Huawei E3131 z UK

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blow87
Użytkownik forum

Huawei E3131 z UK

Post autor: blow87 »

witam, w temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=415649#415649 opisałam swój problem, teraz łączę się przez angielskiego Huawei E3131. nie ma żadnego managera, internet załączam przez wejście na stronę http://i49.tinypic.com/2ih1kyd.jpg i niby jest połączenie, ale nie ma ani jednej kreski. modem jest dokładnie w tym samym miejscu co poprzedni (E353 z managerem t-mobile), który miał tam wszystkie kreski 3G i 1-2 kreski 3G+. zastanawiam się skąd taka różnica w zasięgu między jednym a drugim, dodam jeszcze że E3131 też się zawiesza, tylko czemu nie ma ani jednej kreski?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei E3131 z UK

Post autor: Chris-Kr »

blow87 pisze:teraz łączę się przez angielskiego Huawei E3131. nie ma żadnego managera
To, co jest widoczne na screene, wygląda właśnie na menadżer połączeń :)

Ściągnij sobie program Top_NetInfo i wypróbuj go. Jest bardzo pomocnym narzędziem w razie problemów z połączeniem do internetu.
Zwróć tylko uwagę, żeby żeby w danej chwili uruchomiony był tylko jeden menadżer połączeń!

PS:
Czy przypadkiem na tym Twoim modemie nie pisze gdzieś "HiLink"?
Krzysztof
blow87
Użytkownik forum

napisu HiLink nie zauważyłam. połączyłam przez TNI i nie zauważam większych zmian, działam teraz na E353. coś czuję że będzie potrzebna dobra antena :( jest jeszcze takie wyjście przełączyć się na 2G, ale do niektórych rzeczy to zbyt wolne połączenie.
marcin3w
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcin3w »

To jest wersja HiLink jeśli połączenie konfiguruje się przez przeglądarkę.
Top_NetInfo nie działa z modemami HiLink.
Różnice w kreskach zasięgu mogą występować przez to, że różne menadżery połączeń inaczej określają jaka siła sygnału odpowiada np. 1 kresce. Chyba, że jest to jakoś standaryzowane?
Poza tym w modemie może być zablokowana łączność 2G, ja tak mam w e353 HiLink z sieci three.
blow87
Użytkownik forum

czyli mogę sobie darować sprawdzenie TNI na tym E3131. sytuacja jest o tyle dziwna, że do tej pory jakoś niczego mi nie rozłączało. polecicie jakieś anteny?
ODPOWIEDZ