Jestem zielony jeśli chodzi o tematykę modemów i połączeń przez sieć komórkową dlatego zwracam się z pytaniami na tym forum.
Przejrzałem kilka wątków i dowiedziałem się że wgrywając nowsze oprogramowanie można sobie odblokować dodatkowe "opcje" w modemach. Posiadam modem Globetrotter 3G Quad, sieć Plus GSM
1. Czy jest możliwość wgrania lub doinstalowania czegoś żeby działał z HSDPA lub z EDGE? (Często wyjeżdżam poza Wrocław do miejscowości nie pokrytych UMTS-em).
2. W linku, który znalazłem na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990 dla tego modemu można ściągnąć MM 4.3. Czy nowsza wersja (np. 4.4) nie jest zalecana dla tego modemu lub nie będzie działała?
Proszę tylko bez wyśmiewania i ironicznych komentarzy...
Tak informacyjnie napiszę tylko, że próbowałem zgrać nowszy soft normalnie ze strony producenta, a nie mogłem się zalogować przez wpisanie S/N i IMEI. Napisałem do ichniego HelpDesku co jest grane to mi odpisali, że mój modem to wersja OEM więc producent jej nie supportuje i jak coś to mam się zgłaszać do lokalnego sprzedawcy z mojej sieci