Modem z Samsung Monte S5620

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PiotrekCztery
Początkujący użytkownik forum

Modem z Samsung Monte S5620

Post autor: PiotrekCztery »

Witam, na początku że jestem nowy Serdecznie wszystkich witam! :) więc teraz przejdę do problemu otóż ostatnio często przerywa mi neta czasami przez burze czasami nawet w pogodę, więc chciałem sobie ustawić neta z telefonu przez USB do komputera. Ustawiam wszystko jak tutaj : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211 i nic na początku wyskakiwał błąd coś tam PPP chyba, więc czytam czytam temat dalej ze trzeba w pole inicjujące coś wpisać więc wpisałem AT+CGDCONT=1,"IP","internet" i nic usunąłem ten tekst i nic coś tam zrobiłem i teraz jak próbuje połączyć pokazuje : Wybieranie numeru *99# Błąd: 692: Wystąpiła awaria sprzętowa w modemie (lub w innym urządzeniu łączącym). Próbowałem usuwać modem z listy menedżer urządzen, aktualizować sterowniki i nic. Co zrobiłem źle i jak to naprawić by internet działał z pakietu danych??

Przypomnę że mam kartę z Play.

Jeżeli zły dział proszę o przeniesienie, na razie nie wiem gdzie i co pisać.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Modem z Samsung Monte S5620

Post autor: trybun »

PiotrekCztery pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font> Próbowałem usuwać modem z listy menedżer urządzen, aktualizować sterowniki i nic. Co zrobiłem źle i jak to naprawić by internet działał z pakietu danych??

Przypomnę że mam kartę z Play.
A próbowałeś połączyć się poprzez aplikację "Samsung Kies"? Powinna być na płytce dołożonej do telefonu.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-08-27, 17:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-27, 16:09 przez trybun, łącznie zmieniany 2 razy.
PiotrekCztery
Początkujący użytkownik forum

Post autor: PiotrekCztery »

Nic tam nie ma o połączeniu GPRS. W wersji 1.5 jest połączenie gprs a ja mam 2-coś
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

PiotrekCztery pisze:Nic tam nie ma o połączeniu GPRS. W wersji 1.5 jest połączenie gprs a ja mam 2-coś

No tak, ja mam zainstalowaną tą starą wersję. Jednak do łączenia się z netem generalnie korzystam z łącza poprzez bluetooth. Jest to rozwiązanie wygodniejsze niż poprzez kabel.
Na początku też miałem wiele problemów żeby zmusić ten telefon do pracy jako modem, ale teraz nie ma ma już problemu przy łączeniu w Play, Orange czy Plus. Podstawowym warunkiem do połączenia (poza ogólną konfiguracją) jest odpowiedni wpis do okienka "dodatkowe polecenie inicjujące" - AT +CGDCONT=1,"IP","internet", dla Play, bez tego ten telefon nie zadziała jako modem. No i oczywiście sam telefon musi też być skonfigurowany do łączenia z netem, niektórzy o tym zapominają ;)
Awatar użytkownika
witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: witoj »

PiotrekCztery pisze:Wybieranie numeru *99#
Jak kiedyś się łączyłem samsungiem z400 to musiał być *99***1# inaczej się nie połączył.
ODPOWIEDZ