
Działa (na razie) też z niższymi klasami, wystarczy żeby modem miał WCDMA900 (UMTS900). Nie jest to zgodne z regulaminem ale jeszcze/nadal działa.
Nie pomagam na PW!
grumilo

Tak, w telefonie dziala. Dziala tez i na komputerze jak sie lacze przez mobilepartnera. Z tym, ze nie zawsze - bo gdy kilka razy rozlacze i ponownie polacze (np. zeby zmienic IP - co jest mi bardzo konieczne) to czesto po 5-10 rozlaczeniu sa problemy i nie chce sie polaczyc. Ktos cos wymysli?:(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

grumilo pisze:czesto po 5-10 rozlaczeniu sa problemy i nie chce sie polaczyc. Ktos cos wymysli?:(
Być może coś nie tak z modemem, albo siecią? Próbowałeś w innej lokalizacji? Albo jeszcze lepiej na karcie SIM innego operatora.
grumilo

Inne sieci dzielaja : play i cyforwy polsat ok. Z modemami tez jest ok bo patrzylem to na 3. W innej lokalizacji sytuacja jest taka sama ;/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli ewidentnie problem z siecią w okolicy. Ja bym to zgłosił do operatora.
ODPOWIEDZ