Orange Freedom 10Mb/s a problemy z youtube

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Orange Freedom 10Mb/s a problemy z youtube

Post autor: adixm »

Panowie co prawda nie przeglądam często filmików na youtube, ale ostatnio zauważyłem, że na 10Mb łączu są problemy z wyświetleniem filmiku w rozdzielczości 360p. Netlimiter pokazuje download w czasie pobierania filmiku 1Mb/s, czyli zaledwie 1/10 łącza co można na to poradzić?Oczywiście łącze się z routerem radiowo, ale jest to bardzo dobry sprzęt bo TD-W8960N.
Karakaryna
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom 10Mb/s a problemy z youtube

Post autor: Karakaryna »

Problem ten występuje tylko podczas oglądania filmików na youtube? Przedstaw tutaj wynik testu speedtest.net, najprawdopodobniej u Ciebie jest przeciążona centrala i przez to prędkość internetu nie jest zadowalająca.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Z innych serwerów ściąga nawet 1MB/, a z youtube max 1Mb/s.Może to kwestia przeciążonych serwerów youtube? Występuje u kogoś jeszcze ten problem?Aha na kablu problem jest identyczny. Sprobuję jeszcze w nocy bo wtedy serwery youtube powinny nie być obciążone, co Wy na to?
Proszę wynik z speedtest.net.
test łącza
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

adixm pisze:a z youtube max 1Mb/s.Może to kwestia przeciążonych serwerów youtube?
Jest to wina punktów styku sieci TP/orange, a dokładnie to polityki, problem jest znany od dawna.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Powiedzmy jak wezmę Netię na łączach TP to będzie tak samo?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Wydaje mi się, że zależy czy to będzie BSA czy LLU, choć mogę się mylić.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Na bank będzie to BSA, bo niestety LLU u mnie nie ma możliwości. Nie dość że nie działa youtube płynnie to tak jak już mówiłem wielokrotnie tracą mi się pakiety (okolo 5-8%) i właściwie jedyne co udało mi się "ugrać" to 30 zl rabatu co miesiąc przez pół roku..
Wie ktoś może czy jak przy BSA zmienie operatora to problemy znikna?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:Nie dość że nie działa youtube płynnie to tak jak już mówiłem wielokrotnie tracą mi się pakiety (okolo 5-8%).
To już poważniejszy problem. To chyba reklamacja będzie potrzebna, jak masz inny modem to możesz sprawdzić.
adixm pisze:Wie ktoś może czy jak przy BSA zmienie operatora to problemy znikna?
Żaden element sieci się nie zmienia, tylko rozmywa się odpowiedzialność za łącze (przepychanka kto ma naprawić). Sam sobie odpowiedz na pytanie czy się cokolwiek poprawi.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:To już poważniejszy problem. To chyba reklamacja będzie potrzebna, jak masz inny modem to możesz sprawdzić.
Reklamacje nic nie pomagają i tak cud że udało się uzyskać ten rabat, bo teraz znów twierdzą że problem utraty pakietów w ogóle nie występuje.Sprawdzałem na dwóch routerach a pracownicy firmy eltel, pracującej dla TP potwierdzili że problem występuje w całej mojej okolicy. W ogóle cokolwiek załatwić jak są problemy z łączem to jest kosmos bo za każdym razem i z każda reklamacją pracownicy Orange twierdzą co innego.
krystianb pisze:Żaden element sieci się nie zmienia, tylko rozmywa się odpowiedzialność za łącze (przepychanka kto ma naprawić). Sam sobie odpowiedz na pytanie czy się cokolwiek poprawi.
Ktoś mi mówił że wtedy ruch "idzie" przez serwery tego operatora BSA, który świadczy usługę?Czyli twierdzisz nie ma szans na poprawę przy zmianie operatora BSA:(?? To nie za dobrze bo nie mam możliwości skorzystania z usług innego operatora poza komórkowymi.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:Ktoś mi mówił że wtedy ruch "idzie" przez serwery tego operatora BSA, który świadczy usługę?
Wg definicji wifi przy BSA, operator alternatywny tylko dzierżawi łącza od operatora dominującego. Jak to wygląda w praktyce to nie wiem. Przy LLU to bym się zgodził.
Pozostaje jeszcze problem w którym miejscu pakiety przepadają. Możesz spróbować WinMTR, może coś wyjdzie.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Oto co wyszlo:

Kod: Zaznacz cały

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host           -  loss %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             192.168.1.1 -    0 |  160 |  160 |    1 |    2 |   12 |    1 |
|           public65535.xdsl.centertel.pl -    9 |  109 |  100 |   18 |  211 | 4323 |   21 |
|                            80.50.138.65 -    8 |  125 |  116 |   18 |   26 |  148 |   25 |
|                        kra-ar2.tpnet.pl -    8 |  125 |  116 |   21 |   26 |   68 |   26 |
|                    do.onet.a.z.tpnet.pl -    8 |  125 |  116 |   22 |   32 |   92 |   37 |
|        sdr1.m11r2.z.ruc-BR2.net.onet.pl -    8 |  125 |  116 |   22 |   27 |   72 |   28 |
|                         sg1.any.onet.pl -    8 |  125 |  116 |   22 |   27 |   68 |   26 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

[ Dodano: 2012-10-07, 16:26 ]
Ogólnie poczytałem na ten temat w internecie i problem jest szerszy niż mogło by się wydawać, także składam kolejną reklamację do Orange.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Odnośnie problemów z YouTube na Orange Freedom to u mnie też w godzinach szczytu są problemy z YouTube HD, SD jakoś jeszcze działa.
krystianb pisze:Jest to wina punktów styku sieci TP/orange, a dokładnie to polityki, problem jest znany od dawna.
Tutaj jest bardziej opisany
http://forum.neostrada.info/viewtopic.p ... it=youtube
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Powiedzcie mi czy jak wezme przykładowo Netie BSA to problem będzie nadal wystepował?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Powiedzcie mi czy jak wezme przykładowo Netie BSA to problem będzie nadal wystepował?
Z youtube ? Nie.

[ Dodano: 2012-10-07, 20:37 ]
adixm pisze:Ktoś mi mówił że wtedy ruch "idzie" przez serwery tego operatora BSA, który świadczy usługę?
Przez sieć TP ruch idzie do punktu styku (Lokalny/Regionalny Punkt Dostępu Do Usług, tzw. LPDU/RPDU) gdzie "wchodzi" już w sieć operatora BSA.
I te węzły potrafią się przytykać - wtedy problemy są nie tylko z Youtube :)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

A co z tą utratą pakietów w przypadku Netii problem bedzie nadal?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

adixm pisze:A co z tą utratą pakietów w przypadku Netii problem bedzie nadal?
Nie wiem.
Ale pewnie nic się nie zmieni.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

krystianb pisze:To już poważniejszy problem.
To bardzo poważny problem-dlatego operator przyznał ulgę (na takim łączu będzie problem np.: VoIP, video rozmowy, gry on-line...). Dla przykładu ja na internecie mobilnym-iPlus mam straty pakietów na poziomie 0,0% i mimo ok. 3x wyższego pingu ww usługi działają prawidłowo (jedynym problemem jest limit dzienny danych). ;)
jareq
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Przyznali ulgę po 5 miesiącach walki, a ów rabat przyznali z wielką łaską.
ODPOWIEDZ