Mam następujący problem: byłem ostatnio u koleżanki, ma internet radiowy, od razu zaznaczam, że pierwszy raz miałem do czynienia z takim rodzajem podłączenia do Internetu. Sytuacja wygląda tak, że na zewnątrz budynku wisi antena kierunkowa, od niej idzie kabel antenowy do karty sieciowej w komputerze (kabel SMA, z tego co zdążyłem wyczytać). Po odpaleniu komputera, wyszukuje on sieć dostawcy jako sieć bezprzewodową i z nią się łączy. Moje pytanie jest następujące: za pomocą jakiego urządzenia rozdzielić taki sygnał? Tzn. za pomocą jakiego routera ? Trochę poczytałem sam, ale już się pogubiłem. Znalazłem np. TP-LINK TL-WR743ND - bardzo fajny sprzęt, ale czy będzie odpowiedni ? Jeśli nie, proszę o inne propozycje. Co w ogóle z tym kablem antenowym, gdzie go się podłącza w routerze ?
Jak to w ogóle działa, że do karty sieciowej w komputerze podłączony jest kabel antenowy, a jednak połączenie z Internetem odbywa się jako bezprzewodowe ?
PS: Do jej komputera wchodzi także kabel Ethernet, tyle zapamiętałem, z tym, że - według mnie na logikę - skoro jest już ten kabel antenowy, to chyba nie używa się też kabla Ethernet do połączania z Internetem ?
Z góry dzięki za wyrozumiałość i zainteresowanie.