Schemat zlutowania na stałe złącza anteny zew.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
modytom
Początkujący użytkownik forum

Schemat zlutowania na stałe złącza anteny zew.

Post autor: modytom »

Witam. Jak w temacie. Kumpel posiada 2 modemy Huawei E173 z zew zlaczem antenowym. W obu na skutek wyciągania i wkladnia anteny zew (raptem z 5-10 razy) albo złacze sie poluzowało i nie łapie sygnału na antenie zew albo zupełnie sie ułamało, przez co jeden z modemów nie przełacza sie nawet na antene wew. Sprawa z 1 wygłąda tak, że jest na niego gwarancja, serwis powiedział, że prawdopodobnie uwzględni te usterke i naprawa na zasadach gwarancji, natomiast na 2 modem nie ma papierów, wiec zastanawiamy sie nad przylutowaniem przejsciówki-konnektora na stałe do modemu. Czy ktos taka operacje już wykonywał i posiada jakis graficzny i szczegółowy opis, co gdzie i do czego trzeba przylutowac? Dodam że będzie to robiła osoba doświadczona w temacie i posiadajaca odpowiedni sprzęt, potrzebna tylko instrukcja ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Schemat zlutowania na stałe złącza anteny zew.

Post autor: YaHooo »

modytom pisze:Czy ktos taka operacje już wykonywał i posiada jakis graficzny i szczegółowy opis, co gdzie i do czego trzeba przylutowac?
W zasadzie nie wiem czy taka instrukcja jest potrzebna jeśli ta osoba zna się na elektronice. Jeśli nie to nie polecałbym oddawać takiej osobie modemu ;) A sprawa jest o tyle prosta, że trzeba wylutować oryginalne gniazdo i w jego miejsce włączyć konektor. No i jeszcze odłączyć wewnętrzną antenę na stałe.

Co do samego schematu to nie widziałem czegoś takiego na internecie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
modytom

YaHooo pisze:A sprawa jest o tyle prosta, że trzeba wylutować oryginalne gniazdo i w jego miejsce włączyć konektor. No i jeszcze odłączyć wewnętrzną antenę na stałe.
OK, a jakas instrukcja co gdzie przylutowac? Co ma byc do masy, do jakiej sciezki? Ktos to kiedys robił? Chodzi mi żeby było łatwiej juz przy wykonywaniu roboty.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

modytom pisze:Co ma byc do masy, do jakiej sciezki?
Wylutowujesz konektor, lutujesz mase do ekranu a sygnal do zyly. Musisz sprawdzic, czy wlutowany konektor ma przelacznik, jesli tak, to go zmostkowac. Potem calosc zalewasz czyms, co odciazy lut - ja preferuje epoksyd.

Jesli osoba ktora to ma robic ma minimum pojecia o elektronice, zrobi to na podstawie opisu wyzej. Jesli nie wystarcza, to nie dawaj jej tego robic - szansa ze zepsuje ci modem jest ogromna.
Nie pomagam na PW.
modytom

Ok, dzięki za odpowiedz. Tego oczekiwałem ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ja jeszcze podam linka do tematu na forum odnośnie modemu E220 który nie ma złącza anteny zewnętrznej http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10331
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ