Wybór modemu dla aero2 - w przyszłości z routerem

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemek6085
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu dla aero2 - w przyszłości z routerem

Post autor: przemek6085 »

Witam, mam taki dylemat. Zamówiłem internet aero2. Jednak jego działanie w sieci UMTS kończy się za niewiele ponad dwa lata. Potem ma najprawdopodobniej działać kolejne trzy lata w LTE o ile wymagane pokrycie nie nastąpi szybciej na co się nie zanosi (zgadza się?).
Na początek chciałbym kupić modem, który zadziała bez anteny zewnętrznej, ale by miał też możliwość podłączenia takowej. Do tego później chciałbym dokupić router (AP?). No i w takim przypadku mógłby to być zestaw Huawei E169 + TP-Link MR3020. Ale. Skoro i tak ten modem posłuży jedynie dwa latka to pomyślałem sobie, że później router powinien działać także z modemem LTE. Czy znajdę taki router, który obsłuży mi dziś modem 3G, a za jakiś czas także LTE?
Pozdrawiam,
Przemek
//właściwie to chyba wybrałem nienajlepszą kategorię jednak chyba nie mogę raportować własnego postu więc w razie co to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu :)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Wybór modemu dla aero2 - w przyszłości z routerem

Post autor: pogodabartek »

Ponoć TP Link TL-MR3420 już to obsługuje,tylko obcina prędkość, a jest też Edimaxa router, ale osobiście go nie polecam, bo miałem go 2dni i się pozbyłem jak najprędzej.
Były z nim same problemy więc odradzam jego zakup.

Najbardziej odpowiednie routery będą firmy Dovado np. Tiny model, ale cena to ok 370zł
przemek6085

Heh, faktycznie, teraz widzę, że ten kieszonkowy MR3020 też współpracuje z modemami LTE, na yt jest nawet filmik z modemem cyfrowego polsatu :)
Czyli za jakiś czas kupię router, a na teraz bym potrzebował modem. Ten huawei E169 będzie rozumiem odpowiedni? Czy ewentualnie warto dopłacić do innych modeli?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Kieszonkowego nie kupuj tylko 3420 model i nie myl modeli, a do kieszonkowego nie wgrasz chyba Gargoyle.

Co do modemu to lepiej kup Huawei E3131 z salonu Play za 129zł lub z allegro, ale tylko bez wersji Hi Link bo ma on pełne HSPA+ 21/5,76 Mbit/s
przemek6085

dzięki za zainteresowanie. ymm, w którym momencie mylę modele?
Szczerze mówiąc wolałbym ten mobilny z kilku powodów. W domu mam sieć WiFi, ten internet aero2 będzie wykorzystywany raczej poza domem ewentualnie awaryjnie. Głównie chodzi mi o to by móc go używać z laptopem. Wtedy taki routerek byłby wygodny, bo nie musiałbym mieć cały czas wpiętego modemu do portu w komputerze.
co do tego huawei to widzę, że wersja hilink też ma hspa+
np. http://allegro.pl/huawei-e3131-aero2-hs ... 51667.html
chyba, że chodzi ci o problemy ze współpracą z tp-linkami wersji hilink? z tego co czytam na forum jdtech to najnowsze firmwary likwidują problemy na lini MR3020-E3131, ale nie wiem czy dotyczy to też wersji hilink.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Lepiej omijać wersję Hi Link szerokim łukiem. Jeśli to działa e3131 i 3020 to ok,ale do tego mobilnego nie ma Gargoyle.

Wybór należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pogodabartek pisze:ale do tego mobilnego nie ma Gargoyle
Nie każdy potrzebuje Gargoyle.
Nie pomagam na PW!
przemek6085

no gdybym wymieniał stacjonarną instalację to bym myślał innymi kategoriami, tu potrzebuję mobilności :)
zdaje się, że nie będzie również problemów w przyszłości z obsługą LTE, poza tym widać, że TP-Link też dba o to by jego produkty cieszyły się dobrym wsparciem softwarowym.
Czyli kupię w takim razie Huawei E3131, a później router MR3020.
Dzięki za odpowiedzi, i jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, to proszę piszcie ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Taka mała uwaga od moderacji. Na forum panuje zasada, że dla danego użytkownika w jednym wątku możemy przyznać max 1 punkt pomógł. Dlatego usunąłem nadmiarowe punkty dla pogodabartek.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

pogodabartek pisze:Jeśli to działa e3131 i 3020 to ok,ale do tego mobilnego nie ma Gargoyle.
Już jest wsparcie Gargoyle dla tego routera i wielu innych: http://www.gargoyle-router.com/download.php To że np. ja polecam i wielu innych, nie robi tego dla Gargoyle samego w sobie, jego wodotrysków etc., tylko dlatego że soft jest łatwy w użyciu i że Open-Wrt nie ma sobie równych softów w zastosowaniu do obsługi modemów 3G (przecież nie każdy kupuje router który ma wspierać obsługę modemów). :) P.S Rzeczywiście, nie sprawdziłem, dzięki za poprawkę. :ok:
Ostatnio zmieniony 2012-09-22, 15:52 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 podany przez Ciebie link nie działa.

http://www.gargoyle-router.com/download.php

Problemem linku jest kropka na końcu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

jarek999 pisze:uż jest wsparcie Gargoyle dla tego routera i wielu innych: http://www.gargoyle-router.com/download.php
Oczywiście zapomniałeś dodać, ze to nie jest stabilny soft :dobani:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze: zapomniałeś dodać, ze to nie jest stabilny soft :dobani:
Na MR-3420 używałem na wersji trunk przez wiele miesięcy od grudnia 2010 roku i obyło się bez większych problemów. Również producenci sprzętu wypuszczają beta firmware i nikt nie robi scen (Open-Wrt ma tą przewagę że jest na bieżąco i często uaktualniane a fabryczne firmware często z błędami nie zmieniane jest przez miesiące-zwłaszcza na tak LowEnd-owym sprzęcie ).
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Taak, jeden router i jedna rewizja trunka to wyjątkowy obraz stabilności całej gałęzi :rotfl: :rotfl:
Ręce opadają.
Ja natomiast używam openwrt od 2006 roku i coś niecoś wiem na temat tej rzekomej stabilności - najpierw długi czas nic się nie dzieje, aż tu nagle nowy snapshot uwala router.
A reanimować maleństwa o których mowa w tym wątku nie jest tak łatwo jak MR3420, choćby z uwagi na obudowę :]

Poza tym...nudzi mnie już popularne ostatnio na tym forum wciskanie wszystkim Gargoyle czy innego TNI.
Nie każdy potrzebuje możliwości Gargoyle w routerze i nie każdy potrzebuje napakowanego w 90% zbędnymi bajerami programu do łączenia się z netem.
Fr33M4n

Post autor: Fr33M4n »

Modemy i routery bardzo szybko sie starzeją. Jak zamierzasz kupic coś na 2 lata to kup to na dwa lata.

Parę miesicy temu wyrzuciłem modem który kupiłem 2 lata temu. Nowy E3131 był o wiele lepszy i jak na Aero2 i tak jest za dobry (trzeba go ustawić z TNI na U900, poczytaj na forach najpierw).

Za dwa lata modemy i routery które są bardzo drogie teraz bedą przestarzałe, nie kupuj z takim wyprzdzeniem bo ..... stracisz.
Fr33M4n
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Taak, jeden router i jedna rewizja trunka to wyjątkowy obraz stabilności całej gałęzi :rotfl: :rotfl:
Ręce opadają.
Ja natomiast używam openwrt od 2006 roku i coś niecoś wiem na temat tej rzekomej stabilności - najpierw długi czas nic się nie dzieje, aż tu nagle nowy snapshot uwala router.
Poza tym...nudzi mnie już popularne ostatnio na tym forum wciskanie wszystkim Gargoyle czy innego TNI.
Nie każdy potrzebuje możliwości Gargoyle w routerze
Tak masz rację ręce opadają od tego co wypisujesz-ględzisz i zrzędzisz prawie w każdym wątku, wymądrzasz się niczego nowego nie wnosząc. Uwalam router, wymieniam go na nowy i już. Chwalisz się że używasz Open-Wrt od 2006 a jak ktoś pyta : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=417904#417904 , tak w Twoim wątku to nawet nie raczysz udzielić krótkiej odpowiedzi. Ja w Gargoyle nie widzę żadnych bajerów, ani też recepty na wszystko. Jest za to wszystko to co jest potrzebne (zwłaszcza pakiet 3ginfo Cezarego) do max. optymalnego zestawienia linku (zwłaszcza dla osób korzystających z tego netu stacjonarnie, a jest już ich cała masa i gdy tak naprawdę opcja mobilna przechodzi do taryf telefonicznych z dużymi pakietami danych na smartfonach ).
jareq
przemek6085

heh, nie spodziewałem się takiego rozwoju wątku :)
Fr33M4n pisze:Modemy i routery bardzo szybko sie starzeją. Jak zamierzasz kupic coś na 2 lata to kup to na dwa lata.

Parę miesicy temu wyrzuciłem modem który kupiłem 2 lata temu. Nowy E3131 był o wiele lepszy i jak na Aero2 i tak jest za dobry (trzeba go ustawić z TNI na U900, poczytaj na forach najpierw).

Za dwa lata modemy i routery które są bardzo drogie teraz bedą przestarzałe, nie kupuj z takim wyprzdzeniem bo ..... stracisz.
Dlatego nie kupuję z wyprzedzeniem (w końcu są już modele LTE), a na początek zdecyduję się na sam modem. Oczywiście - jak w przypadku większości sprzętu komputerowego - starzenie przebiega szybko dlatego też pisząc wątek chcę jak najlepiej zrównoważyć zakupy :)
Czytałem o tym przestawieniu na UMTS900, myślę że nie będę miał z tym problemu, ale dzięki za zwrócenie uwagi :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

przemek6085 pisze:Czytałem o tym przestawieniu na UMTS900, myślę że nie będę miał z tym problemu, ale dzięki za zwrócenie uwagi
Jeśli masz kartę nie podlegającą wymianie to nic już nie będzie trzeba kombinować z żadnym modemem, wystarczy ustawić apn "darmowy"
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

Post autor: Pasat01 »

pogodabartek pisze:Ponoć TP Link TL-MR3420 już to obsługuje,tylko obcina prędkość,
Jam mam duży kontakt z tym modelem i nigdy nie zauważyłem problemów, leci w pełni sił Aero, dodatkowo wyręcza mnie przy ciągłym załączaniu internetu co 60min.
HTC Desire i Aero2
przemek6085

koledze chodziło raczej o LTE
ODPOWIEDZ