router z modemem 3g, a cyfrowa telewizja naziemna

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
balbina123
Początkujący użytkownik forum

router z modemem 3g, a cyfrowa telewizja naziemna

Post autor: balbina123 »

1. Posiadam modem huaweii 173 i ten modem podpięty bezpośrednio do laptopa powoduje zakłócenia w odbiorze w/w telewizji, która jest odbierana za pomocą zwykłej anteny pokojowej. Zakłócenia - kolorowe kwadraty lub całkowity brak sygnału. Wyłączenie internetu problem rozwiazuje.
2. Myślałem o zakupie coraz popularniejszego routera współpracującego z modemem 3g. Oczywiście duet modem i router 3g w tym samym pomieszczeniu co telewizor będzie nadal powodował zakłócenia w odbiorze telewizji. Dlatego jest plan żeby wywalić router i modem na strych i łączyć się z nimi przy pomocy laptopa za pomocą Wi-Fi.
3. Teraz zasadnicze pytanie: czy nwiązanie połączenia wi-fi nie będzie powodowało takich samych zakłóceń jak modem bezpośrednio wpięty do laptopa.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: router z modemem 3g, a cyfrowa telewizja naziemna

Post autor: Yanusz »

A nie lepiej wymienić antenę na coś porządnego? Pewnie masz antenę ze wzmacniaczem szerokopasmowym, słabo albo wcale nieekranowanym i dlatego zbiera Ci wszelkie zakłócenia.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
balbina123
Początkujący użytkownik forum

Post autor: balbina123 »

1. Antena zostaje, gdyż jakiejś porządnej na razie nie kupuję, gdyż sam jeszcze nie wiem gdzie docelowo będzie stał telewizor. Antena zwykła lambda. Jak na około 40 pln + koszt wysyłki to w połączeniu z dekoderem dvb całkiem dobry obraz daje.
2. Pytanie nadal pozostaje aktualne.
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

balbina123 pisze:Teraz zasadnicze pytanie: czy nwiązanie połączenia wi-fi nie będzie powodowało takich samych zakłóceń jak modem bezpośrednio wpięty do laptopa.
DVB-T pracuje od 470 do 862 MHz, WiFi pracuje (najczęściej) w 2,4 GHz, niektóre modele w częstotliwości 5 GHz (mało modeli, rzadziej stosowane), więc jest większa szansa, że nie będą się zakłócały, niż np. obecna sytuacja dwie anteny: jedna wbudowana w modem 173 i druga pewnie szerokopasmowa, a obie pracujące w dość zbliżonych częstotliwościach. Ale to niewygodne i niepraktyczne rozwiązanie biegać na strych, aby odłączyć router, modem (niekiedy taki restart się przydaje), no i nie mamy dostępu do portów LAN routera.

Czy nie korzystając z internetu, dzwoniąc z komórki też masz zakłócenia w DVB-T ?

Najlepszym, docelowym, wg. mnie rozwiązaniem jest antena kierunkowa do DVB-T i kierunkowa do internetu, zwłaszcza, że są, lub mogą to być zbliżone częstotliwości. Anteny nie muszą dużo wzmacniać, ale wiem to z praktyki, mając siatkową do DVB-T zbiera mi różne zakłócenia, z komórek, niekiedy z aut itp., a kierunkowa do internetu z Play poza poprawą siły sygnału, poprawiła mi jakość (stabilniejsze działanie, mniejsze pingi).
marcinek243
Stały użytkownik forum

Post autor: marcinek243 »

Korzystaj z modemu możliwie jak najdalej i zobacz czy pomogło ;)
ODPOWIEDZ