[NEWS] Rusza budowa NetWorkS! w Bielsku-Białej

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

[NEWS] Rusza budowa NetWorkS! w Bielsku-Białej

Post autor: Patryk »

Na kilku obiektach PTC w stolicy Podbeskidzia anteny GSM900 zostały wymienione na typowe dla NetWorkS! zestawy, pozwalające podpiąć się do nich obu operatorom.
Obrazek
Obrazek

Na razie nowe anteny są podpięte do starego sprzętu Ery, ale pozwala to sądzić, iż budowa wspólnej sieci ruszy intensywnie na dniach :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: [NEWS] Rusza budowa NetWorkS! w Bielsku-Białej

Post autor: zDaleKi »

Patryk pisze:ale pozwala to sądzić, iż budowa wspólnej sieci ruszy intensywnie na dniach
Na dniach,.... pożyjemy zobaczymy ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

Tylko wziać odkrecić,pociągnąć kabel i zamontować u siebie na dachu i problem z zasiegiem rozwiazany :D
Ostatnio zmieniony 2012-09-03, 05:38 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić ( albo dać linka ) co to jest to NetworkS? Szukałem, ale znalazłem tylko stronę firmy, na której nic nie ma :/
Usagi
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Na dniach,.... pożyjemy zobaczymy
Wg mapki - wrzesień 2012: http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 7917_n.jpg
W innych (sporo mniejszych) miastach budowali zgodnie z planem, to i może tu się uda ;)
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Dzięki Patryk za mapkę. Widzę że moje teremy na listopad pójdą :-) powiem szczerze że nie wierzę że będzie u mnie 3g. A napisze mi ktoś,czy jeżeli nadajnik znajduje się ode mnie około 6-8 km w linii prostej to czy ten sygnał dojdzie do mnie? Także pytałem się w salonach o to czy sam sygnał GSM będzie mocniejszy,bo ogólnie jak mam np w T bardzo słaby sygnał z nadajnika oddalonego ode mnie około 6-8 km to 3 g wątpię żeby doszło.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ciekawe czemu akurat region Bielsko-Białej jest tylko z tych okolic zaplanowany na teraz?
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Chyba rusza coś i u mnie, dostałem sms od Orange że w ciągu najbliższych kilku dni trwać bedzie modernizacja nadajników ''celem jest polepszenie jakości'' i że za problemy jakie mogą wystąpić przepraszają... :)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Widzę że mój region też jest na mapie wrzesień 2012. Powie mi któś na czym to wszystko polega z tą wymianą ??
Na każdym maszcie będzie 3g??
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

szmitz pisze:Na każdym maszcie będzie 3g??
Jeśli przynajmniej jeden operator miał 3G, to prawdopodobnie obydwaj będą 3G mieli.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:Jeśli przynajmniej jeden operator miał 3G, to prawdopodobnie obydwaj będą 3G mieli.
Wtedy na pewno będą mieli obydwaj, ale też 3G będzie uruchamiane na wszystkich stacjach w miarę możliwości i sensu.
Także poza miastami, na terenach podmiejskich gdzie dotychczas była pustynia UMTS.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Moja wiocha na razie poza planami, a 3G T-mobile działa już jakiś czas. Pewnie na samym końcu dopiero będą robić, bo w końcu do aglomeracji warszawskiej bardzo blisko...
smrodek11

Post autor: smrodek11 »

Wg. tej mapki w listopadzie u mnie będzie ich 3G :zdziwko:
Awatar użytkownika
kris_kjk

Post autor: kris_kjk »

I chyba już ruszyło w sprawie NetWorkS! :ok:

Jeszce wczoraj wg. komórki: zasięg Orange prawie full (BTS tylko 450/900/1800MHz w odległości ok. 2km), zasięg T-Mobile bardzo słaby, niekiedy prawie bez kresek (BTS 900/1800/2100MHz odległość ok. 4km bez widoczności BTS-a, niski maszt, po drodze wysoki las, działa połączenie tylko na 900/1800MHz, brak zasięgu dla 2100MHz).

Dziś: wg. komórki zasięg prawie full zarówno z Orange jak i z T-Mobile na 900/1800MHz, po wymuszeniu jest 2100MHz zarówno z T-Mobile jak i Orange z zasięgiem wewnątrz 3-4 kreski na 6 możliwych.

Prawie na 100% nie powstał nigdzie nowy BTS, zresztą w mojej lokalizacji (dolinka miedzy wzniesieniami dla 2100MHz musiałby być blisko) podejrzewam, że rozbudowano ten BTS (należący do Orange) do którego mam ok. 2 km. W wolnej chwili rozłączę internet z Play (ok. 10 km do BTS-a) i sprawdzę na samym modemie (bez anteny) Huawei E173U-2 ...
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

A ja zadam pytanie,może ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć :-)

A mianowicie chodzi mi o to czy jeżeli mam w lini prostej około po 8 km do T i orange a zasięg ogólnie jest tragiczny ( chodzi mi o GSM ) to czy po tej zmianie zasięg GSM będzie lepszy? Czy to tylko chodzi o 3 G? Bo ogólnie w T muszę chodzić na zewnątrz i szukać zasięgu a w domu to już nie ma co mówić,orange ma lekko lepszy zasięg. Mam nadzieję że ten GSM także bedzie lepszy po zmianie.
Ostatnio zmieniony 2012-09-20, 22:18 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

kris_kjk pisze:I chyba już ruszyło w sprawie NetWorkS!
Bardzo ciekawe, na razie połowa stacji dopiero jest po swapie i nie działa nic nowego, tylko CIDy są nowe.
Możesz zdradzić gdzie "się ruszyło", bo chyba nie w Bielsku ? :]
Awatar użytkownika
kris_kjk

Patryk pisze:Możesz zdradzić gdzie "się ruszyło", bo chyba nie w Bielsku ? :]
Świętokrzyskie, wg. mapki termin rozruchu to wrzesień 2012. Od kilku osób dowiedziałem się, że były poranne/przedpołudniowe problemy z połączeniami GSM.

Jestem ... :hurra: do tej pory tylko internet Play z ATK-20 ok. 10 km do BTS-a (wzniesienia i lasy po drodze), a o byłej tepsie nie wspominam (działało 2Mb/s chcieli dać technicy prędkość 1Mb/s, a infolinia obiecywała 20Mb/s), dałem sobie spokój. Po raz pierwszy mam w domu zasięg z komórki więcej niż z jednego operatora (nie jest to odludne miejsce, ale zapomniane przez tepsę i operatorów GSM) i to zasięg 3G.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ktoś na forum Playa podrzucił mapkę budowy NetWorks! na ten rok.
http://db.tt/AFlmpJ7n
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ktoś na forum Playa podrzucił mapkę budowy NetWorks! na ten rok.
Mapka z gsmonline, już przewinęła się w tym wątku ;)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=416782#416782
Cibor
Stały użytkownik forum

Post autor: Cibor »

Ruszyło się. Nowy Sącz. ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Cibor pisze:Ruszyło się. Nowy Sącz.
Nowy Sącz jest od maja gotowy :rotfl:
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

No to ktoś ma złe informacje :D. Maj - wrzesień,ten sam rok :D najważniejsze że jest. Ja czekam na żarski powiat :(
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Post autor: MoruSPL »

No ale w telefonie na kartę ledwo 3,8 mb/s przy -75 dbm (t-mobile nowy sącz)
Awatar użytkownika
kris_kjk

Przy Huawei E173U-2 (bez anteny zewnętrznej) i routerze Tp-Link MR3420 karcie "Orange Free na Kartę" i aktywowaniu pakietu blueconnect w karcie prepaid w T-Mobile, po sprawdzeniu transferu (godziny wieczorne), kilkukrotnym rozłączeniu i ponownym połączeniu przy sile sygnału ok. 35% (wg. wskazań routera) T-Mobile ok. 3 Mb/s, a Orange 5 Mb/s. Pingi poniżej 100.

Troszkę to dziwne, bo obciążenie tego BTS-a jeśli chodzi o internet T-Mobile pewnie jest prawie zerowe, skoro anteny są dołożone dopiero drugi dzień.
Sprawdziłbym z chęcią na antenie zewnętrznej 2100MHz, niestety tej 900MHz nie podepnę, ewentualnie sprawdzę z samym laptopem i modemem w miejscu najlepszego zasięgu.
Troszkę to mało MAX 3 do 5,5 Mbit/s (T-Mobile/Orange), w końcu 3G dla tych obu sieci działa drugi dzień. Ograniczeniem pewnie jest też E173U-2.

Dodano: 26.09.2012 (godz. 19.40) - obecnie na Huawei E3131 35% - 45%, transfery z T-Mobile i Orange - ping 55ms, DOWN dochodzi do 12 Mbit/s. Pomiar z laptopa z wpiętym E3131 bez anteny zewnętrznej.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Od tygodnia w Ełku nie można wykonać transmisji danych po UMTS ,połączenia głosowe można wykonać ,EGDE działa i transmisja i połączenia ,chodzi o Orange oczywiście ;).Cid-y są też jakieś nowe nie ma ich w bazie Bts search...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:pożyjemy zobaczymy
No i pali już cały klaster - wyrobili się w niecały miesiąc :)
Pokryciowo - bajka !
Jakościowo - bardzo różnie, szczególnie tam gdzie stacje są bardzo gęsto sieć jest niestabilna. Ale to do dopracowania jest.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Pokryciowo - bajka !
U mnie, a mieszkam na granicy klastra sierpniowego i listopadowego, na razie mam mieszane uczucia. Jednak z werdyktem poczekam do grudnia, gdy drugi klaster zostanie odpalony i wszystko zostanie dopieszczone. Wydaje mi się, że pokrycie nie zmieniło się.

Strasznie denerwujące jest to ze netmonitor w androidzie zawiesza się gdy telefon jest zalogowany lub loguje się do stacji networksowej z północnej strony domu. Czegoś takiego nie ma na starych stacjach, które są z południowej strony domu. Ale to pewnie znikanie gdy wymienią sprzęt w drugim klastrze,
W Bstoku za to już takich problemu nie ma, bo prawie cala sieć jest już zeswapowana.

Na pewno w Orange da się zauważyć na plus to, że pojawił się w końcu internet w EDGE ;)
Before:
Obrazek

After:
Obrazek
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

Patryk pisze: No i pali już cały klaster - wyrobili się w niecały miesiąc :)
Pokryciowo - bajka !
Jakościowo - bardzo różnie, szczególnie tam gdzie stacje są bardzo gęsto sieć jest niestabilna. Ale to do dopracowania jest.
W Białymstoku jest podobnie - pokrycie spox ale ze stabilnoscia różnie. Do tego dochodzi zrywanie rozmów. Liczę ze zostanie to jeszcze poprawione i to w niedalekiej przyszłości.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Byłem w domu,nie miałem za dużo czasu ale powiem tak ,mieszkałem 15 km od Ełku będąc w domu u rodziców zobaczyłem w tele zasięg słąbego 3G ,po podłączeniu do anteny modemu zobaczyłem -81dBi :szok: zawsze miałem max -95dBi przy dobrym mrozie :) prędkości różne ok 4-6Mbps , EDGE byłem podziwu jego pingu od 150 do 200 w tej technologi???, ciekawe jak będzie wyglądać pokrycie za miesiąc bo z drugiej strony Olecko jestem pomiedzy klastrami wrzesień ,październik :)
ODPOWIEDZ