Jaki router do rozdzielenia internetu z radiówki?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dragon2011
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do rozdzielenia internetu z radiówki?

Post autor: Dragon2011 »

Cześć wszystkim ;).
Mam następujący problem: byłem ostatnio u koleżanki, ma internet radiowy, od razu zaznaczam, że pierwszy raz miałem do czynienia z takim rodzajem podłączenia do Internetu. Sytuacja wygląda tak, że na zewnątrz budynku wisi antena kierunkowa, od niej idzie kabel antenowy do karty sieciowej w komputerze (kabel SMA, z tego co zdążyłem wyczytać). Po odpaleniu komputera, wyszukuje on sieć dostawcy jako sieć bezprzewodową i z nią się łączy. Moje pytanie jest następujące: za pomocą jakiego urządzenia rozdzielić taki sygnał? Tzn. za pomocą jakiego routera ? Trochę poczytałem sam, ale już się pogubiłem. Znalazłem np. TP-LINK TL-WR743ND - bardzo fajny sprzęt, ale czy będzie odpowiedni ? Jeśli nie, proszę o inne propozycje. Co w ogóle z tym kablem antenowym, gdzie go się podłącza w routerze ?
Jak to w ogóle działa, że do karty sieciowej w komputerze podłączony jest kabel antenowy, a jednak połączenie z Internetem odbywa się jako bezprzewodowe ?
PS: Do jej komputera wchodzi także kabel Ethernet, tyle zapamiętałem, z tym, że - według mnie na logikę - skoro jest już ten kabel antenowy, to chyba nie używa się też kabla Ethernet do połączania z Internetem ?
Z góry dzięki za wyrozumiałość i zainteresowanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki router do rozdzielenia internetu z radiówki?

Post autor: wojteks »

Dragon2011 pisze:Do jej komputera wchodzi także kabel Ethernet
I do czego jest podłączony po drugiej stronie?
Dragon2011 pisze:pierwszy raz miałem do czynienia z takim rodzajem podłączenia do Internetu.
To normalne WiFi, tak działa wielu dostawców.
Dragon2011 pisze:za pomocą jakiego urządzenia rozdzielić taki sygnał?
Zależy od zabezpieczeń <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>, <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> czy np. PPPoE.
Nie pomagam na PW!
Dragon2011

Wiesz co, szczerze mówiąc, wydaje mi się, co dziwne, że kabel Ethernet z drugiej strony podłączony był do gniazdka w ścianie, tylko nie przyjrzałem się co to za gniazdko. Szczerze mówiąc nie sprawdziłem wtedy prostej rzeczy - czy po odłączeniu tego kabla Ethernet Internet nadal działa, bo akurat mieli problemy z siecią gdy tam byłem, następny raz będę dopiero w sobotę, więc wychodzi na to, że dopiero wtedy się dowiem.

Ale na logikę - skoro do karty sieciowej podpięty jest ten kabel antenowy SMA, a komputer łączy się z tą siecią jako połączenie sieci bezprzewodowej, to chyba wystarczy ? Przypuszczam, że ten Ethernet jest jakoś błędnie podłączony i do niczego nie służy.

Jak sprawdzić ten rodzaj zabezpieczeń, jak będę na miejscu ? W ogóle na co muszę zwrócić uwagę, jak będę znów w tym mieszkaniu, żebym już wiedział, co, jaki sprzęt kupić, aby ten sygnał rozdzielić przez WiFi z routera ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Dragon2011 pisze:Jak sprawdzić ten rodzaj zabezpieczeń
Klikając to niebieskie i czytając opis co zrobić/sprawdzić.
Nie pomagam na PW!
Dragon2011

Ok, poczytałem, mam jedno pytanie: w poradniku o rozdzielaniu sieci radiowej jest napisane, że jeżeli posiadamy już AP, to dokupujemy tylko router. W takim razie moje pytanie brzmi: jeżeli jest to sieć radiowa, nie kablowa, jaki kupić AP? Czy jakikolwiek modem będzie dobry ? Myślałem np. o takim rozwiązaniu:
Kupić http://allegro.pl/modem-telefoniczny-mo ... 27113.html, do niego podpiąć kabel z anteny, dalej kablem Ethernet polecieć do portu WAN w routerze i w tej sposób rozdzielić sygnał przez WiFi. Czy coś takiego przejdzie w przypadku sieci radiowej ?
Zastanawiam się, ponieważ gdy podłączony jest kabel antenowy do karty sieciowej w komputerze, to w Windowsie łączy się jako sieć bezprzewodowa, więc pytanie, czy po podłączeniu kabla antenowego do w/w Motoroli będzie 'w niej' Internet, który dalej można rozdzielać kablem Ethernet ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jeżeli to kabel antenowy to ten wynalazek się nie nadaje, ma w ogóle WiFi?

Jeżeli internet jest radiowy to musi być AP Client (AP Client Router, WISP) i do tego kolejny router albo AP żeby był internet po WiFi na wielu urządzeniach.
Dragon2011 pisze: więc pytanie, czy po podłączeniu kabla antenowego do w/w Motoroli będzie 'w niej' Internet
Nie.

Idealnym (no prawie) urządzeniem byłby Ovislink G.Duo ale to zależy od zabezpieczeń dostawcy.
Nie pomagam na PW!
Dragon2011

Faktycznie, to, co podałeś, jest urządzeniem idealnym. Czy można znaleźć coś tańszego działającego podobnie ? Żeby w miejsce jednej antenki wpiąć kabel antenowy, a druga nadawała sygnał WiFi ?
Czytałem FAQ, nie mogę tylko znaleźć, jak mam sprawdzić te zabezpieczenia dostawcy, gdy będę na miejscu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Dragon2011 pisze:Czy można znaleźć coś tańszego działającego podobnie ?
Nie znam, w każdym innym przypadku to będą 2 urządzenia.

MAC karty WiFi to pewnie z definicji u dostawcy jest zapisany a <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> sprawdzisz poleceniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Nie pomagam na PW!
Dragon2011

Okej, wielkie dzięki.
Mam jeszcze jedno pytanko: czy istnieją karty sieciowe do komputera, które mogą działać jako hotspot, tj. udostępniać bezprzewodowo połączenie internetowe, jednocześnie uzyskując je również z sieci WiFi? Podobnie jak działają telefon z Androidem właśnie przez funkcję 'hotspot WiFi'.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Dragon2011 pisze: jednocześnie uzyskując je również z sieci WiFi?
Musi być 2 karty sieciowe, jedna odbiera a druga pracuje jako softap albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a> i dodatkowo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> jest potrzebny.
Nie pomagam na PW!
Dragon2011

No okej, to chyba najlepsze rozwiązanie w tym wypadku, chociaż urządzenie, które podałeś, jest idealne, jednak cena trochę wysoka jak na takie niegórnolotne zastosowanie.

PS:
Wiem już, jak jest z tym kablem sieciowym itp. - jest to skonfigurowane tak, że kabel antenowy wchodzi do karty sieciowej (bezprz.), i tak komputer łączy się z Internetem, następnie połączenie jest udostępniane przez kabel Ethernet (wejście sieciowe na płycie głównej), idzie do gniazdka w ścianie i wychodzi w drugim pokoju. W zasadzie to WiFi było jej potrzebne tylko, żeby w tym drugim pokoju mieć Internet, ewentualnie w telefonie, ale skoro jest tam gniazdko, do którego mogę podłączyć np. drugi komputer/laptopa za pomocą kabla Ethernet, to nie ma sensu wydawać ponad 200 zł. Jedyna wada: główny komputer [client] musi być cały czas włączony, żeby w tym drugim był Internet.

EDIT:
Powiedzcie mi lepiej, przy takiej konfiguracji sieci - co mam zapisać, gdybym chciał zrobić w tym kompie formata i wgrać XPka na nowo, żeby później skonfigurować taką sieć i to udostępnianie Internetu przez Ethernet ? Żebym nie wywalił systemu, a potem nie okazało się, że czegoś nie ma/nie zapisałem.
ODPOWIEDZ