Mode Huwei E398 plus router Dovado Tiny

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Duchs
Początkujący użytkownik forum

Mode Huwei E398 plus router Dovado Tiny

Post autor: Duchs »

Witam

Posiadam internet Lte z plusa, przez pierwsze pół roku użytkowania wszystko działało w miarę poprawnie i nie miałem prawa narzekać. Jednak od jakiegoś czasu wszystko się zmieniło.
Co chwila modem pokazuje komunikat że nie ma karty sim a jak już się uda mu ją zobaczyć to rozłącza się po dosłownie chwili.
Byłem już w plusie gdyż myślałem że jest to wina modemu jednak po 3 tygodniach czekania dostałem swój modem i uznano że jest on całkowicie sprawny.
Trochę czytałem już to forum i natknąłem się na temat że można właśnie połączyć mój modem z routerem i wszystko powinno dobrze działać.
I tutaj stawiam pytanie czy tak będzie?
Nie chciałbym wydać 500 zł żeby okazało się że internet nadal rozłącza się po paru minutach.

Bardzo proszę o pomoc gdyż moje problemy z internetem ciągną się już przynajmniej od miesiąca a ja potrzebuje internetu do pracy.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Mode Huwei E398 plus router Dovado Tiny

Post autor: YaHooo »

Duchs moim zdaniem jeśli w komputerze nie działa to raczej w routerze też będzie tak samo. A sprawdzałeś z inną kartą SIM?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Duchs

Karta sim jest w 100 % sprawna bo włożyłem ją do telefonu samsung galaxy s2 i zrobilem sieć wi fi i całkiem dobrze działa ale bez przesady nie poświęcę takiego telefonu żeby neta mieć. No i lte nie obsługuje.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

To raczej wygląda na problem aplikacji która obsługuje modem. Na początek proponuję zmienić na inną która obsługuje ten modem, można też spróbować uaktualnić firmware w modemie. ;)
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Duchs pisze:Karta sim jest w 100 % sprawna bo włożyłem ją do telefonu samsung galaxy s2 i zrobilem sieć wi fi i całkiem dobrze działa ale bez przesady nie poświęcę takiego telefonu żeby neta mieć. No i lte nie obsługuje.
No to może złącze w modemie jest wadliwe? Sprawdź koniecznie na innej karcie SIM. No i tak jak mówi przedmówca to może być problem programowy. Co do zmiany softu ja bym to zrobił jak wszystko inne zawiedzie ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Duchs

okej sprawdzę na innej karcie. A jaki soft polecacie do mojego modemu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Duchs co do softu się nie wypowiem. Bo nie wiem jaki jest najnowszy.
Duchs

Witam udało mi się w pewnym stopniu naprawić internet , łączy się normalnie jedyne czego brakuje to że działa internet 3G lub ten HDSPA + a nie LTE.
Byłem w salonie plusa i dzięki wymianie karty sim mogę w miarę normalnie użytkować
Mam pytanie co teraz zrobić żeby mieć internet LTE tak jak kiedyś.
A drugie pytanie to mam zamiar kupić router ponieważ chce żeby byłą możliwość użytkowania internetu przez 2 komputery w domu.
Który router polecacie najbardziej?
Znalazłem coś takiego nawet nie drogi ale nie wiem czy się będzie nadawał:

Mocny router 3G, 4G, LTE 300Mbps Sapido GR-1733 gigabitowe LAN
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Dovado Tiny z ebay.de za 365zł bo na allegrogo użytkowników sprzedaje drożej o ok 75zł z wysyłką.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Duchs pisze: Mocny router 3G, 4G, LTE 300Mbps Sapido GR-1733 gigabitowe LAN
Musisz się liczyć że ten router na dziś obetnie transfer do ok. 30Mbps, podobny ale droższy nie obcinający transferu http://allegro.pl/najlepszy-router-lte- ... 17639.html , jest to uniwersalny produkt do użytku domowego. Dovado Tiny jest tylko narzędziem do obsługi modemu, sieci z podstawowymi funkcjami. ;)
jareq
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Tylko nie te wymiary za duży trochę, oraz ta cena ze 450zł z wysyłka to za dużo.
Duchs

Jarek999 nie bardzo rozumiem w takim razie Dovado Tiny to jest router czy co to jest?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Duchs pisze: w takim razie Dovado Tiny to jest router czy co to jest?
Router, tylko z podstawowymi funkcjami (obsługą wifi N-lite, przekierowaniem portów, DMZ...- tak jak w sprzęcie za 60zł ale hardware całkiem inne ), plus wydajna obsługa modemu 3G/LTE. :)
jareq
Duchs

Mi router jest potrzebny do zrobienia sieci wi-fi w domu na dwa laptopy, jeden laptop zazwyczaj jest na parterze a drugi na pierwszym piętrze. Zależy mi właśnie żeby net był dość szybki i stabilne łącze. To nada się do tego ten router?
a to tak przy okazji to dlaczego cena taka duża tego routera skoro sprzęt za 60 zł ma te same możliwości?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Duchs pisze:Zależy mi właśnie żeby net był dość szybki i stabilne łącze. To nada się do tego ten router?
Chyba się nie rozumiemy-szybkość i sprawność będzie zależała od operatora LTE ( tutaj nie będzie różnicy między routerami)
Duchs pisze: a to tak przy okazji to dlaczego cena taka duża tego routera skoro sprzęt za 60 zł ma te same możliwości?
Do podstawowych funkcji protokołu TCP/IP +wifi wystarczy sprzęt bez wielkich możliwości obliczeniowych a do obsługi modemu LTE z prędkościami 50+...Mbps sprzęt musi posiadać odpowiedni procesor i wielkość pamięci RAM aby dać sobie z tym radę.
jareq
kubarek23

Post autor: kubarek23 »

jarek999,
mam lte na modemie E398 i router air3GII + antena i sygnał wciąz niestabilny co mam robić. Osiągam do 1500kbps
kubarek23
ODPOWIEDZ