Ustawianie anteny 17dBi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Ustawianie anteny 17dBi
Witam. Właśnie zakupiłem antenę http://www.cybertech.com.pl/p87,antena- ... fme-z.html oraz konektor co modemu. Został jeden problem - jak najlepiej ustawić antenę? Za kilka dni będziemy montować na kominie, z którego widać nadajnik, ale słabo, bo drzewa (nadajnik gdzieś 4-5 km ode mnie). Jak najlepiej ją ustawić? Jakieś programy do pomiaru zasięgu? Sciągnąłem program Miernik GSM, ale może są jakieś inne, bo coś same błędy w nim?
Potrzebna będzie jakaś konfiguracja? Mam modem Huawei E122, który dostałem od Ery w jakiejś promocji.
Na antenie są dwie strzałki polaryzacji w lewo i w prawo skierowane, ale nie wiem jak według nich ustawiać antenę. Przy montażu trzeba lekko pochylić antenę w dół lub górę (bo jest możliwość lekkiej regulacji)?
Z góry wielkie dzięki!
Potrzebna będzie jakaś konfiguracja? Mam modem Huawei E122, który dostałem od Ery w jakiejś promocji.
Na antenie są dwie strzałki polaryzacji w lewo i w prawo skierowane, ale nie wiem jak według nich ustawiać antenę. Przy montażu trzeba lekko pochylić antenę w dół lub górę (bo jest możliwość lekkiej regulacji)?
Z góry wielkie dzięki!
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Ustawianie anteny 17dBi
Tutaj znajdziesz lokalizację nadajnika: http://mapa.btsearch.pl/
Te strzałki powinny być skierowane nie w prawo lewo/tylko w pionie: w górę w dół. U mnie uchwyt wmocowany jest tak, że dzieli panel na dwie nierówne części, więcej panela jest po stronie dolnej a mnie po stronie górnej.
Płaszczyzna panela powinna być ustawiona prostopadle do lokalizacji nadajnika U2100 Twojego operatora.
Kąt pochylenia ustal metodą prób i błędów ale trzymaj sie powyższego. Możesz tu zyskać około 15 ms róznicy w pingu.
Do pomiaru sygnału możesz użyć program TNI (top NetIfo), jest tutaj do ściągnięcia:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Te strzałki powinny być skierowane nie w prawo lewo/tylko w pionie: w górę w dół. U mnie uchwyt wmocowany jest tak, że dzieli panel na dwie nierówne części, więcej panela jest po stronie dolnej a mnie po stronie górnej.
Płaszczyzna panela powinna być ustawiona prostopadle do lokalizacji nadajnika U2100 Twojego operatora.
Kąt pochylenia ustal metodą prób i błędów ale trzymaj sie powyższego. Możesz tu zyskać około 15 ms róznicy w pingu.
Do pomiaru sygnału możesz użyć program TNI (top NetIfo), jest tutaj do ściągnięcia:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Fr33M4n
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A ja powiem więcej, czasem nawet warto spróbować z położeniem +/-45*. Były na forum przykłady, że wtedy modem osiągał lepsze rezultaty.Fr33M4n pisze:Te strzałki powinny być skierowane nie w prawo lewo/tylko w pionie: w górę w dół.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To wtedy gdy masz multipath. Zazwyczaj celujesz wtedy nie w BTSaYaHooo pisze:A ja powiem więcej, czasem nawet warto spróbować z położeniem +/-45*.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
antenka spoko ale ta długość kablatomek11 pisze:Witam. Właśnie zakupiłem antenę http://www.cybertech.com....abel-fme-z.html oraz konektor co modemu

Ostatnio zmieniony 2012-09-23, 20:22 przez Emilin, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No nie wiem, opieram się na tym co pisał nasz kolega. O ile się nie mylę to był bob, tylko że to było już dawno temu. A miał on około 100-200m do stacji. Więc celował bezpośrednio w nodeB.key pisze: To wtedy gdy masz multipath. Zazwyczaj celujesz wtedy nie w BTSa
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
No chciałem jeszcze 20 m kupić, ale jakoś powinno 15 starczyćEmilin pisze:anteka spoko ale ta długość kabla połowa tego powinna być

Nadajnik już wcześniej znalazłem, ale zapomniałem Wam dopisaćFr33M4n pisze:Tutaj znajdziesz lokalizację nadajnika: http://mapa.btsearch.pl/

No ja nie wiem jak jest, ale ja napisałem, że w prawo lewo, bo u góry pasowała by naklejka z tymi napisami i "Cybertech" jakby było prawo lewo. A tak będzie przechylona o 90 stopni. I jak, jeśli z jednej strony więcej panela to miałeś lepszy zasięg, niż jakby odbierał równo górną i dolną stroną?Fr33M4n pisze:Te strzałki powinny być skierowane nie w prawo lewo/tylko w pionie: w górę w dół. U mnie uchwyt wmocowany jest tak, że dzieli panel na dwie nierówne części, więcej panela jest po stronie dolnej a mnie po stronie górnej.
Tego nie zrozumiałemFr33M4n pisze:Płaszczyzna panela powinna być ustawiona prostopadle do lokalizacji nadajnika U2100 Twojego operatora.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witam,
Część nadajników w tej chwili obsługuje polaryzację zarówno pionową jak też poziomą więc nie ma znaczenia jak zainstalujesz antenę. Mam identyczny sprzęt, strzałki ustawiłem pionowo i internet działa mi bez problemów. Korzystam z TNI i powiem szczerze program godny polecenia, ma wiele ciekawych funkcji, ale gorzej jest z odświeżaniem mocy sygnału przy zmianie położenia anteny. Nie działa to zbyt dobrze.
Pozdrawiam
Część nadajników w tej chwili obsługuje polaryzację zarówno pionową jak też poziomą więc nie ma znaczenia jak zainstalujesz antenę. Mam identyczny sprzęt, strzałki ustawiłem pionowo i internet działa mi bez problemów. Korzystam z TNI i powiem szczerze program godny polecenia, ma wiele ciekawych funkcji, ale gorzej jest z odświeżaniem mocy sygnału przy zmianie położenia anteny. Nie działa to zbyt dobrze.
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
-
- Użytkownik forum
No ale teraz to chyba nie będę się brał za wstawianie anteny, bo chyba nadajniki wymieniają, bo dzwonili wcześniej, że mogą być jakieś zakłócenia. Za kilka tygodni dopieroegon64 pisze:Część nadajników w tej chwili obsługuje polaryzację zarówno pionową jak też poziomą więc nie ma znaczenia jak zainstalujesz antenę. Mam identyczny sprzęt, strzałki ustawiłem pionowo i internet działa mi bez problemów. Korzystam z TNI i powiem szczerze program godny polecenia, ma wiele ciekawych funkcji, ale gorzej jest z odświeżaniem mocy sygnału przy zmianie położenia anteny. Nie działa to zbyt dobrze.

-
edit: A możesz dokładniej opisać, w jaki sposób ustawiałeś antenę? 
Nic prostszego. Wchodzisz na http://mapa.btsearch.pl/, szukasz nadajnika, który jest najbliżej Ciebie i który najbardziej Ci odpowiada (parametry pracy) i mniej więcej nakierowujesz antenę na nadajnik. Jak złapiesz już sygnał (co nie jest problemem) to tylko kręcisz nią lekko góra-dół, prawo-lewo i zerkasz w TNI czy sygnał jest lepszy. Cała filozofia.

Nic prostszego. Wchodzisz na http://mapa.btsearch.pl/, szukasz nadajnika, który jest najbliżej Ciebie i który najbardziej Ci odpowiada (parametry pracy) i mniej więcej nakierowujesz antenę na nadajnik. Jak złapiesz już sygnał (co nie jest problemem) to tylko kręcisz nią lekko góra-dół, prawo-lewo i zerkasz w TNI czy sygnał jest lepszy. Cała filozofia.
Hej Ho Let's GO !
-
- Początkujący użytkownik forum
korzystam z anteny atk20 ściągam sygnał z około 17km od nadajnika tylko ze w okoł 9% antena na maszcie około10metrowym czy antena powinna byż zamontowana poziomo i ustawiać tylko lewo prawo na maszcie czy możę jakiś kąt ustawić proszę o pomoc bo 9% to troszkę mało
[ Dodano: 2012-09-25, 13:36 ]
antenę mam ustawioną w polaryzacji pionowej na nadajnik areo to dobrze?

[ Dodano: 2012-09-25, 13:36 ]
antenę mam ustawioną w polaryzacji pionowej na nadajnik areo to dobrze?
-
- Użytkownik forum
Dzięki
Jak będę miał jakieś problemy to napiszę tu
@egon64 a jeszcze takie pytanko jedne
Dużo pochyliłeś tą antenę w góra/dół, lub prawo/lewo? Że pobiera np. więcej dolną stroną a mniej górną lub więcej lewą niż prawą? Albo jakoś tak 
No już dawno znalazłem odpowiadający dla mnie nadajnik bo patrzyłem, które anteny będą pasować. I jeszcze takie pytanie, trzeba jakoś konfigurować modem ten co mam? Albo zmienić coś w ustawieniach, np. tylko UMTS/HSDPA lub zakresy jakoś, aby było te 2100?

@egon64 a jeszcze takie pytanko jedne

No już dawno znalazłem odpowiadający dla mnie nadajnik bo patrzyłem, które anteny będą pasować. I jeszcze takie pytanie, trzeba jakoś konfigurować modem ten co mam? Albo zmienić coś w ustawieniach, np. tylko UMTS/HSDPA lub zakresy jakoś, aby było te 2100?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
hmm... antenę należy ustawić tak, aby uzyskać dużą prędkość i niskie pingi,a nie najlepszy sygnał.
Czasem sygnał może być o kilka -dBm gorszy, a prędkości będą lepsze.
Czasem sygnał może być o kilka -dBm gorszy, a prędkości będą lepsze.
Ostatnio zmieniony 2012-09-25, 21:13 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
@tomek Dom jest 1-piętrowy więc antena wisi praktycznie prostopadle do ziemi. Bardziej bawiłem się ustawieniem prawo-lewo. Jeśli masz zasięg UMTS2100 to nic nie musisz zmieniać i wymuszać w TNI.
Hej Ho Let's GO !
- LiO19
- Stały użytkownik forum
Tylko że przy wartościach ok -100dBm każdy dBm jest na wagę złotapogodabartek pisze:hmm... antenę należy ustawić tak, aby uzyskać dużą prędkość i niskie pingi,a nie najlepszy sygnał.

-
- Użytkownik forum
No wielkie dzięki Wam!
Mój dom to dwupiętrówka+strych i jest najwyżej położonym domem we wsi, to nie wiem czy ustawiać góra-dół.
A jest jakiś szybki sposób na sprawdzenie pingów i prędkości przy każdej zmianie położenia anteny? W www.speedtest.pl ? I jakie powinienem mieć pingi tak mniej-więcej oraz prędkość?
W sobotę lub niedzielę montujemy bo teraz działa znów internet
Napisze Wam wtedy czy jest dobrze 

Ale jak teraz masz ustawione to jest, że np. lewa strona odbiera więcej niż prawa czy równo odbiera prawa i lewa?egon64 pisze:Bardziej bawiłem się ustawieniem prawo-lewo.
A jest jakiś szybki sposób na sprawdzenie pingów i prędkości przy każdej zmianie położenia anteny? W www.speedtest.pl ? I jakie powinienem mieć pingi tak mniej-więcej oraz prędkość?
W sobotę lub niedzielę montujemy bo teraz działa znów internet

- kris_kjk
Uruchom TNI (Top_netinfo), połacz sie, odpal w wierszu polecenia ping np. ping onet.pl -t, ustawiaj aby w TNI był jak największy sygnał w %, CSQ (im większy tym lepiej). Generalnie przy największym sygnale powinien ping być jak najmniejszy (ale nie zawsze). Antenę należy delikatnie przestawić, chwilę poczekać, sprawdzić siłę sygnału, ping i ewentualnie dalej przestawiać (po każdym poruszeniu anteny chwilkę odczekać) i dopiero prędkość np. www.speedtest.pl itp. strony do sprawdzania transferu.tomek11 pisze:A jest jakiś szybki sposób na sprawdzenie pingów i prędkości przy każdej zmianie położenia anteny? W www.speedtest.pl ? I jakie powinienem mieć pingi tak mniej-więcej oraz prędkość?
-
- Użytkownik forum
Przepraszam, że tak długo mnie nie było, ale jakoś czasu nie było już na wstawianie. Antenę zamontowałem, aby jakoś była tydzień temu. Jest jeszcze źle ustawiona, w złe miejsce wycelowana, ale pingi to w okolicach 100 ms po kilku próbach każdego dnia, a prędkość download 3.2 Mbps. Moc sygnału to około 45%. Łapie sieć HSPA i na niej w większości przeglądam internet, ale czasami się przełącza na UMTS. Dostałem także modem ZTE MF 195 od T-Mobile oraz pakiet 8 GB. W najbliższych dniach bierzemy się za ustawienie ostateczne anteny
Napisze co i jak po ustawieniu 

- wojteks
- *** Administrator ***
To normalne, brak aktywności powoduje zejście modemu do UMTS.tomek11 pisze:Łapie sieć HSPA i na niej w większości przeglądam internet, ale czasami się przełącza na UMTS.
Nie pomagam na PW!
-
Witam Panowie.
Posiadam internet mobilny Orange Free.
Od najbliższego BTS Orange w lini prostej mam 5.5km
W skład mojego zestawu do LTE wchodzi modem Huawei e398+antena cybertech dual 10dbi z 10m przewodem
Antenę mam zamontowana 8m nad ziemia i wycelowana w kierunku bts lecz po drodze mam las. problem mam taki,
ze wyniki speedtesu pokazują mi od 15-23mb download, a up mam bardzo niski od 0.2-0.5mb.
Co panowie doradzicie mi by ulepszyć moj upload
Posiadam internet mobilny Orange Free.
Od najbliższego BTS Orange w lini prostej mam 5.5km
W skład mojego zestawu do LTE wchodzi modem Huawei e398+antena cybertech dual 10dbi z 10m przewodem
Antenę mam zamontowana 8m nad ziemia i wycelowana w kierunku bts lecz po drodze mam las. problem mam taki,
ze wyniki speedtesu pokazują mi od 15-23mb download, a up mam bardzo niski od 0.2-0.5mb.
Co panowie doradzicie mi by ulepszyć moj upload
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zamieniałeś miejscami anteny ? .poz Hermogenes
-
Hermogenes... Tak zmieniałem, spadł mi download a upload bez zmian.
-
Hermogenes cały mój problem szczegółowy opisany jest pod danym linkiem viewtopic.php?f=14&t=46686