Pierwsza sieć domowa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Revo7
Początkujący użytkownik forum

Pierwsza sieć domowa

Post autor: Revo7 »

Witam, chciałbym się poradzić co do kupna routera do mojego domu. Zaznaczam że dom jest duży - 2 piętra, kazde po ~100 m2 + piwnica - a więc zasięg jest tutaj priorytetem. Chciałbym żeby zasieg był też (jeśli da rade to najlepiej maksymalny- wiadomo) na tarasie, który będzie oddalony od routera o jakieś 25-30 metrów w lini prostej no grubość ściany.
Ściany nie są grube, czy też stare budownictwo - 20 letni dom (moze to wazne?)
Ponadto zalezy mi na tym aby prędkości były bardzo dobre - a więc N, 2,4 GHz + 5 GHz.

Router będzie sercem sieci domowej, a wiec musi być wydajny.
Bedzie obsługiwał, 2 komputery Desctop (1xKabel + 1xWi-Fi / LUB / 2xKabel), 3 laptopy (wiadomo - WiFi), Serwer 24/7 (kabel) / NAS'a (Kabel), Odtwarzacz multimedialny, TV DLNA, Sporadycznie 2xSmartfon
Sporo tego, wiem - myśle że problemem co do ilość złącz na kable nie będzie, bo w razie czego można postawić gdzieś switcha po drodze.

Internet jaki mam to 20 Mb/s - (Speed Test wskazuje >17) MODEM MI NIE POTRZEBNY.

Najbardziej zalezy mi na tym, aby uzyskać maksymalną prędkość w sieci, pomiędzy urządzeniami, oraz aby router nie dławił prędkości internetu.

Zastanawiałem się nad Netgear WNDR3700v2, WNDR3800, WNDR4000, Asus RT-N56U,
... Oczywiście lista nie jest zamknięta i nie ogranicza sie do tych wymienionych, ani do tej firmy.
WNDR4000 mimo, że niby nowszy to ma mniejszy ilość RAM i wolniejszy procek...

Do wydania na sam router miałbym jakieś ~400 zł, nie wiem czy jest sens dopłacać do Asusa RT-N66U...

Tematów takich jest sporo, jednak ilość urządzeń jakie chce pod to podpiąć (oczywiście raczej nei wszystkie równocześnie), oraz rozmiar i odległości jakie musi wypełnić sieć wymuszają specyficzne wymagania co do routera. Czy byłby ktoś wstanie pomóc mi w wyborze, doradzić który router spełni moje oczekiwania, oraz nie zawiedzie ? Oświadczam iż jestem laikiem w temacie sieci domowych, routerów itd. :/

Pozdrawiam i z gory dziękuje za okazana pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pierwsza sieć domowa

Post autor: wojteks »

Jednym routerem takiego dużego obszaru (3 kondygnacje) w WiFi nie pokryjesz dobrym sygnałem.
Na każde piętro po jednym AP (powiedzmy parter załatwi router) umiejscowionym tak aby zasięg w potrzebnym miejscu był dobry.
Co do N to pamiętaj że starsze laptopy mają karty Draft N albo Draft N 2.0 i nie będą pracować w trybie N z nowymi routerami z N
Nie pomagam na PW!
Revo7

Laptopy są nowe, więc problemu nie powinno być.

Czy np kupując Asusa U66, i wymieniając mu anteny na mocniejsze, silniejsze rownież nie da rady nic z tym zrobić ?

Jakos nie chce bawić się w repeatery, kolejne urządzenie przyprawia mnie o mdłości :szok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Revo7 pisze: i wymieniając mu anteny na mocniejsze,
To może w niektórych miejscach polepszy sygnał ale w pozostałych znacznie pogorszy.
Revo7 pisze:Jakos nie chce bawić się w repeatery
Kolejne AP mogą być tylko kablem do głównego routera podłączone. O trybach repeater zapomnij.
Nie pomagam na PW!
Revo7

Dlatego wolałbym się nie wciągać w temat AP, i kładzenia kolejnych kabli - chciałbym to bezprzewodowo załatwić... Więc pozostajemy przy jednym routerze.

czy jest router dzięki któremu siedząc na tarasie będe mógł spokojnie korzystać z internetu przez laptopa ? albo oglądać filmy umieszczone na serwerze? czy będą naprawde aż tak nędzne transfery ?

Dodam że nie pogniewałbym sie gdyby była funkcja print servera - i oczywiście nie stanowi dla mnie problemu wgranie alternatywnego oprogramowania jeśli to coś da.

Ps. zapomniałem dodać, iż najbardziej zależy mi na zasięgu 2,4 GHz, jesli 5 GHz obejmie z 50 m2 to będę zadowolony.

EDIT: byłaby możliwość założenia jednego AP, kabel mam już poprowadzony.
Jednak byłoby to w ten sposób, że router byłby na najwyzszym piętrze w pokoju, a AP pokój piętro niżej (ten sam pion)... da to coś?
Jak to najtaniej rozwiazać, żeby nie ucierpieć?
Awatar użytkownika
FritzFan
Użytkownik forum

Post autor: FritzFan »

wojteks pisze:Kolejne AP mogą być tylko kablem do głównego routera podłączone. O trybach repeater zapomnij.
Mógłbyś rozwinąć temat? Bo to tylko subiektywne stwierdzenie. A jezeli nie ma możliwości położenia, kabli, to nie ma. Kropka. Jak jest odpowiedni sprzęt i poprawnie skonfigurowany, to wszystko działa jak należy.

Np. zapomnij o trybie repeater, ponieważ...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

FritzFan pisze:Np. zapomnij o trybie repeater, ponieważ...
...jak podłączysz do tego więcej niż 1 klienta to zasadniczo zostaje ci z 5Mbps w LAN. Nie za dużo, nie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

FritzFan pisze:Np. zapomnij o trybie repeater, ponieważ...
... ten tryb wyglada dobrze tylko na ulotkach reklamowych.
Revo7 pisze:wymieniając mu anteny na mocniejsze
Nie ma mocniejszych anten. Sa tylko anteny o innej geometrii.

Jesli masz trzy jablka w koszyku, to mozesz dac trzem dzieciom po jablku, jednemu trzy albo trzydziestu po jednej dziesiatej. Obojetnie jak sie podzielisz, to zawsze beda to w sumie trzy jablka. Ten sam obrazek mozna uzyc zreszta do repeatera i pojemnosci pasma.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
FritzFan
Użytkownik forum

To chyba złe ulotki czytasz. Do użytku domowego, jak pyta o to 99% użytkowników tutaj, działa wystarczająco dobrze. Ten sam kontrargument można przytoczyć przy jednym AP. Chodzi o to, że przy większej odległości jest zwykle lepszy odbiór.

P.S. Klawiatura Ci się chyba zepsuła. A jeżeli nie, to mogę Ci podrzucić ulotkę, jak do üöä dołożyć ćźęńłó itd.na jednej fizycznej klawiaturze.
Jo_gurt pisze: ...jak podłączysz do tego więcej niż 1 klienta to zasadniczo zostaje ci z 5Mbps w LAN. Nie za dużo, nie?
A jak jesteś poza zasięgiem podstawowego AP, to Ci pozostaje zasadniczo 0. Nie za dużo, nie? Wszystko ma swoje wady i zalety.
I pewnie, że są w zależności od urządzeń z tym problemy. W niektórych sytaucjach to jednak wcale nie takie głupie rozwiązanie, jak przedstawiają to niektórzy mistrzowie.
Ostatnio zmieniony 2012-09-18, 22:19 przez FritzFan, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

FritzFan pisze:Do użytku domowego, jak pyta o to 99% użytkowników tutaj, działa wystarczająco dobrze.
Taaaa... trzy repeatery w serii... policz ile zostaje pasma dla danych. Ürzy jednym AP jest nie ma blokowania pasma przez wielokrotne powtarzanie tych samych danych.
FritzFan pisze:Klawiatura Ci się chyba zepsuła.
Nic sie nie zepsulo. Jest jak powinno byc, mam üäöß.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
FritzFan
Użytkownik forum

key pisze:Jest jak powinno byc
Nic nie jest, jak powinno być.

W pisowni języka polskiego obowiązują znaki diakrytczne.

Sorry za off-topic, ale nie mogę się powstrzymać, jak ktoś się uważa za nieomylnego przy użyciu takiego chamskiego tonu.
7. Użytkownik, który swoimi wypowiedziami będzie zaniżał poziom Forum, w szczególności poprzez:

a. niestosowanie się do zasad ortografii,
Jak piszesz kilkaset postów dla podniesienia własnego Ego, to wypada to robić w zgodzie z ortografią.
Jak masz problemy ze skonfigurowaniem klawiatury do czytelnego pisania po polsku, to daj znać, zafunduję Ci odpowienią klawiaturę na niemieckim ebayu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Napisales az 18 postow i juz wszystkich bedziesz ustawiac?
FritzFan pisze:Jak masz problemy ze skonfigurowaniem klawiatury do czytelnego pisania po polsku
Tak mam problem - policies na kompie ktorego uzywam. I nie zamierzam ani sekundy dluzej z toba na ten temat rozmawiac.
Nie pomagam na PW.
Revo7

A moze wrócilibyśmy do tematu, jak miałbym rozwiazać mój problem?

1. Nie ma opcji, aby ustawić router w centrum domu.
2. Byłaby opcja aby anteny od routera pociagnąć w miare do centrum, skoro nie ma sensu wymiany na inne (tylko:

2.1 to jakieś 8-10 metrów - moze być taki kabel między anteną a routerem ? mowa o kablu ze złączką RSMA
2.2 ile anten przeciagnąć ? 1, czy 2 ? a moze wszystkie 3 (chociaż byłbym za opcja 1 góra 2)

3. Router w standardowym miejscu + AP piętro niżej... (po kablu !)

Dołączam schemat domu - ciach na życzenie
moze to w czymś pomoże. No i oczywiście jakie routery dobrać do tego wszystkie, jakie przewody i anteny ?

Odpowiadam już z góry na pytania:
1. Nie ma możliwości przestawienia routera głównego
2. AP musi być tak jak jest zaznaczony - kable mam tylko tam położone - remontu nie planuje zeby kłaść nowe
3. Zależy mi zeby na tarasie i w całym domu mieć INTERNET, doraz dobry zasięg po sieci - a więc 2,4 GHz wystarczy.
4. Wystarczy jeśli tylko w jakiejś części domu będzie 5 GHz...

Dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 21:27 przez Revo7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
FritzFan
Użytkownik forum

No to masz coś takiego jak u mnie w domu.

Moje rozwiązanie

1. Kombajn Fritz!Box 7270v2 lub 7270v3 (II FLOOR)
2. Kombajn Fritz!Box 7240 (IFLOOR)

O ile nie masz telefonu stacjonarnego tylko VOIP (np. neostrada) to wtedy wystarczy 2x7240.

Bez kablologii i wiercenia.
Ewentualnie możesz frycki połączyć kablem z góry do dołu, o ile już go położyłeś, będzie lepszy transfer.

Ewentualnie jeszcze przychodzi mi do głowy: jak Ci zależy na sieci, to dobre byłyby np. Fritze 7320. Są w osiągalnych cenach (tańsze niż 7270) i mają po 2xGigabit LAN, tak więc przyszłościowo jakiś switch Gigowy też nie byłby problemem.

Zalety:
1. Do każdego urządzenia są 4 wejścia LAN (możliwość rozgałęzinia po kablu na każdym z pięter)
2. Do każdego urządzenia FB można podłączyć po 2 telefony po kablu, oraz do tych modeli 6 słuchawek. 7240 ma też opcję DECT-Repeater, tak więc nie będzie problemu z telefonami też.
3. WLAN n 5Ghz
4. Przyszłościowy sprzęt pod VOIP (albo do użytku już - np. alternatywa dla operatora stacjonarnego.)
5. Do każdego można Drukarke USB, Dysk USB, Modem USB. (np. można sobie zrobić GSM-Gatewaya na kartach partnerskich z T-Mobile z darmowymi rozmowami i frycki mogą robić za centralkę połączeń pomiędzy siecią stacjonarną a komórkową.
Przykład: przychodzi telefon do domu -> dzwoni w domu i na komórce (za free).
6.inne cuda wianki ;-)
7. Żadnych dodatkowych anten.
Wada:
Cena

Moje 3 grosze ;-)
Revo7

Telefonu stacjonarnego nie mam i na obecną chwile mieć nie będę - każdy ma komórke wiec domowy niepotrzebny.

Przyznam ze najbardziej z tego wszystkie przeraża mnie to że pierwsze słysze o takiej firmie jak Fritz!Box :szok: (bez urazy dla nikogo)...

żadne VOIP, ani inne telefony sieciowe czy cokolwiek z tym związanego w ogóle nie sa potrzebne i będzie taka opcja niewykorzystana. :dobani:

Moze ktoś jeszcze jakas altenatywe poda ?

Czy w ogóle jest sens aby robić AP (po kablu) piętro niżej od głównego routera ? będzie lepszy zasięg ?

Lub też ten mój pomysł z przeniesieniem samych anten do centrum domu - o ile kabelek RSMA moze mieć te 8 metrów ? (patrz mój post wyżej) :zdziwko:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Revo7 pisze:przeraża mnie to że pierwsze słysze o takiej firmie jak Fritz!Box
Fritz to marka produktów niemieckiej firmy AVM http://www.avm.de/en/Produkte/FRITZBox/index.html
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Revo7 pisze:Przyznam ze najbardziej z tego wszystkie przeraża mnie to że pierwsze słysze o takiej firmie jak Fritz!Box
Co w tym takiego przerazajacego - pomijajac ze to nie jest nazwa firmy a model routera oraz cene tego sprzetu?
Revo7 pisze:Czy w ogóle jest sens aby robić AP (po kablu) piętro niżej od głównego routera?
Tak.
Revo7 pisze:Moze ktoś jeszcze jakas altenatywe poda ?
Dowolny dobry router + dowolne AP po kablu.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ