Uruchamianie Mobile Partner po włożeniu modemu (E169/E220)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrozilla
Stały użytkownik forum

Uruchamianie Mobile Partner po włożeniu modemu (E169/E220)

Post autor: mrozilla »

Czy jest jakiś sposób na to, aby po włożeniu modemu do portu USB uruchamiał się sam Mobile Partner, a nie tak jak teraz najpierw pojawia się komunikat, czy zezwolić na uruchomienie setup.exe, a dopiero potem uruchamia się MP? Bo trochę irytujące jest to, że po każdym podłączeniu modemu najpierw trzeba czekać na ten komunikat, potem klikać nie, a dopiero wtedy aplikacja się włącza i mamy połączenie z internetem.
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Uruchamianie Mobile Partner po włożeniu modemu (E169/E220)

Post autor: lesiolo »

Masz inny program na modemie a inny na kompie i MP chce się aktualizować.
najlepiej wyłączyć wirtualny cd modemu
mrozilla
Stały użytkownik forum

Mam tą samą wersję na komputerze co w modemie, bo podłączyłem modem, zainstalowałem Mobile Partner z modemu i mówię o sytuacji, która następuje po tych czynnościach, tak więc musi być jakaś inna przyczyna.
egon64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: egon64 »

Wyłącz w systemie napęd CD, który odpowiada za uruchomienie MP z pamięci modemu.
Hej Ho Let's GO !
mrozilla
Stały użytkownik forum

A mimo wszystko MP będzie się automatycznie uruchamiał po włożeniu modemu do portu? Najlepiej to byłoby gdyby po prostu po zainstalowaniu raz, już więcej się instalacja nie uruchamiała, a po prostu program uruchamiał.
Chyba, ze wywalić autorun.inf, ale wtedy właśnie chyba MP nie będzie się automatycznie włączał.
egon64

Po wyłączeniu w systemie napędu MP nie będzie się uruchamiał. Sprawdzałem.
Hej Ho Let's GO !
mrozilla
Stały użytkownik forum

Dzięki za sprawdzenie, czyli skutek taki sam będzie, jak po wywaleniu pliku autorun.inf z dashboardu...
To wychodzi na to, że nie ma żadnej opcji, aby uzyskać to, o czym piszę?
egon64

Gdzieś widziałem na forum w jaki sposób można flashować modem i wgrać mu np. TNI. Nie bardzo wiem do czego tak Ci jest potrzebny ten MP. Czy nie lepiej zrobić sobie nowe połączenie i wgrać autoconnect, aby przy uruchamianiu systemu łączył się automatycznie z siecią ? MP uważam, że jest zbędną zabawką. TNI to już inna sprawa.
Hej Ho Let's GO !
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

mrozilla pisze:To wychodzi na to, że nie ma żadnej opcji, aby uzyskać to, o czym piszę?
Opcja taka na pewno jest, bo u mnie zawsze sam włączał się MP bez żadnego pytanie o instalacje.
Prawdopodobnie Twój problem jest związany z wersją dashboardu, bo u mnie pytanie o instalacje zaczęło się pojawiać, gdy wraz z nowym modemem zainstalowałem oprogramowanie od Playa.
Zacząłem wtedy eksperymentować z tym autostartem i owocem moich przemyśleń był ten post: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=409133#409133
Myślę, że odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz w tym właśnie poście, musisz tylko trochę poeksperymentować :)
Krzysztof
ODPOWIEDZ