Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Post autor: jakubd »

Patryk: Oczywiście SIMy Aero2 są ustawione tak, aby traktować sieć 260-01 jako własną, ale mimo wszystko IMSI kart zawsze zaczyna się od 26017 - i niestety co durniejsze urządzenia (większość modemów i wiele telefonów) traktuje to jednak jako normalny roaming, bo nie implementuje tej funkcjonalności GSMu prawidłowo. Kolejny po TS11 wynalazek Aero2 :)
A co do kart SIM - DOKŁADNIE to samo napisałem kilka dni temu na blogu i zastosowałem do porównania te same karty :)
http://jdtech.pl/2012/09/aero2-druga-zm ... t-sim.html

Worlther: Nie wiem czemu, ale karty Aero2 są wywalane na UMTS znacznie szybciej, niż karty Plusa, co jest strasznie wkurzające, bo są duże problemy z powrotem do HSPA. A tak to fajnie działało w Aero2...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Na modemie Sierry nowa karta nie działa jak w roamingu.
http://w582.wrzuta.pl/obraz/aACmnNNfn28 ... _noroaming
Powinien być trójkąt po prawej w oknie jeśli byłby roaming.

Na liście sieci nie ma Plusa. Samo Aero2.
Worlther
Użytkownik forum

Post autor: Worlther »

To nie to. HSPA+ się załącza wtedy kiedy większa prędkość jest potrzebna, więc siedząc na mumble, grając w World of Warcraft i słuchając radia przez internet w ogóle nie powinno się przełączać na umts. Na przykład w tej chwili HSPA trzyma cały czas, a mam włączone tylko radio.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

jakubd pisze:Oczywiście SIMy Aero2 są ustawione tak, aby traktować sieć 260-01 jako własną, ale mimo wszystko IMSI kart zawsze zaczyna się od 26017 - i niestety co durniejsze urządzenia (większość modemów i wiele telefonów) traktuje to jednak jako normalny roaming, bo nie implementuje tej funkcjonalności GSMu prawidłowo.
Ok! Jest to logiczne wytłumaczenie wydłużonej inicjacji połączenia z siecią, które wcześniej na starych kartach nawiązywane było od strzału. Wymuszenie HSPA+to żaden problem-wystarczy puścić ping w tle lub radio internetowe z małym pasmem. ;)
jareq
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Na liście sieci nie ma Plusa. Samo Aero2.
Bo modem odczytuje nazwy sieci z karty sim. Inne modemy korzystają z nazw w pamięci i wtedy pojawi się tylko plus.

Cóż od wyłączenia osobnego identyfikatora w większości telefonów nie ma już jak sprawdzić czy się jest w zasięgu czy nie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Worlther
Użytkownik forum

jarek999 pisze:Ok! Jest to logiczne wytłumaczenie wydłużonej inicjacji połączenia z siecią, które wcześniej na starych kartach nawiązywane było od strzału. Wymuszenie HSPA+to żaden problem-wystarczy puścić ping w tle lub radio internetowe z małym pasmem. ;)
Tja, mogę nawet odpalić 10 torrentów, a modem i tak się przełączy na UMTS i tak zostaje. Aero2 jak zwykle ma wszystko głęboko gdzieś więc czas się przenieść do płatnego operatora, którego chociaż obchodzi, że coś nie działa jak trzeba.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-10-04, 17:09 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Bez takiego słownictwa :nienie:
Ostatnio zmieniony 2012-10-04, 16:10 przez Worlther, łącznie zmieniany 2 razy.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Worlther pisze: mogę nawet odpalić 10 torrentów, a modem i tak się przełączy na UMTS i tak zostaje. Aero2 jak zwykle ma wszystko głęboko w d... więc czas się przenieść do płatnego operatora, którego chociaż obchodzi, że coś nie działa jak trzeba.
Torrenty to nie jest dobry pomysł, coś masz nie halo z tym modemem bo u mnie nawet ping utrzymuje aktywność modemu. Nie narzekaj na darmochę bo jest naprawdę przyzwoicie (wielu "ISP" nie jest w stanie zapewnić takiej jakości za kasę, ba powiem więcej w mojej lokalizacji na stacjach Aero2 BDI działa stabilniej od usługi komercyjnej-CP, Plus). :cfaniak:
jareq
Worlther
Użytkownik forum

Mam karte plusa i karte Cyfrowego polsatu. Aero2 używam, jak w obu skończy mi się transfer, który mam dość niewielki. Na obu kartach działa ok, aero się sypie.

A narzekać będę, bo na 5 maili, które wysłałem na [email protected] nie raczyli odpisać na żaden. Choćby standardową formułkę, że się zajmą tym i tak dalej.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Worlther pisze:Mam karte plusa i karte Cyfrowego polsatu. Aero2 używam, jak w obu skończy mi się transfer, który mam dość niewielki. Na obu kartach działa ok, aero się sypie.
A sprawdziłeś jaki masz poziom sygnału na modemie? To że Plus i CP działają dobrze nie przekłada się na BDI i odwrotnie (na ten cel jest przeznaczone część pasma-jak jest wielu użytkowników BDI na node to mogą być problemy, zwłaszcza u tych gdzie jest problem z poziomem sygnału). :)
jareq
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Ciekawostka: Jeżeli modem przełącza się niepoprawnie między trybami UMTS (ciemna dioda) i HSPA+ (jasnoniebieska dioda) w przypadku modemu E3131 (i innych Huawei, dla których ta opcja jest dostępna) faktycznie wymuszenie technologii WCDMA w paśmie 900 MHz rozwiązuje całkowicie problem niestabilnej transmisji.
Worlther
Użytkownik forum

jarek999 pisze:[..] A sprawdziłeś jaki masz poziom sygnału na modemie? To że Plus i CP działają dobrze nie przekłada się na BDI i odwrotnie (na ten cel jest przeznaczone część pasma-jak jest wielu użytkowników BDI na node to mogą być problemy, zwłaszcza u tych gdzie jest problem z poziomem sygnału). :)
-77dBm, 58%, CSQ 18 - Szału nie ma, ale źle też nie jest.
jakubd pisze:Ciekawostka: Jeżeli modem przełącza się niepoprawnie między trybami UMTS (ciemna dioda) i HSPA+ (jasnoniebieska dioda) w przypadku modemu E3131 (i innych Huawei, dla których ta opcja jest dostępna) faktycznie wymuszenie technologii WCDMA w paśmie 900 MHz rozwiązuje całkowicie problem niestabilnej transmisji.
Dzięki, sprawdzę to, jak się problem pojawi ponownie.

//Edit: Po ustawieniu tak jak napisałeś, modem cały czas sygnalizuje brak zasięgu (dioda miga dwa razy na zielono) ale net działa. Ciekawostka ;p

<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-10-04, 20:31 przez Worlther, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

jakubd pisze:faktycznie wymuszenie technologii WCDMA w paśmie 900 MHz rozwiązuje całkowicie problem niestabilnej transmisji.
Od początku mam tak ustawione na wszystkich modemach używanych do BDI i jak komuś podłączam modem wyłącznie do dostępu darmowego to wymuszam pasmo WCDMA900 komendami AT.
Worlther pisze:-77dBm, 58%, CSQ 18 - Szału nie ma, ale źle też nie jest.
Parametry dobre o ile modem z czytuje je z zewnętrznej anteny kierunkowej. Jeżeli modem korzysta z wewnętrznej anteny i stacja jest obciążona przez użytkowników BDI będą problemy. ;)
jareq
Worlther
Użytkownik forum

Używam anteny takiej jak na obrazku. Oczywiście wystawiona za okno.

http://www.interpartner.net.pl/foto/ant ... 9dbi_2.jpg

W sumie niedawno się przeprowadzałem i na starym mieszkaniu mobile partner pokazywał mi sygnał < 55 dBm 98%. Ale tutaj na starej karcie miałem często gorsze parametry. Czasami sygnał był nawet poniżej 10% ale i tak działał stabilnie. Może z czasem to jakoś dostosują.

Ale przynajmniej nie gubi sygnału jak to miało miejsce co 4 godziny na starej karcie.
nur1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nur1 »

Witam
Jestem posiadaczem Samsunga Galaxy tab GT-P7500 oraz karty Aero2 . Po instalacji nowego ROM-u mam problem z połączeniem się z internetem. Po WI-Fi oczywiście działa w sieci T-mobail również bez żadnych problemów czy zacięć. Natomiast od momentu zaktualizowania się systemu łączenie w Aero po ok 30-60 sekundach urywa się i bez wyłączenia urządzenia nie da się przywrócić. Skasowałem poprzednie ustawienia APN i ponownie wprowadziłem bez rezultatu, przejrzałem ustawienia próbowałem wymusić sieć itd. Bez rezultatu. Dla wyjaśnienia mam już nową kartę Aero(działającą od 01.10.2012) i do dnia wczorajszego działała bez zarzutu szybko i bez zacięć. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Jacek_
Użytkownik forum

Post autor: Jacek_ »

witam! nie jestem pewien czy w tym watku rowniez zadajemy pytanie dot. problemow z usluga Aero2, jesli nie prosze o przeniesienie, ale do rzeczy

aero2 mam od wrzesnia zeszlego roku, dostalem ostatnio nowa karte, aktualnie przestala dzialac, kilka screenshot aby lepiej zobrazowac sytuacje oraz logi z Topnetinfo, roaming w ustawieniach wlaczony, modem Huawei E173u-2 z promocji DB

jak sadzicie co moze byc przyczyna ?

Kod: Zaznacz cały

AT
OK
ATE1
OK
wymuszanie technologii lub jej preferencji
AT&F
OK
AT^SYSCFG=2,0,3FFFFFF,1,2
AT^SYSCFG=2,0,3FFFFFF,1,2
OK
AT*EIAC=1,1
command not support

AT*EIAPSW=1,1,"darmowy"
AT*EIAPSW=1,1,"darmowy"
command not support

AT*ENAP=1,1
command not support
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Modem musi mieć włączony (dopuszczalny) roaming i to może być przyczyną dla której karty przestały dziś działać, Aero2 przestało od 1.10.2012 nadawać własny identyfikator 260-17. W zależności od modemu trzeba włączyć roaming danych lub nie. To moze być przyczyną obecnych problemów z BDI.
Nie pomagam na PW!
Jacek_
Użytkownik forum

wojteks pisze:Modem musi mieć włączony (dopuszczalny) roaming i to może być przyczyną dla której karty przestały dziś działać, Aero2 przestało od 1.10.2012 nadawać własny identyfikator 260-17. W zależności od modemu trzeba włączyć roaming danych lub nie. To moze być przyczyną obecnych problemów z BDI.
jesli chodzi o roaming i nie tylko to zastosowalem sie do ponizszych wskazowek
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html

moja wersja firmware to: 11.126.16.05.264
moze trzeba zmienic na 11.126.85.00.209 ?
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Jacek_, spróbuj zmienić tryb modemu z NDIS na RAS. U mnie Aero2 działa bez problemów na Huawei E173u-2 po zmianie karty. Nic nie musiałem zmieniać w ustawieniach.
Jacek_
Użytkownik forum

ezaq pisze:Jacek_, spróbuj zmienić tryb modemu z NDIS na RAS. U mnie Aero2 działa bez problemów na Huawei E173u-2 po zmianie karty. Nic nie musiałem zmieniać w ustawieniach.
sprobowlem niestety tym razem jeszcze gorzej :)
Obrazek
dodam, ze ten restart modemu nie pomaga..

PS czy numery kart po wymianie sa te same ? bo juz zaczynam swirowac czy ja moze karty nie zamienilem :)
Worlther
Użytkownik forum

Nie są takie same. ;)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Nowe karty można rozpoznać dość łatwo: http://jdtech.pl/2012/09/aero2-druga-zm ... t-sim.html - m.in. numer na SIM jest wyżej i mniejszymi cyframi.
sw6

aero2

Post autor: sw6 »

witam
karta zmianie nie podlegała-uzyskana pod koniec lipca roku tego-po rekonfiguracjii sieci:
zmieniać nic potrzeby nie było huawei 3131 z playa
logowanie ok znikło aero2 jest plus
wieksze pingi teraz ponad 100-200:)
predkośc w speed test. znaczne zmalała wcześniej 0.5 tera 0.3 ale mnie to jest ok:)
gdyby ktoś napisał mi z jakiego nadajnika korzystam było by super cid 18146lac 50002
pozdr
Jacek_
Użytkownik forum

jakubd pisze:Nowe karty można rozpoznać dość łatwo: http://jdtech.pl/2012/09/aero2-druga-zm ... t-sim.html - m.in. numer na SIM jest wyżej i mniejszymi cyframi.
mam z puli 894817110000xxxxxxk, zatem nowa karta jest w modemie.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Muszę pochwalić Aero2 za znaczne przyśpieszenie obsługi wysyłania kart SIM (zamówienie on-line)-zrealizowane w ciągu 3-tygodni (formularze wysłane w sobotę 15.09- karta SIM dotarła dziś). Zamawiając pod koniec ub.r. czekałem 6 tygodni. :ok:
jareq
rybak
Użytkownik forum

Post autor: rybak »

Witam.
Mam router Huawei D100 z PLAY (wcześniej współpracował z modemem E220) i modem Huawei E367 (z Polsatu) i chciałbym ten duet użyć do korzystania z Aero2, czy to zadziała ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Powinien zadziałać.
Popielid84

Post autor: Popielid84 »

Mam kartę Aero2-SIM-BDI z 07.08.2012, która nie wymaga wymiany (sprawdziłem na stronie Aero2). Mój modem to Huawei E367 z duńskiej Telii (TDC), ale bez simlocka. Moja lokalizacja to Gdynia - dokładnie (wg BTSearch) jestem ok. 410 m od najbliższego nadajnika Aero2 oraz 270 m od Plus GSMS900 (w linii prostej ode mnie).
Używam najnowszego "Huawei Mobile Partner 23.003.07.01.657", mimo że w modemie jest wbudowany program Telii "Connect it", który próbuje się instalować, ale przerywam jego instalację.
Modem jest skonfigurowany wg wymagań Aero2 (APN - darmowy/statycznie, nr dostępowy - *99#, wybór sieci - automatyczny, reszta parametrow pozostawiona jako domyślne).
Po włączeniu MP w lewym dolnym rogu interfejsu pojawia się opis "WCDMA Aero2" lub "HSPA+ Aero2" z 5-cioma kreskami poziomu sygnału, który waha się od 91 do 99 %. Natomiast szybkości łącza są b. zmienne i w ciągu nawet 1 min. potrafią zmieniać się od 0 kbps do 660 kbps (download) i 0 - 60 kbps (upload). Łącze jest więc b. niestabilne, zeruje się zbyt często ( 0 kbps dnld i upld). Nie używam żadnej anteny do modemu.
Użyłem Top NetInfo v.3.65 do wymuszenia UMTS900 zgodnie z podanymi zaleceniami, jednak sytuacja praktycznie nie uległa zmianie. Sprawdziłem, że duński program "Connect it" wbudowany w mój modem oraz Top NetInfo pokazują jako operatora Plus GSM, natomiast Huawei Mobile Partner Aero2.
Będę b. wdzięczny za wskazówki, co można w takiej sytuacji zrobić, aby łącze pracowało stabilniej i bliżej deklarowanych parametrów (512/256 kbps). Nie jestem informatycznym orłem, ale staram się myśleć i uczyć.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Antena zewnętrzna nic pewnie nie da, bo skoro stacja jest przeciążona to nic nie poradzisz, tylko to reklamuj u operatora i składaj skargę do UKE.

Nic więcej nie wymyślisz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pogodabartek pisze:i składaj skargę do UKE
Na Aero2? Przecież zawsze może odesłać kartę i już nie ma problemu z małą prędkością.
Nie pomagam na PW!
ouzoooo

Post autor: ouzoooo »

Na mapa.btsearch.pl w woj. warmińsko-mazurskim pojawiła się bardzo duża ilość nowych pozwoleń na UMTS 900 dla T-Mobile (!), Orange, Aero2 i UMTS 2100 dla T-M + Orange.

Ciekawe kiedy uruchomienie :) Z gęstości nowych pozwoleń wynika, że cała Warmia będzie miała pokrycie UMTS kilku sieci.
Zablokowany