problem z pingami w T-Mobile
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z pingami w T-Mobile
Witam,
kupiłem sobie blueconnect z T-mobile z modemem Huawei e353. Modem wpięty do routera Edimax 6200n z firmwarem 2.24. Do BTS'a mam 440m, nic zasadniczo nie zasłania mi masztu. Sprawdzając speedtest.net dostaje down ~8Mb/s i up ~1.5 Mb/s, ping ~50-60ms więc ok.
Ale gdy sprawdzam pingi albo poprzez pingtest.net albo w w tekstowym wierszu poleceń dostaje ~200-300ms, a dochodzą nawet do 1500ms!!! (na różnych serwerach typu onel.pl, wp.pl, google.pl), więc już słabiutko, i niestety strony ładują się cholernie wolno:( Ping do routera 1ms, a problem występuje zarówno z routerem jak i modemem wpiętym bezpośrednio do komputera. Pakiety wszystkie wracają.
Myślałem, że może to wina słabego zasięgu, bo router pokazywał zasięg modemu na ~50%. Więc kupiłem antenę panelową z Dipola i zasięg się poprawił do ~83% (z anteną mam ~-70dbi), ale pingi nadal słabe.
Co zrobić, by poprawić sobie te pingi. Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz, że czasami pingi nawet w konsoli tekstowej spadają do tych ~60ms, ale tylko czasami.
kupiłem sobie blueconnect z T-mobile z modemem Huawei e353. Modem wpięty do routera Edimax 6200n z firmwarem 2.24. Do BTS'a mam 440m, nic zasadniczo nie zasłania mi masztu. Sprawdzając speedtest.net dostaje down ~8Mb/s i up ~1.5 Mb/s, ping ~50-60ms więc ok.
Ale gdy sprawdzam pingi albo poprzez pingtest.net albo w w tekstowym wierszu poleceń dostaje ~200-300ms, a dochodzą nawet do 1500ms!!! (na różnych serwerach typu onel.pl, wp.pl, google.pl), więc już słabiutko, i niestety strony ładują się cholernie wolno:( Ping do routera 1ms, a problem występuje zarówno z routerem jak i modemem wpiętym bezpośrednio do komputera. Pakiety wszystkie wracają.
Myślałem, że może to wina słabego zasięgu, bo router pokazywał zasięg modemu na ~50%. Więc kupiłem antenę panelową z Dipola i zasięg się poprawił do ~83% (z anteną mam ~-70dbi), ale pingi nadal słabe.
Co zrobić, by poprawić sobie te pingi. Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz, że czasami pingi nawet w konsoli tekstowej spadają do tych ~60ms, ale tylko czasami.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z pingami w T-Mobile
kh29228 a nie zauważyłeś zbieżności czasowej z wzrastającymi pingami? Próbowałeś późno (2-3 w nocy)? Być może to wina obciążenia sieci.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
niestety nie, to jest tak, że np. w ciągu 10 minut będę powtarzał 10 prób, 9 będzie z pingami wysokimi 200-400 ms, a raz będzie 50-60ms:(
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
kh29228 to moim zdaniem wygląda na przeciążenie sieci. Ja bym spróbował jak to wygląda w innej lokalizacji, tak aby można było się zalogować do innej stacji.
Pozdrawiam YaHooo 

- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja mam na CP ping po 30ms , wieczorem ( od 19 do 22 ) Pingi podskakują do nawet 120ms. Stawiam na przeciążenie stacji.
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
niestety problem jest niezależny od pory dnia:(clamaranop pisze:Ja mam na CP ping po 30ms , wieczorem ( od 19 do 22 ) Pingi podskakują do nawet 120ms. Stawiam na przeciążenie stacji.
[ Dodano: 2012-08-29, 00:15 ]
co masz na myśli, bo nie rozumiem/nie wiem jak sprawdzićjarek999 pisze:Utrzymujesz cały czas aktywność modemu w HSPA?
EDIT: zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz, a mianowicie np. na youtube, dotychczas na parszywej sferii gdy ładował sie jakiś film, mogłem kliknąć np. w połowie paska czasu (ten pasek poniżej filmu, wskazujący np. bieżącą pozycję w filmie) i film zaczynał się ściągać/ładował się od tego momentu, czyli normalnie. Natomiast odkąd używam t-mobile to po kliknięciu w jakimkolwiek miejscu na tym pasku, całe ładowanie się zatrzymuje, tak jak by coś się zawieszało przy tym połączeniu.
Nie wiem, czy to ma jakiś związek, ale jest to rzecz, która definitywnie rzuciła mi się w oczy
Poniżej printscreen z dwóch prób pingowania, robione w odstępie 5 sekund. Różnicę widać od razu.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Kolor diody wskazuje w jakiej technologi utrzymuje połączenie modem (ściślej nie zmienia dioda koloru na niebieski z seledynowego, turkusowego?).kh29228 pisze: co masz na myśli, bo nie rozumiem/nie wiem jak sprawdzić
jareq
-
właśnie przy kolejnym resecie routera modem przestał odpowiadać w ogóle. Więc możliwe, że to jego wina.
Co do koloru diody, to faktycznie czasami świeciła się seledynowa a czasami niebieska, czyli rozumiem, że modem nie utrzymywał cały czas HSPA+.
Dzisiaj postaram się wymienić u sprzedawcy modem i sprawdzę.
Co do koloru diody, to faktycznie czasami świeciła się seledynowa a czasami niebieska, czyli rozumiem, że modem nie utrzymywał cały czas HSPA+.
Dzisiaj postaram się wymienić u sprzedawcy modem i sprawdzę.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A masz możliwość podłączenia go bezpośrednio do komputera? Bo to wygląda na to, że modem potrzebuje dużej dawki danych aby przejść na HSPA.kh29228 pisze: Dzisiaj postaram się wymienić u sprzedawcy modem i sprawdzę.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Bezpośrednio na komputerze było tak samo, więc problem z routerem odpada. Ale to chyba jednak wina modemu, bo wczoraj włączyłem na telefonie (też T-mobile) hotspota i na laptopie po zwykłym wifi osiągam pingi ~100ms, stałe w czasie, z bardzo małym jitterem, rzędu kilku ms.
Tylko teraz zastanawiam się, czy winą był uszkodzony modem, czy też po prostu ten model (Huawei e353) jest kiepski. Na modemie z Plusa (e398) działa super, pingi 20-40.
Tylko teraz zastanawiam się, czy winą był uszkodzony modem, czy też po prostu ten model (Huawei e353) jest kiepski. Na modemie z Plusa (e398) działa super, pingi 20-40.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
kh29228 niektóre modemy mają problemy z przełączaniem się między HSDPA a UMTS. Być może zmiana oprogramowania coś pomoże. Jednak to nic pewnego.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Pinguj przy właczonym radiu np z winampa, który wykorzystuje stałe połączenie,żeby sie nie przełączał
Tak czytam to co napisałeś i mam chyba podobnie tylko że w Plusie.
Zamiast wymieniać od razu modem sprawdz go u kolegi lub sąsiada i dopiero na końcu w innej lokalizacji np. salon.Nie ma sensu wymieniać modemu i oczekiwać jeśli nie będą mieli zastępczych i jeszcze się okaże że jest sprawny.
U mnie sprawa nie skończyła się jeszcze i wciąż oczekuje na rozbudowę sieci w moim rejonie od maja, bo nie jest to już tajemnica,że do 2013 sieci szerokopasmowe będą pękać w szwach.Mam się uzbroić w cierpliwość do 4 września.Sorry,ale od kiedy to na 3g pingi sa gorsze niż na EDGE? wszystko przez telefony,smartfony,tablety itd obsługujace pasmo 3g i to jest właśnie jedyny dowód na to.
Nie chce być złym prorokiem, ale to prawdopodobnie wina operatora a nie sprzętu -przynajmniej tak jest u mnie.Może jeszcze coś odkryjesz.
Tak na marginesie.Dobry miesiąc temu testowałem neta z Tmobile i chodził znacznie lepiej niż Plus w tej samej taryfie pod względem pingów, gorzej ze stałymi prędkościami.
Tak czytam to co napisałeś i mam chyba podobnie tylko że w Plusie.
Zamiast wymieniać od razu modem sprawdz go u kolegi lub sąsiada i dopiero na końcu w innej lokalizacji np. salon.Nie ma sensu wymieniać modemu i oczekiwać jeśli nie będą mieli zastępczych i jeszcze się okaże że jest sprawny.
U mnie sprawa nie skończyła się jeszcze i wciąż oczekuje na rozbudowę sieci w moim rejonie od maja, bo nie jest to już tajemnica,że do 2013 sieci szerokopasmowe będą pękać w szwach.Mam się uzbroić w cierpliwość do 4 września.Sorry,ale od kiedy to na 3g pingi sa gorsze niż na EDGE? wszystko przez telefony,smartfony,tablety itd obsługujace pasmo 3g i to jest właśnie jedyny dowód na to.
Nie chce być złym prorokiem, ale to prawdopodobnie wina operatora a nie sprzętu -przynajmniej tak jest u mnie.Może jeszcze coś odkryjesz.
Tak na marginesie.Dobry miesiąc temu testowałem neta z Tmobile i chodził znacznie lepiej niż Plus w tej samej taryfie pod względem pingów, gorzej ze stałymi prędkościami.
-
no tak, ale na innym modemie (e398) było ok, więc nie jest to raczej kwestia przełączania
-
- Stały użytkownik forum
Mam ten model. Odpalam byle jaki stream z winampa 8kbps i jest ciągle HSPA+ 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale to tylko niektóre modemy mają problem podczas przełączania HSDPA na UMTS. Tak więc to jak najbardziej możliwe.kh29228 pisze:no tak, ale na innym modemie (e398) było ok, więc nie jest to raczej kwestia przełączania
Pozdrawiam YaHooo 

-
więc mały update: zatem wg mnie modem był problemem. gdy modem jest w hspa pingi ~50-80, gdy wyjdzie z hspa to oczywiście ~200-400. Ale po pierwsze jitter w hspa mam ~5ms, druga sprawa to teraz modem "chętnie" przechodzi z umts na hspa, wtedy był to problem, no i zasięg jest znacznie lepszy, na tamtym e353 miałem ~53%, teraz w tym samym miejscu mam 70% (bez anteny).
teraz wymuszam hspa pingowaniem w cmd pakietami 32 bajty i jest super:)
teraz wymuszam hspa pingowaniem w cmd pakietami 32 bajty i jest super:)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No i to jest najważniejszekh29228 pisze: teraz wymuszam hspa pingowaniem w cmd pakietami 32 bajty i jest super:)

Pozdrawiam YaHooo