sierra u310 problem z utrzymaniem połączenia.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
włóczęga
Użytkownik forum

sierra u310 problem z utrzymaniem połączenia.

Post autor: włóczęga »

Witam forumowiczów. Mam modem sierra u310 i internet w plusie na abo. Net używam w mieszkaniu w centrum Wrocławia. Od pewnego czasu zauważyłem, że czasami przycina tzn. wysyła pakiety ale nic nie odbiera. Dzieje się to o różnych porach dnia i nocy. Chcąc sprawdzić czy to wina sieci kupiłem starter z t-mobile. Na starterze co jakiś czas po prostu mnie rozłącza. Czy to wina modemu i oddać go na gwarancje czy coś innego może jeszcze być? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: sierra u310 problem z utrzymaniem połączenia.

Post autor: YaHooo »

włóczęga pisze:Czy to wina modemu i oddać go na gwarancje czy coś innego może jeszcze być? Pozdrawiam.
A jak puścisz w tle np radio internetowe to też przerywa?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
włóczęga
Użytkownik forum

Radia nie próbowałem ale filmu na YT nie oglądne.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Winy sieci nie można wykluczyć, mam w iPlusie tak samo jak ty. I podobnie od wczoraj na Aero2 po wymianie karty. Globalni "technicy" Polsatu wzięli sprawy w swoje ręce :]
włóczęga
Użytkownik forum

Też pierwsze co myślałem, że to sieć dlatego testowałem na innej sieci. W sumie to objawy były podobne tylko zamiast wysyłania pakietów w nicość od razu rozłączało. Myslałem bardziej, że to modem albo gniazdo usb w lapku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

włóczęga pisze:Myslałem bardziej, że to modem albo gniazdo usb w lapku.
To może oznaczać problem z siecią, albo przechodzenie modemu z HDSPA na UMTS, wtedy modem się zawiesza i też daje takie objawy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
włóczęga
Użytkownik forum

To może oznaczać problem z siecią, albo przechodzenie modemu z HDSPA na UMTS
Zauważyłem, że czasami przechodzi między zakresami ale to nie pomaga bo nadal tylko wysyła pakiety. Ale jak mówicie, że to sieć to raczej nic się nie da zrobić i trzeba będzie opa zmienić.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

włóczęga pisze:Ale jak mówicie, że to sieć to raczej nic się nie da zrobić i trzeba będzie opa zmienić.
Ewentualnie zawiadomić BOK, może trwają jakieś prace.
włóczęga
Użytkownik forum

Prace chyba nie trwają kilka miesięcy? Przełożyłem kartę z iPlusa do telefonu i podłączyłem pod komputer. Prędkość to oszałamiające 3g ale w ogóle nie ma przerw jedynie standardowe opóźnienia jak przy UMTS. Więc to chyba wina modemu?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

włóczęga pisze:Więc to chyba wina modemu?
Karta innego operatora może wiele wyjaśnić, jak i porównanie wartości sygnału na modemie. ;)
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Albo inny modem HSPA+, jakbyś miał od kogo pożyczyć wykluczyłbyś awarię.
włóczęga
Użytkownik forum

jarek999 pisze: Karta innego operatora może wiele wyjaśnić, jak i porównanie wartości sygnału na modemie. ;)
Wrzuciłem do niego blueconnecta i było fatalnie. Zamiast przerw na wysyłanie pakietów od razu się rozłączał. Dziś chciałem ją jeszcze raz wrzucić to nawet się nie połączył ale mogła się ważność konta skończyć.
Darek.74 pisze:Albo inny modem HSPA+, jakbyś miał od kogo pożyczyć wykluczyłbyś awarię.
Innego modemu nie mam ale pod telefon podpiąłem Nokia 2370 i na UMTS było wolno ale stabilnie.

Podsumowując plus i t-mobile na modemie mają "humory" ale plus przez telefon już gra i buczy. Czyli jednak modem będzie musiał na gwarancję polecieć czy o czymś zapominam?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

włóczęga pisze:Prędkość to oszałamiające 3g ale w ogóle nie ma przerw jedynie standardowe opóźnienia jak przy UMTS. Więc to chyba wina modemu?
Raczej tak, widzę, że to problem ze spadaniem na UMTS. Można by próbować zmieniać firmware na nowszy.
włóczęga pisze:Czyli jednak modem będzie musiał na gwarancję polecieć czy o czymś zapominam?
Jeśli masz na gwarancji nie ma co. Trzeba iść niech sprawdzą go chociaż.
ODPOWIEDZ