Blueconnect huawei e173 - problem, tylko połączenie lokalne

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
romano_m
Użytkownik forum

Blueconnect huawei e173 - problem, tylko połączenie lokalne

Post autor: romano_m »

Witam użytkowników forum, mam dziwny problem z blueconnectem

Zainstalowałem program bez problemu, potem nastąpiła instalacja sterowników modemu Huawei e173 i niby wszystko gra. Zasię łapie na max ilość "kresek", łączy się bez problem, internet działa chwilę i... połączenie zmienia się na tylko lokalnie.
Po pewnym czasie (różnym) połączenie zmienia się na "lokalne i internet" na krótką chwilę i znów to samo "połączenie lokalne". Laptop z Windowsem Vista.

Myślałem, że to problem z gubieniem dns ale gg też się nie łączy jak połączenie jest "tylko lokalne". Połączenie z siecią t-mobile jest cały czas, modem się nie rozłącza. Jak sam rozłączę blueconnecta i połączę to od razu interent na chwilę jest, a potem znów "lokalne". Taka zabawa w kotka i myszkę...

Może jakiś konflikt urządzeń, albo sterownik do modemu (choć wszystko działa na początku, sterownik wgrał się)?

Proszę o porady, naprowadzenie co tu zrobić.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Blueconnect huawei e173 - problem, tylko połączenie lokalne

Post autor: YaHooo »

romano_m a jak wymusisz jakiś ruch do/z internetu za pomocą np radia internetowego to się tak samo dzieje? W innej lokalizacji masz możliwość sprawdzenia?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
romano_m
Użytkownik forum

dziękuję za odpowiedź, wygląda że ma Pan rację. Teraz wymuszam ping-t na wp.pl od jakiś 20 minut i internet jest. Wcześniej wyłączyłem połączenia sieciowe i to samo, korzystałem z top_netinfo (nic nie zmieniałem w ustawieniach poza wyborem operatora t-mobile) i to samo.

czyli obecnie mam top_netinfo oraz ping-t na wp.pl o 20 min interent się "trzyma". Jutro po powrocie z pracy od razu puszcze radio. Co można zrobić bym nie musiał tak uciążliwie korzystać z blueconnecta?

[ Dodano: 2012-09-04, 16:45 ]
witam ponowie, od 16.00 robiłem test pingiem (mniej zje mi transferu), wyłączyłem o 16.30 ping i po chwili już brak internetu, połączenie tylko lokalne.
Później połączenie tylko przez dial-up, bez programu blueconnecta oraz bez net info i te same objawy...
Bardzo proszę o sugestię jak to rozwiązać. Przecież nie będę non stop ping-ował (poza tym, że to uciążliwe to straty transferu z 7 gb, które mam)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

romano_m pisze:Bardzo proszę o sugestię jak to rozwiązać.
Więc tego naprawić się nie da... Po prosto modem musi się przełączać podczas bezczynności z HSDPA na UMTS. Niektóre modemu się wtedy zawieszają. Być może pomoże na to nowy firmware, ale nie musi. Jedynym rozwiązaniem jest albo pingowanie możliwie najmniejszym pakietem (trzeba go dobrać doświadczalnie) albo zmiana modemu na inny, nie posiadający takiej wady. Ewentualnie jeśli chcesz możesz próbować szukać innego firmware, jednak to może się skończyć uszkodzeniem modemu.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
romano_m
Użytkownik forum

to się lekko podłamałem... Nie rozumiem czemu przy pingowaniu nie zachodzi taka sytuacja.
Czy router pomógłby? Mam i tak zamiar kupić, ale teraz poważnie się obawiam.

[ Dodano: 2012-09-04, 19:56 ]
albo czy jest możliwość w programie sztywno ustawić hsdpa? to zanim kupie router (o ile jest sens kupować) by mi pomogło
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

romano_m pisze:Nie rozumiem czemu przy pingowaniu nie zachodzi taka sytuacja.
Pingowanie wymusza pewien transfer. Wtedy modem nie przechodzi na HSDPA i się nie zawiesza.
romano_m pisze: Czy router pomógłby? Mam i tak zamiar kupić, ale teraz poważnie się obawiam.
Nie, router w niczym nie pomoże.
romano_m pisze: albo czy jest możliwość w programie sztywno ustawić hsdpa? to zanim kupie router (o ile jest sens kupować) by mi pomogło
Nie, nie da się. To, że modem w przypadku bezczynności schodzi z HSDPA na UMTS to wymusza sieć i nic się nie da z tym zrobić. Jedyne wyjście to sztucznie utrzymywać HSDPA za pomocą niewielkiego transferu. A do tego idealnie nadaje się polecenie ping.
romano_m
Użytkownik forum

hmm a wybór innego modemu zamiast huaweii? lub router z wbudowanym modem na sim?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

romano_m pisze:hmm a wybór innego modemu zamiast huaweii?
Ja osobiście zmieniłem na modem Sierry. Te nie powinny mieć takiego problemu.
romano_m pisze:lub router z wbudowanym modem na sim?
Tu Ci nie pomogę, bo nie miałem styczności. Ale może ktoś się wypowie kto ma z tym kontakt.
romano_m
Użytkownik forum

jeszcze się zastanawiam czemu na innym laptopie z win 7 nie było tego problemu
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

romano_m pisze:jeszcze się zastanawiam czemu na innym laptopie z win 7 nie było tego problemu
A teraz masz jeszcze tego laptopa? Bo coś takiego w przeszłości może nie występować. U mnie takie zawieszanie na Huawei'u E630 było od pewnego czasu, a dokładniej od jakichś prac wykonanych przy nodeB.
romano_m
Użytkownik forum

przeszukując forum znalazłem podobne tematy związane z błędami modemu huawei 173. Piszą, że komendą AT można wyłączyć przechodzenie do UMTS tracąc przy tym prędkość uploadu.

w ustawieniach top_netinfo wpisałem w zakładce "wprowadź komende przed połączeniem z intrnetem" to treści: "AT^HSDPA=1 + AT^HSUPA=0 + AT^HSPA=1" ale przy uruchamianiu połączenia wyskoczył "error". Wpisałęm potem samo AT^HSUPA=0, niby ok, ale i tak się zwiesiło ;/ Może powianiem zrobić restart modemu? Jak wpisuję się komendy AT ?

[ Dodano: 2012-09-05, 17:13 ]
obecnie nie, jest u kogoś innego, ale ma przynieść bym sprawdził.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

romano_m pisze:Piszą, że komendą AT można wyłączyć przechodzenie do UMTS tracąc przy tym prędkość uploadu.
Ale również tracisz na tym prędkość downloadu. Wtedy masz ograniczenie do 382kbps.
romano_m pisze:Jak wpisuję się komendy AT ?
W zasadzie dobrze wpisujesz, ale jak łączysz kilka komend to piszesz z tego co pamiętam:
AT^HSDPA=1,^HSUPA=0,^HSPA=1
romano_m
Użytkownik forum

Niestety tak wpisanie komendy nie działa, próbuje różne kombinacje i nic. Nie wiem czy coś by to zmieniło bo po AT^HSUPA=0 i tak zawiesza się modem, chyba że źle coś robię...

Jeszcze mam pytanie czy "ping -l 1 -n 1 " jest najmniejszy jaki mogę wysłać? Da się wysłać ping by bez sygnału odbioru i ustawić np co 5 sekund?

i kolejne, które mi się uroiło: jak mogę zmienić nadajnik w topnet info? jestem z Legnicy, ul. Złotoryjska, ale jaki nadajnik mam to nie mam pojęcia.

[ Dodano: 2012-09-05, 20:31 ]
robiąc wymuszanie hdsp pingiem w top net info (co 2 sekundy 1 bajt) i patrząc na stan połączenia i ile bajtów wychodzi i przychodzi to jest to dużo więcej niż 1 ;/ przychodzące zmieniają się o 30 bajtów, a wysłane o około 100
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

romano_m pisze:Nie wiem czy coś by to zmieniło bo po AT^HSUPA=0 i tak zawiesza się modem, chyba że źle coś robię...
Nie, wpisujesz dobrze. Widać nie zawsze modem poprawnie obsługuje daną komendę.
romano_m pisze: i kolejne, które mi się uroiło: jak mogę zmienić nadajnik w topnet info? jestem z Legnicy, ul. Złotoryjska, ale jaki nadajnik mam to nie mam pojęcia.
Nie ma takiej możliwości aby programowo wymusić jakąś stację. Jedynie podłączając antenę kierunkową i to nie zawsze.
romano_m pisze: robiąc wymuszanie hdsp pingiem w top net info (co 2 sekundy 1 bajt) i patrząc na stan połączenia i ile bajtów wychodzi i przychodzi to jest to dużo więcej niż 1 ;/ przychodzące zmieniają się o 30 bajtów, a wysłane o około 100
Po prostu ping to nie tylko dane. Ty komendą ustawisz wielkość danych, ale do tego jeszcze dochodzi nagłówek. Dlatego nie będziesz nigdy wysyłał 1 bajta podczas pingowania.
romano_m
Użytkownik forum

dziękuję za odpowiedzi. Same problemy z tym netem. Człowiek miał na kablu to go nic nie obchodziło oprócz rachunków. Uroiło mi się jeszcze by wysłać ping ale bez odbierania danych, da się takie coś zrobić w ogóle ?
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

romano_m pisze:przeszukując forum znalazłem podobne tematy związane z błędami modemu huawei 173. Piszą, że komendą AT można wyłączyć przechodzenie do UMTS tracąc przy tym prędkość uploadu.
Tak, ja pisałem o tym tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=373279
Tamto dotyczyło modemu e173u2 - z Play. Może stąd problem z zaakceptowaniem komend.
romano_m
Użytkownik forum

pewnie dlatego tak się dzieje, wpisywałem na kilka różnych sposobów te komendy, lecz i tak samo wyłączenie hsupa nic a nic nie pomogło.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

romano_m pisze:Uroiło mi się jeszcze by wysłać ping ale bez odbierania danych, da się takie coś zrobić w ogóle ?
Tak możesz poszukać serwera który ma wyłączoną odpowiedź na pingowanie.
romano_m
Użytkownik forum

o to będę musiał poszukać. Niestety nic innego prócz ping nie pomaga ;/ zastanawiam się nad innym operatorem
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

romano_m pisze:Niestety nic innego prócz ping nie pomaga ;/
Musisz po prostu wymusić jakiś ruch.
romano_m pisze: zastanawiam się nad innym operatorem
I też nie wiadomo czy tam ten problem nie wystąpi.
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

Sprobuj oddac modem do serwisu.
Idz do salonu, powiedz co jest grane,koleś wypisze reklamacje, da ci modem zastepczy i jak cos w serwisie wykryja, powinni dać nowy , albo naprawić o ile rzeczywiscie to problem modemu
Sygnał z ZTE MF821, lepiej się nie da :P Zaś w przypadku Huawei e386 w sierpniu testowałem, sygnał gorszy ponad 10%
http://zapodaj.net/2507ceed50bfc.jpg.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Konani pisze:da ci modem zastepczy
To już nie na pewno.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ