Działanie AirLive Air3GII i Edimax LT-6408n z E398 w CP

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Działanie AirLive Air3GII i Edimax LT-6408n z E398 w CP

Post autor: kmy »

heb25 pisze:Ale jak Orlen w benzynie 92 oktanowej
jeśli już to w 95 oktanowej, ale 70 i tak nie ma szans, zbyt szczegółowa KJ
pracuję, to wiem :ok:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Darek.74,
Mi zestaw Air3Gii + Sierra 307 działa rewelacyjnie, jak widać Huawei e398 jest problematyczny bo jak czytam opinie to w każdym routerze wychodzą z nim jakieś kwiatki.
Jakoś nie wierzę w to rewelacyjne działanie- pokaż screeny ze statusu pracy (307-potrzebuje trochę łyknąć energii a to jest właśnie słaby punkt tego routera). :cfaniak:
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

jarek999 pisze:Jakoś nie wierzę w to rewelacyjne działanie- pokaż screeny ze statusu pracy (307-potrzebuje trochę łyknąć energii a to jest właśnie słaby punkt tego routera). :cfaniak:
Niestety ale musisz mi uwierzyć na słowo :]
Tak z ciekawości podpiąłem do swojego zestawu HUB aktywny Belkina i nie ma żadnej różnicy. Mam blisko stację i silny sygnał, a sierra 307 łyka mocno energię i się grzeje przy bardzo słabym sygnale. Jak pisałem wcześniej to Huawei e398 jest problematyczny. Jak ktoś potrzebuje 100% stabilności to polecam duet Sierra + Airlive :ok:
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

heb25 pisze:zmierzyłem pobór e398 w notebooku i brał grubo ponad 500mA !!!! rzeczywiście poziom sygnału nie był z tych najmocniejszych.
U mnie poziom sygnału to -71dBm a i tak air3g zrywał połączenie, zdarzało się, że co 2-3 minuty. Czasami nawet nie pobierałem dużo danych - ot wszedłem na stronę onetu i w połowie ładowania po prostu przestawała się ładować.
heb25
Początkujący użytkownik forum

Post autor: heb25 »

jarek999 pisze:Jakoś nie wierzę w to rewelacyjne działanie- pokaż screeny ze statusu pracy (307-potrzebuje trochę łyknąć energii a to jest właśnie słaby punkt tego routera). :cfaniak:
i właśnei dla tego nie udzleam się na forach - tu każdy wie i tak lepiej. czarne jest białe a białe jest czarne

Router w standardzie USB 2.0 ma dawać 500mA na wyjściu - 398 skokowo potrafi chcieć mieć 700-900mA. Zobaczcie prostym testem - czy grzeje się w laptopie i czy grzeje się w routerze. W sumie to trzeba by się zwrócić co plusa czy polsatu że "poproszę USB Modem zgodny z USB 2.0 - bo ten ma napisane że jest zgodny a nie jest "

wikipedia wam pisze pod linkiem : http://pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

(...)Przy standardowym napięciu zasilania prąd płynący w obwodzie jest 5 razy większy dla standardu USB 2.0 (wynosi on 500 mA) i 6 razy większy dla USB 3.0 (czyli 900 mA).(...)

i proponuję zmierzyć to napięcie, po tem mieć pretensje do producenta... i trudno mieć do producentów Routerów ... kupując Huavei E398 powinien być on zgodny z USB 2.0 jak w specyfikacji

http://www.**SPAM**/huawei-e398-lte-usb-modem.html

[ Dodano: 2012-04-17, 09:43 ]
ygreko pisze:U mnie poziom sygnału to -71dBm a i tak air3g zrywał połączenie, zdarzało się, że co 2-3 minuty. Czasami nawet nie pobierałem dużo danych - ot wszedłem na stronę onetu i w połowie ładowania po prostu przestawała się ładować.
a To ty nie wiesz że w specyfikacji USB jest napisane że przy przekroczeniu granicznego nateżenia urządzenie jest odcinane ? no bo ja tego nie wiesz ... to się dziwisz .. że CIę odpina. Weź zestaw skonfigurowany do kogoś w centrum - sprawdź jak z temperaturą podczas pracy z notebookiem.

zobacz logach - jak masz zapętlenie takie jak niżej - to to jest to o czym piszę.

19:49:18 commander: STOP WANTYPE 3G
19:49:18 commander: STOP WANTYPE 3G
19:49:19 commander: Stop UPNP Daemon !!
19:49:21 commander: Start UPNP Daemon !!
19:49:23 O3G/modem_switch: MODEM_SWITCH [0x12d1] [0x1505]
19:49:26 = 1 Atr=c0 MxPwr=500mA
19:49:26 mmand successfully sent. Box probably switched.
19:49:35 O3G/hotplug: 3G modem VendorID=12d1 ProductID=1506
19:49:36 O3G/hotplug: chk_interface_num ret:6
19:50:06 commander: START WANTYPE 3G
19:50:19 udhcpc[19255]: Received SIGTERM
19:50:28 udhcpc[21236]: udhcpc (v0.9.9-pre) started
19:50:28 udhcpc[21236]: Lease of 93.154.251.227 obtained, lease time 7200
19:50:30 commander: Restart UPNP Daemon !!
19:50:34 commander: Main WAN status changed ! ...
19:50:35 commander: Restart NAT Server (WAN: wanx, FUNC: ALL)...
19:50:39 commander: STOP WANTYPE 3G
19:50:40 commander: STOP WANTYPE 3G
19:50:41 commander: Stop UPNP Daemon !!
19:50:43 O3G/modem_switch: MODEM_SWITCH [0x12d1] [0x1505]
19:50:43 commander: Start UPNP Daemon !!
19:50:46 = 1 Atr=c0 MxPwr=500mA
19:50:46 mmand successfully sent. Box probably switched.
19:50:56 O3G/hotplug: 3G modem VendorID=12d1 ProductID=1506
19:50:57 O3G/hotplug: chk_interface_num ret:6
19:51:27 commander: START WANTYPE 3G
19:51:40 udhcpc[21536]: Received SIGTERM
19:51:49 udhcpc[25592]: udhcpc (v0.9.9-pre) started
19:51:49 udhcpc[25592]: Lease of 93.154.165.119 obtained, lease time 7200
19:51:50 commander: Restart UPNP Daemon !!
19:51:52 commander: Main WAN status changed ! ...
19:51:52 commander: Restart NAT Server (WAN: wanx, FUNC: ALL)...

Ygreko a CZy to nie twoje posty ? LINK gdzie narzekasz na jakość sygnału ?

sumując - nie udzielam się na forach bo...
wiele tekstów tutaj pisane są nie przez osoby o określonej wiedzy i doświadczeniu, ale, co się wybija na plan pierwszy, tonem informująco-oznajmiającym i to niekiedy kategorycznym.

A wiele osób zakłada, iż jeśli się coś kategorycznie twierdzi tonem oznajmującym, to jest się ekspertem w danej dziedzinie, to tak na pewno jest, tym bardziej że portal jest miły i wiarygodny jako taki.

Jeśli jest to wszystko ze sobą wymieszane, to taki człowiek jak ja co najwyżej może wykonać jakiś wpis w trybie konsultacji, referując do konkretnego, trapiącego kogoś problemu i starać się odpowiedzieć wyczerpująco i wiarygodnie, czyli odpowiedzialnie. W innym przypadku mam skojarzenia z forami typu…”jedna pani powiedziała, a druga się wściekła”.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-04-17, 18:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-17, 17:03 przez heb25, łącznie zmieniany 1 raz.
ygreko

heb25 pisze:i właśnei dla tego nie udzleam się na forach - tu każdy wie i tak lepiej. czarne jest białe a białe jest czarne
No to po co się odzywasz? Czy np. po to, aby pokazać, że nie rozumiesz co jest napisane? Np. tu:
heb25 pisze:Ygreko a CZy to nie twoje posty ? LINK gdzie narzekasz na jakość sygnału ?
Tak, moje posty, gdzie narzekam na jakość sygnału HSPA+ z modemem E182E, czyli nie mającym nic wspólnego z LTE, o ile wiesz (?).
heb25 pisze:http://www.**SPAM**/hu...-usb-modem.html
No, niestety nie wiem co to za linka wkleiłeś, bo nie działa...
heb25 pisze:a To ty nie wiesz że w specyfikacji USB jest napisane że przy przekroczeniu granicznego nateżenia urządzenie jest odcinane ?
No, nie wiedziałem. Może napisz coś jeszcze ciekawego, to też się dowiem.
A potem przeczytaj wszystkie moje posty, także te, w których powołuję się na MxPwr = 500, bo takie też były. Szkoda, że wtedy cię nie było, bo my głupcy byśmy trochę wcześniej zostali oświeceni.
heb25

ygreko pisze: No, nie wiedziałem. Może napisz coś jeszcze ciekawego, to też się dowiem.
A potem przeczytaj wszystkie moje posty, także te, w których powołuję się na MxPwr = 500, bo takie też były. Szkoda, że wtedy cię nie było, bo my głupcy byśmy trochę wcześniej zostali oświeceni.
Czemu jadzisz ? zrobiłem Ci coś ? link, który nie działa to specyfikacja tego Huaweia nieszczęsnego : http://www.twayf.com/huawei-e398-lte-modem wszędzie gdzie znajdziesz info jaki to ma (ponoć) standard - piszą 2.0

Nic Ci nie zrobiłem, nie powinieneś się tak złościć.. po prostu narzekasz na urządzenie, to narzekaj na to, które na prawdę robi problemy... a wywaliłeś całą złość na Router...a ja tylko chciałem wam pomóc .. wybacz jeżeli coś napisałem nie tak .. - szczerze to moi klienci dali mi ten link, do całego postu i że Ty piszesz wszędzie że to Router - nawet tą opinię próbowałęś wysłąć ponoc na Youtube'a.. ( gdzieś to tu czytałm ) - moi klienci zatem pytają czy jestem normalny ... że im to instaluję i polecam... a kiedy to przybiera taką formę - nie dziw się że traktuje sprawę bardzoej niż poważnie - podważasz mój autorytet jako sprzedawcy.... EOT. a potem oni mnie pytają czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> będzie działać bo czytali że .. ale zostawmy to - napisałem co zrobić zeby działało ... ja tak robię... i napisałem czemu nie działa i cóż więcej mogę.. w cenie 145 pln brutto ja przynajmniej nic lepszego nie znalazłem.. jeżeli ktoś coś ma takiego = byle nie na literę T to chętnie poznam urządzenie i kupię na testy...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bez wycieczek osobistych proszę!
Nie pomagam na PW!
ygreko

heb25 pisze:szczerze to moi klienci dali mi ten link, do całego postu i że Ty piszesz wszędzie że to Router - nawet tą opinię próbowałęś wysłąć ponoc na Youtube'a..
No i dobrze, że klienci ci dali link, bo to prawda. Są routery, które zrywają i takie, które nie zrywają. Miałem air3g, który zrywał połączenie i nawet producent nie potrafił tego naprawić, a teraz mam sapido, który w tym samym miejscu, z tym samym modemem działa dobrze. Po prostu jeden producent produkuje gniot a drugi przyzwoity sprzęt i o to chodzi.
Zapytam inaczej: naprawdę uważasz, że jest sens kupować router i do niego dokupować za 50% ceny aktywny hub usb tylko po to, aby modem zadziałał dobrze?
Może jednak rzeczywiście zastanów się, co oferujesz klientom, bo jak piszesz air3g kosztuje 145 zł, do tego jeszcze cena aktywnego huba, a są na tym forum ludzie, którym sam router sapido za 99 zł działa lepiej. Jak chcesz pomagać, to pomóż w ten sposób, że sprzedawaj dobry router a nie gniota.
heb25

ok przetestuję :
znalazłem wpis : pod linkiem : http://digileaks.pl/873-sapido-najtanszy-router-lte/
notabene z wczoraj o treści :

jerzyk58 pisze:
16/04/2012 o 19:26

Ten router nie działa z Cyfrowym Polsatem LTE nawet po wgraniu oprogramowania. Potwierdził to w korespondencji przedstawiciel Sunnyline. Chętnie wycofam mój wpis, ale tylko jeśli ktoś będzie posiadał większą wiedzę i doświadczenie dystrybutora tego produktu i podpowie jak uzyskać skuteczne połączenie ruter RB1842 i modem Huawei E398.

Sunnyline rozumiem jest dystrybutorem

Drugi Sapido - wg sprzedacy ogranicza prędkość do max 30Mbps to już w używaniu tańsze będzie dla klienta NEO 24Mbps.. http://allegro.pl/router-sapido-gr-1733 ... 84125.html

szkoda - bo cena pierwszego jest bardzo atrakcyjna !!!
dzięki za sugestie..
ygreko

heb25 pisze:Drugi Sapido - wg sprzedacy ogranicza prędkość do max 30Mbps to już w używaniu tańsze będzie dla klienta NEO 24Mbps.. http://allegro.pl/router-...2273484125.html
Mam ten router i u mnie bezpośrednio w kompie i przez router jest ta sama prędkość.
Jak ktoś może mieć neo 24mbps, to po co mu LTE?

[ Dodano: 2012-04-17, 22:21 ]
heb25 pisze:i podpowie jak uzyskać skuteczne połączenie ruter RB1842 i modem Huawei E398
Na tym forum w jednym z moich wątków wypowiadał się ktoś, komu działa ten router z CP LTE.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

ygreko,
Są routery, które zrywają i takie, które nie zrywają.
Nie ma tak łatwo sytuacja w tej materii jest bardziej skomplikowana i nie ma powtarzalnych przypadków bo jest to zależne od kilku czynników: siły sygnału,jego zmienności, zakłóceń, a co za tym idzie różnego apetytu na zasilanie. Niektóre routery dają sobie lepiej radę ze wznowieniem połączenia (mistrzem tutaj jest Dovado Tiny).
jest sens kupować router i do niego dokupować za 50% ceny aktywny hub usb tylko po to, aby modem zadziałał dobrze?
W przypadku sieci Aero2 to może za bardzo nie ma sensu ale generalnie warto jeżeli zależy nam na stabilności (osobiście poza Dovado 4GR nie znam routera do obsługi połączenia 3G mającego wydajne prądowo USB). Używam tego na T MR-3420 z aktywnym HUB-em Belkina+Open-Wrt Gargoyle by obsy bo jest stabilny, ma wiele opcji pod open które mnie interesują (np. print serwer, statystyki, 3G-info). Marka Sapido jest b.dobrze osobiście przetestowana (posiadam Sapido-GR-1222 od ponad roku a w minionym tygodniu kupiłem GR-1736-lecz nie do stosowania jako router 3G) i np. ww GR-1222 bez HUB-a działał ale w ciągu doby kilka, kilkanaście razy wznawiał połączenie, po podpięciu Belkina dla testu-5dni pod jednym adresem-ciągłym połączeniem. Używam go jako webcam serwer, bittorent serwer i ftp serwer. heb25,
jeżeli ktoś coś ma takiego = byle nie na literę T to chętnie poznam urządzenie i kupię na testy...
Cała rodzina od Sapido (ok. 10 modeli), bardzo przyjemny w obsłudze firmware (w GR-1736 w języku polskim, tutaj to wypas obsługa do 2 webcam, przesyłanie dźwięku z iPhona, FTP, DLNA... ) i jak do prawie każdego routera 3G dla stabilności wskazany dobry aktywny HUB. ;)
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

heb25 pisze:Zapytam inaczej: naprawdę uważasz, że jest sens kupować router i do niego dokupować za 50% ceny aktywny hub usb
Jak się bardzo chce to można i kupić za 100% ceny ;)
Ja kupiłem i polecam od tego gościa wyszedł mnie z wysyłką 30zł i wszystko super :) wygląd nówka zdjęcia przekłamują
http://allegro.pl/hub-usb-4-porty-belki ... 79834.html
ygreko

Procenty to kwestia umowna. Rzecz, która obiecuje że zadziała, a po zakupie okazuje się, że trzeba coś jeszcze dokupić aby jednak działała to chyba... badziewie?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

ygreko pisze:Rzecz, która obiecuje że zadziała, a po zakupie okazuje się, że trzeba coś jeszcze dokupić aby jednak działała to chyba... badziewie?
A tam prowadzisz jakąś śmieszną krucjatę ;)
Jak napisał:
jarek999 pisze:Nie ma tak łatwo sytuacja w tej materii jest bardziej skomplikowana i nie ma powtarzalnych przypadków bo jest to zależne od kilku czynników: siły sygnału,jego zmienności, zakłóceń, a co za tym idzie różnego apetytu na zasilanie.
U mnie działa super bez huba mimo że sierra 307 też lubi spory prąd taki że TP-link nie wyrabiał,
a E398 to po prostu anomalia którą twój sapido lepiej znosi kosztem prędkości, bo widziałem tu podawane obydwu i airlive ma szybsze, chociaż jest to zwiększone ryzykiem potrzeby zakupu huba
ygreko

Darek.74 pisze:A tam prowadzisz jakąś śmieszną krucjatę
Raczej po prostu wybieram rzeczy, które działają. Dzięki temu jestem zadowolony ze swoich wyborów. Poziom akceptacji jakości jest różny dla różnych osób a ja wolę nawet czasami zapłacić więcej i mieć bezproblemowe działanie sprzętu niż plątaninę kabli od routera, huba, dwóch zasilaczy i możliwych problemów gdy jedno z urządzeń zawiedzie.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

ygreko pisze:Raczej po prostu wybieram rzeczy, które działają. Dzięki temu jestem zadowolony ze swoich wyborów
W sumie rozumiem twoje nastawienie, widzisz ja miałem takie same jak mi się nie sprawdził TP-link. Kupiłem AirLive3gII i pełna euforia wszystko działa jak należy, ty możesz mieć tak samo, wyjdzie nowy model huawei-a twój sapido będzie na nim mieć problemy i ktoś z innym routerem napisze że sapido to badziewie. Teraz jak tak myślę, to posłuchałbym rady kolegi Jarka999 i zostawił tego TP-linka dokupując do niego wcześniej Huba aktywnego. Bo przy tym wysypie nowego sprzętu, modemów trzeba by było żonglować nowym sprzętem co pół roku :hyhy: szkoda zdrowia i kasy ;)
mattu77

Post autor: mattu77 »

malybu pisze:Wymieniłem zasilacz na 5V/3A i dalej to samo.
Mój zasilacz ma ustawione 6V bo nie ma możliwości ustawienia 5V, a na 4,5V nie działało (nie sprawdzałem też voltomierzem ile ten zasialcz na prawdę daje). Nie namawiam na podnoszenie napięcia, bo to ryzykowne, ale póki co (od 1,5 miesiąca) router i modem działają u mnie bez zarzutu, a internet wykorzystuję dość intensywnie.
krzysztof.luc

Post autor: krzysztof.luc »

jarek999,

Wspomniałeś Dray Tek-a.
Czy wiesz coś więcej o tym sprzęcie - DrayTek VigorFly 210, tzn. jak działa.
Sprzedawca opiera sie na stronie producenta a ten twierdzi, że działa z E-398.
Pozdrawiam
Krzysztof
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

krzysztof.luc pisze: Czy wiesz coś więcej o tym sprzęcie - DrayTek VigorFly 210, tzn. jak działa.
Sprzedawca opiera sie na stronie producenta a ten twierdzi, że działa z E-398.
Krzysztof
Marka znana od dawna, jeszcze z produkcji modemów "analogowych" (56kbps), produkty drogie.Przeglądałem emulator oprogramowania-sprzęt wg mojej oceny wart jest zakupu dla osób chcących mieć uruchomiony w łatwy sposób Dual-WAN z automatyczną opcją przełączania (opcja dostępna w Open-Wrt przy sprzęcie za stówkę ale tu trzeba zaczerpnąć trochę wiadomości z eko.one.pl a przy Tomato za 170zł mamy Netgeara 3500L z Allegro i tam jest to równie łatwe-to może rzeczywiście być problem z uruchomieniem LTE?). Jeżeli ktoś chce mieć tylko dobre narzędzie do obsługi modemu LTE i nie ważna jest dla niego cena to produkty Dovado są zdecydowanie lepszym wyborem. Natomiast jeżeli ma to być router zapewniający coś więcej (dualband, gigabit, DLNA, webcam serwer, klient torrentów, serwer wydruków...) to z gotowców Airlive N450R(nie ogranicza prędkości), Sapido GR-1736(z tym że nie wiem jak wygląda tutaj kwestia max. speedów) lub produkty pod Open-Wrt Gargoyle PL Netgear WNDR-3800, 3700v2-dla mnie ciekawsza opcja. ;)
jareq
domin74

Post autor: domin74 »

Wyszedł nowy firmware do AirLive3gII. Routerek jakby lepiej działa :)
heb25

domin74 pisze:Wyszedł nowy firmware do AirLive3gII. Routerek jakby lepiej działa :)
Wszedł Nowy Air3gII

wymieniono - na PCB układ zasilania - tam gdzie wcześniej brakowało natężenia - jest już podniesione pod obsługę 900mA

wymieniono zasilacz na 2 amperowy.

Jest oznaczenie na pudełku że to wresja wspierająca E398 - naklejka.
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

Mam tą nową wersje Air3GII. Działał przez dobę jak burza z modeme E398 ale z kartą Play....pod dobie połączenie zaczęło coraz bardziej mulic a teraz nie jest w stanie się połączyć. A nawet jak się uda, nie można nic zrobić. Nawet staruszek E160 przestał działać. A tak się cieszyłem z tego routerka na początku. Idzie do serwisu, niech oni się martwią co i jak.

Aktualizacja:

Z racji, że nigdy nie zawiodłem się na produktach ovislinka nie umiałem odpuścić....i co się okazuje od ostatniego wpisu. Router świetnie współpracuje z Huawei E398 i nie ma problemów nawet przy słabym sygnale ~40%. Mulenie to efekt wyczerpanego limitu :zawstydzony: a to też mi się nigdy nie zdarzyło.
Nie mam dostępu do LTE bo używam karty Play. jednak na tyle co udało mi się przetestować, router działa stabilnie, połączenie nie jest zrywane z wyjątkiem ustawowych zerwań Play w nocy i nad ranem.
Ostatnio zmieniony 2013-01-26, 00:18 przez kill649, łącznie zmieniany 1 raz.
kundylet

Air3GII i E398 CP

Post autor: kundylet »

Witam,

Przepraszam za odgrzanie nie tak starego jeszcze kotlecika. Od Wtorku usiłuję zmusić do działania Router Air Live Air3GII i modem CP Huawei E398u-1. Router posiada firmware w wersji R1.00e06. Jeśli chodzi o modem, nie ma zabezpieczenia kodem PIN. Problem polega na tym, że obojętnie w jaki sposób przeprowadzę konfigurację routera i tak nie chce działać z tym modem. W oknie "status" cały czas jest pozycja "łączenie" natomiast w "karta informacyjna" - N/A. Zaznaczę, że przy pierwszym uruchomieniu routera i po pierwszej konfiguracji urządzenie wykrywało modem, pokazywało siłę sygnału i nazwę sieci (Plus?!).
Po wielu próbach ustawień modem nie jest widoczny dla routera. Nie potrafię znaleźć przyczyny dlatego proszę o pomoc. Jeśli chodzi o modem, po podłączeniu do routera dioda świeci się ciągle na niebiesko czyli "chyba ok". Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ