Dziwny problem z internetem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
belchatowianin
Stały użytkownik forum

Dziwny problem z internetem

Post autor: belchatowianin »

Witajcie. Mam problem z internetem ale zacznijmy od początku ;) Mam internet osiedlowy WiFi. Przez 6 miesięcy było wszystko okej (zdarzały się bardzo rzadko rozłączenia ale nie były uciążliwe). Od Miesiąca dzieją się dziwne rzeczy ;) W ciągu dnia (niezależnie od pory/przeciążenia) internet potrafi rozłączyć na różny okres czasu (1min-10min). Dzwoniłem z tym problemem do Providera, przyjechali monterzy posiedzieli 30min, zbadali co trzeba i powiedzieli, że od nich wszystko gra. Z ich urządzeń mam antenę na dachu (acces point), adapter (poe -> lan / wzmaczniac sygnalu) oraz mój router. Przykład: korzystam z internetu (zawsze badam ping do wp.pl) gdy nagle internet zrywa oraz w konsoli pojawia się komunikat "upłynął limit czasu żądania". Mogę czekać aż samo minie (zazwyczaj jakieś 2min) lub wyjąć z kontaktu własnie ten adapter (poe->lan), wtedy połączenie wraca. Panowie monterzy twierdzą, ze urządzenie jest sprawne gdyż podczas utraty połączenia świeci zielona lampka która niby potwierdza, że wszystko jest okej. Podpowiedzieli żebym sprawdził router (mam go poł roku) więc podpiąłem laptopa bezpośrednio pod ich urządzenie. Problem nie minął co wykluczyło winę z mojej strony. Zadzwoniłem więc do nich znów, że na pewno problem tkwi u nich. Dostałem informacje, że od 24 dni sygnał od ich nadajnika do mojego acces pointa nie został ani raz zerwany. Tak naprawdę więc został tylko jeden możliwy powód takich rozłączeń : adapter wzmacniający sygnał. Tu pojawia się moje pytanie, czy miał ktoś styczność z takim problemem lub chociaż podobnym połączeniem internetowym (acces point > wzmacniacz > router)? Szukam rozwiązania problemu wszędzie, więc piszę i tutaj ;) pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2012-09-20, 19:35 przez belchatowianin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwny problem z internetem

Post autor: Jo_gurt »

Wzmacniacz w ethernecie? Jesteś pewny?
Napisz dokładnie model lub zrób zdjęcie.
ktaczal
Użytkownik forum

Post autor: ktaczal »

Obejrzyj kabel co idzie do AP co jest na dachu czy nie jest przetarty czy nie ma mechanicznych uszkodzeń.
belchatowianin
Stały użytkownik forum

jest to coś takiego.
http://img.alibaba.com/wsphoto/v0/36153 ... dapter.jpg

co do kabla, to jest z nim wszystko dobrze.

A podczas utraty połączenia konsola wygląda tak:
http://img812.imageshack.us/img812/2563 ... asdlmq.png

Jeśli podczas rozłączenia wyjmę to czarne urządzenie z prądu i włożę z powrotem, w konsoli pojawią się: "host ~~~ jest nieosiągalny" i po tym komunikacie połączenie wraca od razu...
belchatowianin
Stały użytkownik forum

Trochę odkopię ale to nie była wina tego wzmacniacza. Po wymianie ciągle występują rozłączenia. Kompletnie nie mam już pomysłu gdzie szukać rozwiązania problemu :dobani:
ODPOWIEDZ