Wybór odpowiednieg rozwiązania...Antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zbyszekgit
Początkujący użytkownik forum

Wybór odpowiednieg rozwiązania...Antena

Post autor: zbyszekgit »

Witam,

Proszę o sugestie i pomoc w doborze najlepszego rozwiązania.
Posiadam modem:Merlin XU870 i chcę korzystać z usługi blueconnect.
Na początku zaznaczę, że problem z którym walczę to kilkukrotne spadki prędkości połączenia w godzinach popołudniowych i podwieczornych - domyślam się że chodzi o nadmierną liczbę osób korzystających z nadajnika. (rano transfer ok 1Mb/s wieczorem0,2Mb/s)
Za pomocą komend AT odczytałem z jakim nadajnikiem się łącze. W załączeniu zaznaczyłem to na mapce. Odległość od nadajnika to jakiś 200m w linii prostej (UMTS 2100).
Tylko jak zobaczycie na mapce problemem może być tu zasłonięta bezpośrednia linia widzenia, częściowo przez blok co stoi obok i parę drzew po drodze.
W poradniku na forum wyczytałem, że najlepiej w takim warunkach zastosować antenę do okólną. Budżet jakim dysponuje to maks 150zł.
1. Czy zastosowanie anteny zewnętrznej pomoże w sytuacji gdy transfer spada w godzinach szczytu?
2. Co oznacza wartość 12,99 w przypadku wpisania komendy AT+CSQ? Wiem, że ta komanda powinna określić silę sygnału. Tylko nie wiem dlaczego są dwie wartości. Wyczytałem, że maksymalna wartość to 34, w takim razie u mnie jest 12 na 34?

http://img.edysk.pl/dis/399753/f4LD1NgURp2f/

Dodam, że zastanawiam się nad wyborem tej anteny: http://allegro.pl/antena-15dbi-3g-umts- ... 55068.html . Czy to będzie dobry wybór?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór odpowiednieg rozwiązania...Antena

Post autor: YaHooo »

zbyszekgit pisze: 1. Czy zastosowanie anteny zewnętrznej pomoże w sytuacji gdy transfer spada w godzinach szczytu?
Na to nie pomoże tak naprawdę żadna antena. Jedyne co to możesz za pomocą anteny kierunkowej próbować łapać inny, mniej obciążony nodeB.
zbyszekgit pisze:Tylko nie wiem dlaczego są dwie wartości. Wyczytałem, że maksymalna wartość to 34, w takim razie u mnie jest 12 na 34?
Tą drugą wartością wyrażana jest stopa błędów, wartość 99 oznacza, że jest ona nieznana. Z tego co pamiętam to jednak wartością graniczną jest 31.
zbyszekgit pisze: Dodam, że zastanawiam się nad wyborem tej anteny: http://allegro.pl/antena-...2608455068.html . Czy to będzie dobry wybór?
Jeśli chcesz się łączyć do innego nodeB to jak najbardziej. Pytanie tylko czy masz inną stację niedaleko siebie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ