huawei e398 nie działa w sieci eplus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jarecki22
Początkujący użytkownik forum

huawei e398 nie działa w sieci eplus

Post autor: jarecki22 »

Witam forumowowiczów,aktualnie jestem w Niemczech,korzystam z internetu ALDI I mój problem jest taki jak w temacie modem huawei e398 z CP nie działa w sieci eplus,próbowałem przez aplikacje CP i TNI ,bez rezultatów.Modem nie posiada simlocka,w Polsce działał w różnych sieciach.W TNI pokazuje tylko moc sygnału,nie widzi BTS i operatora eplus.Cały czas świeci na zielono mimo,że wymuszałem UMTS,skończyły mi się już pomysły co z tym zrobić,poratujcie.[/b]
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: huawei e398 nie działa w sieci eplus

Post autor: jakubd »

Ustaw modem w tryb auto i przeszukaj, jakich operatorów widzi modem. Technicznie jest 100 zgodny z eplusem. Może po prostu jesteś poza zasięgiem?
jarecki22

W tym samym miejscu e160 łapie bez problemu HSDPA,a e3131 HSPA+,więc w zasięgu jestem.
Automatyczne wyszukiwanie w TNI nic nie znajduje i pokazuje błąd wyszukiwania.Zauważyłem też ,że aplikacja CP pokazuje po uruchomienu "błąd karty SIM albo brak karty SIM",a karta jest dobra bo działa na innych modemach.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

O komunikacie błędu karty sim trzeba było mówić od razu - rozwiąż ten problem - włóż kartę prawidłowo, sprawdź inną kartą modem itd.
jarecki22

Kartę wsadzałem kilka razy,inne karty też daja ten sam komunikat ,w TNI w miejscu operator i BTS jest :czekaj,jest tylko moc sygnału,tryb:NDIS,modem:Huawei.Modem jest kolegi kupiony po "okazyjnej" cenie 80zł,nie wiem czy po prostu jest niesprawny.

;
';
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Nie interesuje mnie komunikat w TNI - najważniejszy jest błąd karty SIM widoczny w Mobile Partnerze (Play Online czy jak go zwał operator). Dopóki nie rozwiążesz tego problemu, nie uruchomisz modemu.

A cena wskazuje jednak na to, że to może być "skwarek".
ODPOWIEDZ