Problem z Huawei E373

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
knowing
Początkujący użytkownik forum

Problem z Huawei E373

Post autor: knowing »

Witam serdecznie,

Mam problem z modemem Huawei E372 w sieci orange.

Otóż od paru modem ma problem z przełączaniem się na HSPA+DC.
Gdy już połączę się przez Mobile Partner to wskakuje WCDMA, bardzo często nie chce się przełączyć nawet jak ściągam większy plik. Zasięg WCDMA to 99%, HSPA+DC jak już się połączy to jakieś 30/40%. Dodam, że modem posiadam od roku i wcześniej nie było większych z nim problemów, pracował normalnie w HSPA+DC. Nie wiem czy to wina sieci, ale jak podłączam E122 to pracuje z pełnymi prędkościami.

Jest możliwość wymuszenia w jakiś sposób połączenia HSPA+DC? Zna ktoś może rozwiązanie na ten problem?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z Huawei E373

Post autor: YaHooo »

knowing pisze:Nie wiem czy to wina sieci, ale jak podłączam E122 to pracuje z pełnymi prędkościami.
To może sugerować problem z modemem. Jednak ja bym się upewnił np za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> czy oba modemy logują się do tych samych nodeB. No i jeszcze standardowo polecę sprawdzić w innej lokalizacji (aby korzystać z innego nodeB) oraz późno w nocy, tak koło 2-3 aby wyeliminować czynnik sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
knowing

Sprawdziłem tym programem, oba modemy łączą się dokładnie do tego samego BTS. Z tym, ze przy E372 pokazuje UMTS a przy E122 HSDPA, i zdecydowanie szybciej działa. Nie sprawdzałem jeszcze w innym miejscu.

Jeżeli byłaby to wina modemu, to orange chyba nie powinno mieć problemu z przyjęciem go na gwarancję? Żeby potem się nie okazało, że przecież w serwisie im się modem łączy :rotfl:
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

knowing pisze:Żeby potem się nie okazało, że przecież w serwisie im się modem łączy :rotfl:
I tego się spodziewaj, serwis tej firmy (huawei) to porażka. Dla nich awaria jest wtedy gdy nic się nie świeci :hyhy: a jak coś tam działa to znaczy że dobry :rotfl: miałem do czynienia 2 razy z serwisem i poskutkowało to zmianą firmy i jest lepiej pod każdym względem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

knowing pisze: Z tym, ze przy E372 pokazuje UMTS a przy E122 HSDPA, i zdecydowanie szybciej działa.
To być może jeden z nich ma jakieś problemy i już.
Darek.74 pisze: miałem do czynienia 2 razy z serwisem i poskutkowało to zmianą firmy i jest lepiej pod każdym względem.
Jednak trzeba wymagać od Orange wymiany modemu i już. Albo naprawy obecnego.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

knowing pisze:Sprawdziłem tym programem, oba modemy łączą się dokładnie do tego samego BTS. Z tym, ze przy E372 pokazuje UMTS a przy E122 HSDPA, i zdecydowanie szybciej działa. Nie sprawdzałem jeszcze w innym miejscu.
Żeby potem się nie okazało, że przecież w serwisie im się modem łączy :rotfl:
A sprawdzałeś na innym komputerze (żeby się nie okazało tak jak w moim przypadku z E398-że na routerze za stówkę z aktywnym HUB-em wyciągał większe i stabilniejsze transfery od co prawda leciwego już Macbooka z dual-core i 4GB RAM-w tym przypadku przyczyną jest słabe zasilanie po magistrali USB)? Kolejna sprawa to ustabilizowanie sygnału (30/40%-szału nie ma). Co do serwisu i produktów Huawei to jednak nie ma co wybrzydzać przy takich cenach (korzystam od lat i nie mam z nimi problemu-ponad 4 letniego E220 podarowałem rodzinie do prepaid-wszystko działa, rok pracował z przerwami, 2lata non-stop na routerze 24h/24h i rok już leżakował). Co prawda o E372 słyszy się opinie w necie że czasami potrafi się zawiesić-to jest kwestia wyboru u operatora przy średniej taryfie jest za 3zł-ot czytać opinie przed zakupem i się decydować czy kupuje ww modem lub inny "super" za 300-700zł (bo przy takiej usterce serwis zawsze go odeśle jako sprawny!) . ;)
jareq
knowing

jarek999 pisze:I tego się spodziewaj, serwis tej firmy (huawei) to porażka. Dla nich awaria jest wtedy gdy nic się nie świeci a jak coś tam działa to znaczy że dobry miałem do czynienia 2 razy z serwisem i poskutkowało to zmianą firmy i jest lepiej pod każdym względem.
Teraz to mnie zmartwiłeś, co w takim wypadku najlepiej zrobić? Da się im udowodnić, że modem ma taką usterkę ?
jarek999 pisze:A sprawdzałeś na innym komputerze
Sprawdzałem, dokładnie to samo.

Nie wiem co jest z tym modemem. Od czasu do czasu połączy się do hspa+dc, ale jak tylko zrobię rozłącz to znowu wskakuje WCDMA. :( Hmm, przeglądam sobie historię połączeń na orange.pl, i w zakładce połączenia>bieżące połączenia pokazuje dużo połączeń do Orange World od mniej więcej tego czasu jak modem zaczął się psuć. Wcześniejsze połączenia to numer/nazwa - INTERNET I OW a sieć standard. Teraz jest na przemian Orange world z Internet, Orange World prawdopodobnie wtedy jak internet łączył się do WCDMA. :szok:

W załączniku o co mi chodzi, to może mieć coś wspólnego z tym problemem?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

knowing pisze:Da się im udowodnić, że modem ma taką usterkę ?
Nie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

knowing pisze: W załączniku o co mi chodzi, to może mieć coś wspólnego z tym problemem?
Pierwsze widzę aby coś takiego było. Trzeba by do nich napisać co to. Może coś sami poradzą.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

knowing pisze: Teraz to mnie zmartwiłeś, co w takim wypadku najlepiej zrobić? Da się im udowodnić, że modem ma taką usterkę ?
Sorki! Teraz może się nie spodobać to co napiszę-ja tu nie mogę stwierdzić na podstawie ww danych żadnej usterki modemu. Raz poziom sygnału masz nie wystarczający aby wykluczyć ten czynnik (wskazana antena zewnętrzna, to że w innym miejscu u kogoś przy takim poziomie sygnału działa takie połączenie ma się nijak do sytuacji na miejscu w realu u Ciebie-zakłócenie odbicia...), dwa wskazane jest też utrzymanie ciągłej aktywności modemu-poleceniem ping lub np. radiem internetowym w tle. Internet bezprzewodowy 3G często jest tańszy w utrzymaniu od stacjonarnego ale przy używaniu go w takim charakterze musimy się liczyć z pewnymi inwestycjami w sprzęt (dla przypomnienia podam że kiedyś-ok. 10 lat temu na osiedlach za podłączenie ethernetem do sieci z magiczną prędkością 128kbps użytkownicy płacili po 300-600zł). :)
jareq
knowing

Sprawdziłem modem w innym miejscu i wszystko o dziwo działało.. Teraz to nie wiem. U mnie w mieszkaniu zawsze wszystko działało, a teraz ma jakieś dziwne problemy :cry:
Jest możliwość wymuszenia, aby modem łączył się z inną stacją nadawczą, oraz żeby łączył się tylko z HSPA+DC?
Jest sens kupowania np takiej anteny: http://allegro.pl/antena-11dbi-huawei-e ... 16561.html ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

knowing pisze: Jest możliwość wymuszenia, aby modem łączył się z inną stacją nadawczą, oraz żeby łączył się tylko z HSPA+DC?
Na oba pytania odpowiedź brzmi nie. Na pierwsze (inny modeB) to można by próbować łapać zasięg za pomocą anteny kierunkowej, ale nie ma żadnej szansy że uda się to zrobić.
knowing pisze: Jest sens kupowania np takiej anteny: http://allegro.pl/antena-11dbi-huawei-e ... 16561.html ?
Zdecydowanie odradzam zakup. Chyba, że zależy Ci na tym aby przenieść punkt odbioru zasięgu w inne miejsce.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

knowing pisze:Sprawdziłem modem w innym miejscu i wszystko o dziwo działało..
Czyli jest tak jak się spodziewałem-problem z poziomem, jakością sygnału. Jeżeli modem będzie miał odpowiedni poziom sygnału i będzie aktywna transmisja danych to sam się przełączy do HSPA+DC. Jeżeli rozmawiamy o antenie to masz wybór paneli między tańszą opcją z: http://www.cybertech.com.pl/ lub droższą z: http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9. Tego linku z aukcji nie będę nawet komentował. :)
jareq
knowing

Problem jest taki, że btsa mam w innym kierunku niż okno, i nie mam jak takiej anteny wystawić na zewnątrz, a widzę, że są to anteny kierunkowe. Czy taka antena poprawiła by zasięg, jeżeli położyłbym ją np na parapecie? Nie znam się zupełnie na takich sprawach, trzeba dodatkowo coś dokupić do tej anteny aby poprawnie działała z E372? Jakbym już ją kupił to trzeba taką antenę skonfigurować jakimś programem itp?
ODPOWIEDZ