Nowy Modem ExpressCard 34 do internetu mobilnego Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Nowy Modem ExpressCard 34 do internetu mobilnego Play
Witam
Chciałbym się poradzić jeśli chodzi o nowy modem do internetu mobilnego Play.
Wczoraj przez nieuwagę złamałem sobie Huawei'a E870. Byłem z niego zadowolony, troszkę irytował mnie słabszy zasięg w porównaniu z modemem USB Huawei E169. Jednak szybki był pod względem przeglądania neta (HSPA). No i grzał się modem (nie wiem czy to nie wina tego, że dziewczyna mi na niego usiadła). Na początku nie miałem z nim problemów, a mobilny internet jest moim jedynym internetem, więc modem potrafi czasami działać cały dzień. Mam jeszcze antenę samochodową do tego modemu.
Jednak zastanawia mnie: czy trafię lepszy modem od tego E870? Czytałem wiele wątków na tym forum i Sierry są polecane, jednak wolę upewnić się w nowym wątku.
Fajnie by było jakby działał pod 900MHz dla HSPA, bo E870 nie obsługuje.
Modem tylko na ExpressCard.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Chciałbym się poradzić jeśli chodzi o nowy modem do internetu mobilnego Play.
Wczoraj przez nieuwagę złamałem sobie Huawei'a E870. Byłem z niego zadowolony, troszkę irytował mnie słabszy zasięg w porównaniu z modemem USB Huawei E169. Jednak szybki był pod względem przeglądania neta (HSPA). No i grzał się modem (nie wiem czy to nie wina tego, że dziewczyna mi na niego usiadła). Na początku nie miałem z nim problemów, a mobilny internet jest moim jedynym internetem, więc modem potrafi czasami działać cały dzień. Mam jeszcze antenę samochodową do tego modemu.
Jednak zastanawia mnie: czy trafię lepszy modem od tego E870? Czytałem wiele wątków na tym forum i Sierry są polecane, jednak wolę upewnić się w nowym wątku.
Fajnie by było jakby działał pod 900MHz dla HSPA, bo E870 nie obsługuje.
Modem tylko na ExpressCard.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Nowy Modem ExpressCard 34 do internetu mobilnego Play
Ja miałem Huawei E630 oraz mam Sierrę 881, jednak one są na PCMCIA. I powiem Ci jedno, że Sierra jest o wiele lepsza. Ale nie wiem czy znajdziesz taki jaki chcesz modem na EC... A nie może być na USB?WSZR pisze: Jednak zastanawia mnie: czy trafię lepszy modem od tego E870? Czytałem wiele wątków na tym forum i Sierry są polecane, jednak wolę upewnić się w nowym wątku.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Sierra 503 jest idealna, bo kryterium ceny nie widzę.YaHooo pisze:Ale nie wiem czy znajdziesz taki jaki chcesz modem na EC
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Rzeczywiście nie podałem ceny. Chciałbym się zmieścić do 200zł.
Preferuję EC, USB łatwiej uszkodzić, a laptopa mam zawsze przy sobie, więc chwila nie uwagi...
W sumie sam nie wiem kiedy i jak złamałem E870.
Play i tak obecnie oferuje mi down 2Mb/s i up ~384kb/s, myślę, że przy następnym przedłużeniu przyśpieszą mi.
Ze Sierr znalazłem tylko 501 na Allegro.
Do Sierry potrzeba by przejściówkę na kompatybilny konektor z anteny z Huawei'a, prawda?
Preferuję EC, USB łatwiej uszkodzić, a laptopa mam zawsze przy sobie, więc chwila nie uwagi...
W sumie sam nie wiem kiedy i jak złamałem E870.
Play i tak obecnie oferuje mi down 2Mb/s i up ~384kb/s, myślę, że przy następnym przedłużeniu przyśpieszą mi.
Ze Sierr znalazłem tylko 501 na Allegro.
Do Sierry potrzeba by przejściówkę na kompatybilny konektor z anteny z Huawei'a, prawda?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie racja.krystianb pisze:Sierra 503 jest idealna, bo kryterium ceny nie widzę.
Rozumiem, masz rację.WSZR pisze: Preferuję EC, USB łatwiej uszkodzić, a laptopa mam zawsze przy sobie, więc chwila nie uwagi...
Obawiam się, że tego sprzętu już raczej w sklepach nie kupisz. Chyba, że z jakichś zapasów magazynowych.WSZR pisze: Ze Sierr znalazłem tylko 501 na Allegro.
Masz na myśli tą antenkę dołączaną do modemu? Jeśli tak to ona nic nie daje. Lepiej sobie sprawić porządną antenę.WSZR pisze: Do Sierry potrzeba by przejściówkę na kompatybilny konektor z anteny z Huawei'a, prawda?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
A USB jakie polecacie? może coś wymyślę na kablu, a pod EC kupię dodatkowe USB.
Antene taką posiadam mniej więcej: http://allegro.pl/najlepsza-antena-huaw ... ?source=oo
Antene taką posiadam mniej więcej: http://allegro.pl/najlepsza-antena-huaw ... ?source=oo
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Aircard 501 w Polsce będzie działać tylko w 3G 2100 MHz.
WSZR, jakiego masz laptopa? Może ma WWAN, czytnik kart SIM i złącza antenowe? To jeszcze lepsze aniżeli Express, a tym bardziej USB.
WSZR, jakiego masz laptopa? Może ma WWAN, czytnik kart SIM i złącza antenowe? To jeszcze lepsze aniżeli Express, a tym bardziej USB.
-
- Użytkownik forum
Niestety nie ma, laptop to Lenovo Y550. I tylko 3 USB, z czego dwa niefortunnie koło siebie ;/
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Faktycznie lipa.
WSZR, a zastawiałeś się nad taką opcją: modem USB + krótki kabel USB jako przedłużka + rzep-nalepka na modemie i matrycy? Może mało pięknie to będzie wyglądać, ale mniejsze prawdopodobieństwo, że urwiesz i w budżecie się zmieścisz.
WSZR, a zastawiałeś się nad taką opcją: modem USB + krótki kabel USB jako przedłużka + rzep-nalepka na modemie i matrycy? Może mało pięknie to będzie wyglądać, ale mniejsze prawdopodobieństwo, że urwiesz i w budżecie się zmieścisz.
-
- Użytkownik forum
Jak nie będzie się rozłączał, grzał, nie wymagał zewnętrznej anteny to tak będę musiał zrobić, z EC nie mam za dużego wyboru...
Jestem wymagający, i net służy mi do pracy, normalnego przeglądania jak i nawet do ściągnięcia czegoś z transferem nocnym to potrafi nawet 14h pracować.
Jestem wymagający, i net służy mi do pracy, normalnego przeglądania jak i nawet do ściągnięcia czegoś z transferem nocnym to potrafi nawet 14h pracować.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Grzać modemy to się będą tak czy inaczej. Zwłaszcza jak słaby zasięg lub dużo transmisji idzie. Express ma nieco gorzej z racji, że jest w slocie i ciepło ma mniejsze pole manewru.
Najlepiej to byłoby chyba kupić modem + router. Postawić gdzie najlepszy zasięg i reszta po wifi.
Musisz sam zadecydować. Z Express nie masz wielkiego wyboru jak widać. Jest jeszcze Option Express 441. Ma wsparcie 3G na 900 MHz. Do tego jest kompaktowy. Niestety już nie produkowany i musiałbyś poszukać. Cena też może być spora.
Najlepiej to byłoby chyba kupić modem + router. Postawić gdzie najlepszy zasięg i reszta po wifi.
Musisz sam zadecydować. Z Express nie masz wielkiego wyboru jak widać. Jest jeszcze Option Express 441. Ma wsparcie 3G na 900 MHz. Do tego jest kompaktowy. Niestety już nie produkowany i musiałbyś poszukać. Cena też może być spora.
-
- Użytkownik forum
To w takim razie jakie propozycje modemów na USB 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z cenowo dobrych to często polecany Huawei E3131. Kolega marens jako alternatywę polecał ostatnio również E353s2.
Z nowości, jeszcze ogólnie bez informacji od kogokolwiek jest Huawei E369. Jest bardzo płaski co przy opcji przyklepania rzepu może przemawiać na plus. Oczywiście cena wyższa aniżeli przedstawione wyżej.
To z tego co na forum się przewija, jest tanie i ogólnie nie ma z nimi problemu. Sam niestety nie używałem tych modemów.
Wszystkie mają HSPA+. Bez HSPA+ jest jeszcze Huawei E173U-2. Do kupienia poniżej 100 zł.
Pewnie więcej osób się wypowie o ich działaniu.
P.S.
Proponuję kupować wersje od Playa. Te będą miały wsparcie 3G na 900 MHz.
Z nowości, jeszcze ogólnie bez informacji od kogokolwiek jest Huawei E369. Jest bardzo płaski co przy opcji przyklepania rzepu może przemawiać na plus. Oczywiście cena wyższa aniżeli przedstawione wyżej.
To z tego co na forum się przewija, jest tanie i ogólnie nie ma z nimi problemu. Sam niestety nie używałem tych modemów.
Wszystkie mają HSPA+. Bez HSPA+ jest jeszcze Huawei E173U-2. Do kupienia poniżej 100 zł.
Pewnie więcej osób się wypowie o ich działaniu.
P.S.
Proponuję kupować wersje od Playa. Te będą miały wsparcie 3G na 900 MHz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niestandardowy wtyk usb, mi się takie wynalazki nie podobają.ja.michal pisze:Z nowości, jeszcze ogólnie bez informacji od kogokolwiek jest Huawei E369. Jest bardzo płaski co przy opcji przyklepania rzepu może przemawiać na plus. Oczywiście cena wyższa aniżeli przedstawione wyżej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
krystianb, zaproponowałem go z myślą o przedłużeniu i naklejeniu na matrycę.
Wtyk jak w wtyk. Adaptery Micro SDHC mają podobny.
Wtyk jak w wtyk. Adaptery Micro SDHC mają podobny.
-
- Użytkownik forum
Powiedzmy, że decyduję się na E3131. Nie ma problemów z rozłączaniem się neta? Śmiesznymi zjawiskami co mam teraz z E169 typu: net rozłączony, a system uparcie twierdzi, że połączony i nie chce rozłączyć? Nie będę miał problemów z zasięgiem? (według mapy nie powinienem mieć żadnych w miejscu zamieszkania, a i tak szopki potrafią być)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapomniałbym: będzie pasować lub czy istnieje przejściówka na moją antenę?
http://allegro.pl/najlepsza-antena-huaw ... ?source=oo
(Wtyczkę akurat mam prostą, nie łamaną.)
Albo lepiej kupić takie coś: http://allegro.pl/huawei-e3131-fvat23-2 ... 30236.html (o ile coś warta jest ta antena)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapomniałbym: będzie pasować lub czy istnieje przejściówka na moją antenę?
http://allegro.pl/najlepsza-antena-huaw ... ?source=oo
(Wtyczkę akurat mam prostą, nie łamaną.)
Albo lepiej kupić takie coś: http://allegro.pl/huawei-e3131-fvat23-2 ... 30236.html (o ile coś warta jest ta antena)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wtyk będzie najpewniej ten sam. Nie znaczenia, że łamany. Jeśli Huawei to będzie Huawei.
Jeśli nie miałeś problemu w danym miejscu z poprzednim modemem raczej nie powinno być problemu również teraz.
Rozłączać się nie powinien. Sprawdź tylko czy nie masz jakiegoś dziwnego planu oszczędzania energii (może rozłączać USB lub spada w nich napięcie).
Jeśli nie miałeś problemu w danym miejscu z poprzednim modemem raczej nie powinno być problemu również teraz.
Rozłączać się nie powinien. Sprawdź tylko czy nie masz jakiegoś dziwnego planu oszczędzania energii (może rozłączać USB lub spada w nich napięcie).
-
- Użytkownik forum
Taki konektor mam w E870 to szczerze wątpię: http://images.dipol.com.pl/pict/e83210+.jpg (ten z prawej)
Rozłączał się jak się nagrzał
Nie mam, zmusiła mnie zewnętrzna karta dźwiękowa 5.1 na USB.
No nic, w takim razie kupuję E3131.
Rozłączał się jak się nagrzał

Nie mam, zmusiła mnie zewnętrzna karta dźwiękowa 5.1 na USB.
No nic, w takim razie kupuję E3131.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A gdzie tam, e870 i e800 miały złącze antenowe polegające na wyciągnięciu anteny i wsadzeniu tam kabla, zdaje się, że jedna sierra na pcmcia jeszcze takie złącze miała i tyle.ja.michal pisze:Wtyk będzie najpewniej ten sam. Nie znaczenia, że łamany. Jeśli Huawei to będzie Huawei.
Jeśli antena nie ma przejściówki z fme to takiego cuda które by pasowało nie dokupisz, z resztą kiedykolwiek Ci ta antena działała jak jak powinna?
-
- Użytkownik forum
W domu nie zauważyłem w zasadzie zmian, zasięg był ten sam, może modem się mniej grzał, może to złudzenie.
Jednak podczas jazdy samochodem net mniej się rozłączał, utrzymywał połączenie w jakiś sposób.
Tak więc w zasadzie zakupu anteny nie polecam do domu jak ma się dobry zasięg, podczas zmian pobytu według mnie się przydaje, nie miałem jeszcze okazji wytestować w pewnym miejscu, bo jest tam właśnie tylko zasięg 900MHz (Zakliczyn, małopolskie, tam mam rodzinę). I obawiam się, że tam dookólna nic nie zdziała, jedynie kierunkowa.
Jednak podczas jazdy samochodem net mniej się rozłączał, utrzymywał połączenie w jakiś sposób.
Tak więc w zasadzie zakupu anteny nie polecam do domu jak ma się dobry zasięg, podczas zmian pobytu według mnie się przydaje, nie miałem jeszcze okazji wytestować w pewnym miejscu, bo jest tam właśnie tylko zasięg 900MHz (Zakliczyn, małopolskie, tam mam rodzinę). I obawiam się, że tam dookólna nic nie zdziała, jedynie kierunkowa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
krystianb, racja. Zapomniałem, że te modele Express były inne.
-
- Użytkownik forum
Panowie, ledwo zakupiłem nowy modem i już mam problem. Nie mam na nim dostępu do sieci, i to w RAS i NDIS. Podczas diagnozy wywala, że DNS nie odpowiada i nie mam pojęcia dlaczego.
A dokładniej:

A dokładniej:

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wywal całe oprogramowanie do modemu (poprzedniego i nowego). Zresetuj kompa. Zainstaluj od nowa i dopiero włóż modem.
Nie masz teraz jakichś wykrzykników w managerze urządzeń?
Nie masz teraz jakichś wykrzykników w managerze urządzeń?
-
- Użytkownik forum
W tym programie z Play'a muszę ręcznie rejestrować się do sieci, zmienić ustawienie na preferowane GSM i łączenie przez RAS, chyba nie powinno tak być.
Czemu to cholerstwo nie łączy się NDIS i preferowany muszę mieć GSM?
Modem E173 na ustawieniach NDIS, WCDMA i samoczynne wyszukiwanie sieci działa poprawnie.
Czemu to cholerstwo nie łączy się NDIS i preferowany muszę mieć GSM?
Modem E173 na ustawieniach NDIS, WCDMA i samoczynne wyszukiwanie sieci działa poprawnie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej nie powinno tak być. Masz najnowsze sterowniki
-
- Użytkownik forum
Tak, mam.
Porozumiałem się na forum Play trochę, jednemu użytkownikowi działa poprawnie modem na starszym oprogramowaniu Play, nie doszliśmy do przyczyny, więc zdecydowałem się oddać na gwarancji modem.
I wyniknął nowy problem, bo modem bym zakupiony z laptopem i rzekomo na gwarancje trzeba oddać oba urządzenia. I ja teraz mam niby po Polsce szukać kolesia, żeby dał mi laptop, żebym mógł oddać modem.
Więc moje pytanie jest taki: można samemu zmienić oprogramowanie modemu?
Porozumiałem się na forum Play trochę, jednemu użytkownikowi działa poprawnie modem na starszym oprogramowaniu Play, nie doszliśmy do przyczyny, więc zdecydowałem się oddać na gwarancji modem.
I wyniknął nowy problem, bo modem bym zakupiony z laptopem i rzekomo na gwarancje trzeba oddać oba urządzenia. I ja teraz mam niby po Polsce szukać kolesia, żeby dał mi laptop, żebym mógł oddać modem.
Więc moje pytanie jest taki: można samemu zmienić oprogramowanie modemu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz paragon i kartę gwarancyjną (podbitą)? Serwis w Jankach powinien przyjąć modem bez problemu.
Oprogramowanie czyli to zarządzające modemem (firmware) czy to co się instaluje na komputerze (dashboard)? Jeśli to pierwsze to da się zmienić tylko na nowsze. Jeśli to drugie to można zmienić na inne, niebrandowane.
Oprogramowanie czyli to zarządzające modemem (firmware) czy to co się instaluje na komputerze (dashboard)? Jeśli to pierwsze to da się zmienić tylko na nowsze. Jeśli to drugie to można zmienić na inne, niebrandowane.
-
- Użytkownik forum
Mam fakturę i gwarancja nie jest cholera wypełniona, przez to nie chcą przyjąć, bo na fakturze nie ma numeru IMEI.
Mam soft:
Wersja firmware: 21.157.11.00.264
Wersja programu: 21.005.11.17.264
Znajomy z forum ma:
Wersja programu: 21.005.11.14.264
Jemu działa normalnie, a mnie w ogóle. Tzn działa, ale w RAS, nie chce w NDIS. Sterowników próbowałem różnych, ale bez rezultatów.
A ten błąd to nie jest chyba wina walniętego modemu tylko oprogramowania.
Może ktoś ustawienia, które działają komuś w tym modemie?
Chodzi mi o ustawienia w menedżerze urządzeń, podczas których modem jest widoczny jako karta sieciowa:

Napisałem maila do Huawei i twierdzą, że to nie wina sterownika tylko oprogramowania do obsługi modemu.
Mam soft:
Wersja programu: 21.005.11.17.264
Znajomy z forum ma:
Wersja programu: 21.005.11.14.264
Jemu działa normalnie, a mnie w ogóle. Tzn działa, ale w RAS, nie chce w NDIS. Sterowników próbowałem różnych, ale bez rezultatów.
Może ktoś ustawienia, które działają komuś w tym modemie?
Chodzi mi o ustawienia w menedżerze urządzeń, podczas których modem jest widoczny jako karta sieciowa:

Napisałem maila do Huawei i twierdzą, że to nie wina sterownika tylko oprogramowania do obsługi modemu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
ZTCP te zabytki huawei'a w ndisie tylko problemy sprawiały. Powodowały ogromne obciążenie procesora i chyba nawet niższe transfery miały niż w trybie RAS. Kompletne przeciwieństwo optionów, które lepiej działały w ndis.WSZR pisze:Tzn działa, ale w RAS, nie chce w NDIS. Sterowników próbowałem różnych, ale bez rezultatów.
-
- Użytkownik forum
Czyli w sumie lepiej, że nie działa?