1. Posiadam modem huaweii 173 i ten modem podpięty bezpośrednio do laptopa powoduje zakłócenia w odbiorze w/w telewizji, która jest odbierana za pomocą zwykłej anteny pokojowej. Zakłócenia - kolorowe kwadraty lub całkowity brak sygnału. Wyłączenie internetu problem rozwiazuje.
2. Myślałem o zakupie coraz popularniejszego routera współpracującego z modemem 3g. Oczywiście duet modem i router 3g w tym samym pomieszczeniu co telewizor będzie nadal powodował zakłócenia w odbiorze telewizji. Dlatego jest plan żeby wywalić router i modem na strych i łączyć się z nimi przy pomocy laptopa za pomocą Wi-Fi.
3. Teraz zasadnicze pytanie: czy nwiązanie połączenia wi-fi nie będzie powodowało takich samych zakłóceń jak modem bezpośrednio wpięty do laptopa.
router z modemem 3g, a cyfrowa telewizja naziemna
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: router z modemem 3g, a cyfrowa telewizja naziemna
A nie lepiej wymienić antenę na coś porządnego? Pewnie masz antenę ze wzmacniaczem szerokopasmowym, słabo albo wcale nieekranowanym i dlatego zbiera Ci wszelkie zakłócenia.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Początkujący użytkownik forum
1. Antena zostaje, gdyż jakiejś porządnej na razie nie kupuję, gdyż sam jeszcze nie wiem gdzie docelowo będzie stał telewizor. Antena zwykła lambda. Jak na około 40 pln + koszt wysyłki to w połączeniu z dekoderem dvb całkiem dobry obraz daje.
2. Pytanie nadal pozostaje aktualne.
2. Pytanie nadal pozostaje aktualne.
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
DVB-T pracuje od 470 do 862 MHz, WiFi pracuje (najczęściej) w 2,4 GHz, niektóre modele w częstotliwości 5 GHz (mało modeli, rzadziej stosowane), więc jest większa szansa, że nie będą się zakłócały, niż np. obecna sytuacja dwie anteny: jedna wbudowana w modem 173 i druga pewnie szerokopasmowa, a obie pracujące w dość zbliżonych częstotliwościach. Ale to niewygodne i niepraktyczne rozwiązanie biegać na strych, aby odłączyć router, modem (niekiedy taki restart się przydaje), no i nie mamy dostępu do portów LAN routera.balbina123 pisze:Teraz zasadnicze pytanie: czy nwiązanie połączenia wi-fi nie będzie powodowało takich samych zakłóceń jak modem bezpośrednio wpięty do laptopa.
Czy nie korzystając z internetu, dzwoniąc z komórki też masz zakłócenia w DVB-T ?
Najlepszym, docelowym, wg. mnie rozwiązaniem jest antena kierunkowa do DVB-T i kierunkowa do internetu, zwłaszcza, że są, lub mogą to być zbliżone częstotliwości. Anteny nie muszą dużo wzmacniać, ale wiem to z praktyki, mając siatkową do DVB-T zbiera mi różne zakłócenia, z komórek, niekiedy z aut itp., a kierunkowa do internetu z Play poza poprawą siły sygnału, poprawiła mi jakość (stabilniejsze działanie, mniejsze pingi).
-
- Stały użytkownik forum
Korzystaj z modemu możliwie jak najdalej i zobacz czy pomogło