TELEFON NOKI 6103 jako modem do laptopa w EDGE

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelek
Początkujący użytkownik forum

TELEFON NOKI 6103 jako modem do laptopa w EDGE

Post autor: pawelek »

witam
z gory przepraszam jesli pisze ten temat w nieodpowiednim dziale ale przepatrzylem to forum i wydaje mi sie ze to najbardziej odpowiedni dzial :)

Mam nastepujacy problem w ktorym mam nadzieje pomozecie mi w jakis logiczny sposob.
Posiadam telefon nokia 6103 w sieci era i proboje od kilku dni powiazac go z laptopem technologia bluetooth azeby modz korzystac z ineternetu.
ze strony noki sciagnalem programik PC Suit ktory po zainstalowaniu dzial dobrze laczy sie bluetoothem z telefonem i mozna bez problemu przegladac zawartosc telefonu na komoputerze.
problem wystepuje w momencie proby polaczenia laptopa z internetem wykorzystujac telefon ten jako modem, gdyz komputer nie wykrywa telefonu jako modem :/
w polaczeniach sieciowych dodalem zgodnie z kreatorem modem telefonu i dalej nikt nic nie wie.. pani w obsludze ery nie wie na stronie noki sa jakies sterowniki do sciagniecia ale sa w formie plikow tekstowych i nie wiem co z nimi zrobic :/
zaznaczam ze w telefonie internet chodzi bez problemu ale nie da sie go uzyc jako modemy do laptopa

czy ktos moglby laskawie wytlumaczyc mi krok po kroku jak dokonac kompletnej instalacji wszystkiego zarowno w telefonie jak i w laptopie zeby to zadzialalo??
bede bardzo wdzieczny
jesli sa jakies pytania to odpowiem w miare swoich mozliwosci
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: TELEFON NOKI 6103 jako modem do laptopa w EDGE

Post autor: mar_kow »

...Najpierw trzeba połączyć telefon z laptopem a później przeczytać: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2298
...Nie polecam PC Suite do łączenia z netem - zazwyczaj są problemy ze stabilnością połączenia...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Skorzystaj z TEGO opisu i swoich sterowników.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
pawelek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pawelek »

no ok tylko po sciagnieciu sterownika ze strony noki i wybraniu go w instalatorze modemu pojawia sie moj tel jak modem ale po wcisnieciu dalej brak jest portow do wyboru??
jaki to moze byc problem??
po wybraniu sterownika z dysku wyswietla sie komunikat ze dany sterownik ne jest podpisany cyfrowo czy to moze stanowic problem jesli tak to co z tym zrobic??

sterowniki sa trzy i probowalem juz z kazdym i ciagle jest ten sam problem wszystko zatrzymuje sie na wybraniu portow

Downloads for Nokia 6103 in English

Infrared Modem driver for Windows 2000 and XP Users Download now
Nokia6103_IrDA.inf
28-Feb-06 | 6.50 KB | English

Bluetooth Modem driver for Windows 2000 and XP Users Download now
Nokia6103BT.inf
28-Feb-06 | 6.30 KB | English

Modem driver for Microsoft Bluetooth Users Download now
Nokia6103_MS_BT.inf
28-Feb-06 | 6.50 KB | English
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Jeżeli to Windows XP Pro to nie powinno być problemów z instalacją modemu Nokii. Z chwilą połączenia telefonu z komputerem system wykryje bez problemu modem. Ja mam 6280 i praktycznie bez problemu się obyło. Problem może tkwić w BT. Ewentualnie można poczytać: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7729
ODPOWIEDZ