Ściany nie są grube, czy też stare budownictwo - 20 letni dom (moze to wazne?)
Ponadto zalezy mi na tym aby prędkości były bardzo dobre - a więc N, 2,4 GHz + 5 GHz.
Router będzie sercem sieci domowej, a wiec musi być wydajny.
Bedzie obsługiwał, 2 komputery Desctop (1xKabel + 1xWi-Fi / LUB / 2xKabel), 3 laptopy (wiadomo - WiFi), Serwer 24/7 (kabel) / NAS'a (Kabel), Odtwarzacz multimedialny, TV DLNA, Sporadycznie 2xSmartfon
Sporo tego, wiem - myśle że problemem co do ilość złącz na kable nie będzie, bo w razie czego można postawić gdzieś switcha po drodze.
Internet jaki mam to 20 Mb/s - (Speed Test wskazuje >17) MODEM MI NIE POTRZEBNY.
Najbardziej zalezy mi na tym, aby uzyskać maksymalną prędkość w sieci, pomiędzy urządzeniami, oraz aby router nie dławił prędkości internetu.
Zastanawiałem się nad Netgear WNDR3700v2, WNDR3800, WNDR4000, Asus RT-N56U,
... Oczywiście lista nie jest zamknięta i nie ogranicza sie do tych wymienionych, ani do tej firmy.
WNDR4000 mimo, że niby nowszy to ma mniejszy ilość RAM i wolniejszy procek...
Do wydania na sam router miałbym jakieś ~400 zł, nie wiem czy jest sens dopłacać do Asusa RT-N66U...
Tematów takich jest sporo, jednak ilość urządzeń jakie chce pod to podpiąć (oczywiście raczej nei wszystkie równocześnie), oraz rozmiar i odległości jakie musi wypełnić sieć wymuszają specyficzne wymagania co do routera. Czy byłby ktoś wstanie pomóc mi w wyborze, doradzić który router spełni moje oczekiwania, oraz nie zawiedzie ? Oświadczam iż jestem laikiem w temacie sieci domowych, routerów itd.

Pozdrawiam i z gory dziękuje za okazana pomoc.