Repeater GSM at 400

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Graba
Początkujący użytkownik forum

Repeater GSM at 400

Post autor: Graba »

Witam. Kupiłem sobie repeater gsm at 400 ponieważ mam zerowy zasięg w domu. Dziś ładne zamontowałem antenkę która była w zestawie na dachu (telefon z orange i play w tamtym miejscu miał wszystkie kreski) poprowadziłem ładnie kabelek do domu i zamontowałem repeater. Po podłączeniu okazało się, że fakt super repeatuje zasięg ale do 1m odległości. Odsuwając się dalej telefon z pełnego zasięgu zaczyna szukać sieci... o co chodzi? Bardzo proszę o pomoc.
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Repeater GSM at 400

Post autor: hubert »

Identycznie u mnie, dzisiaj mi przyszedł, zamontowałem, i takie same objawy jak kolega wyżej.
Jestem delikatnie mówiąc wkurzony.
Pomyślałem sobie że pewnie wewnętrzna antena nie łączy, ale kiedy ją odłącze to zasięg ginie nawet z tego metra, czyli można wywnioskować że jest dobra. Krew mnie zalewa!!!! 450zł wydałem na to!!!!
jrepin

Post autor: jrepin »

reapitery z tych najmniejszych zle wspolpracuja z Orange z powodu braku elektronicznego sterowania moca czy jakos tak,potwierdzilem to doswiadczalnie,najlepiej kupowac reapitery wieksze czyli drozsze ale bardziej "myslace"
FrodoNS

Post autor: FrodoNS »

Przepraszam że odkopuję temat ale mam ten problem co autor wątku. Też sieć orange. Jak się odejdzie 1 metr od anteny to od razu gubi zasięg :/ A wydałem na to 300 zł a to się nei sprawdza. Da się coś z tym zrobić? Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

FrodoNS, w związku ze z ostatnią zmianą przepisów te urządzenia są nielegalne. Jedynie operator posiadający licencję na dane pasmo ma prawo instalować takie urządzenia.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Od końca marca tego roku w uproszczeniu mówiąc używanie takiego sprzętu jest nielegalne. Nawet jeśli kupiłeś i używałeś go wcześniej. Od tej daty tylko podmioty posiadające licencję na dane pasmo mogą montować repeatery.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
FrodoNS

Post autor: FrodoNS »

Aha no to jaja. Owszem ten wzmacniacz kupiłem jakoś rok temu czy nawet półtora na Allegro... Trochę potestowałem i odłożyłem na półkę. Dzisiaj jak już mam elewacje na domu zrobioną postanowiłem go wkońcu zamontować żeby mieć normalny zasięg chociaż w swoim pokoju a tu lipa.

Dziękuję bardzo za pomoc i za informacje. Czyli wzmacniacz nadaje się do wyrzucenia.

Pozdrawiam!

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2012-09-07, 12:44 ]
Takiego słownictwa nie akceptujemy nawet pod kropkami.
Ostatnio zmieniony 2012-09-07, 11:44 przez FrodoNS, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

FrodoNS pisze: Dziękuję bardzo za pomoc i za informacje. Czyli wzmacniacz nadaje się do wyrzucenia.
Ze względów formalnych niestety tak.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:Od końca marca tego roku w uproszczeniu mówiąc używanie takiego sprzętu jest nielegalne. Nawet jeśli kupiłeś i używałeś go wcześniej.
Od końca marca ?
Zawsze było to nielegalne...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zawsze? No nie wiem. Wcześniej urządzenie musiało mieć homologację ministra łączności.
ODPOWIEDZ