Orange Freedom 10Mb/s a problemy z youtube
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Orange Freedom 10Mb/s a problemy z youtube
Panowie co prawda nie przeglądam często filmików na youtube, ale ostatnio zauważyłem, że na 10Mb łączu są problemy z wyświetleniem filmiku w rozdzielczości 360p. Netlimiter pokazuje download w czasie pobierania filmiku 1Mb/s, czyli zaledwie 1/10 łącza co można na to poradzić?Oczywiście łącze się z routerem radiowo, ale jest to bardzo dobry sprzęt bo TD-W8960N.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Freedom 10Mb/s a problemy z youtube
Problem ten występuje tylko podczas oglądania filmików na youtube? Przedstaw tutaj wynik testu speedtest.net, najprawdopodobniej u Ciebie jest przeciążona centrala i przez to prędkość internetu nie jest zadowalająca.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z innych serwerów ściąga nawet 1MB/, a z youtube max 1Mb/s.Może to kwestia przeciążonych serwerów youtube? Występuje u kogoś jeszcze ten problem?Aha na kablu problem jest identyczny. Sprobuję jeszcze w nocy bo wtedy serwery youtube powinny nie być obciążone, co Wy na to?
Proszę wynik z speedtest.net.
test łącza
Proszę wynik z speedtest.net.
test łącza
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jest to wina punktów styku sieci TP/orange, a dokładnie to polityki, problem jest znany od dawna.adixm pisze:a z youtube max 1Mb/s.Może to kwestia przeciążonych serwerów youtube?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Powiedzmy jak wezmę Netię na łączach TP to będzie tak samo?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się, że zależy czy to będzie BSA czy LLU, choć mogę się mylić.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na bank będzie to BSA, bo niestety LLU u mnie nie ma możliwości. Nie dość że nie działa youtube płynnie to tak jak już mówiłem wielokrotnie tracą mi się pakiety (okolo 5-8%) i właściwie jedyne co udało mi się "ugrać" to 30 zl rabatu co miesiąc przez pół roku..
Wie ktoś może czy jak przy BSA zmienie operatora to problemy znikna?
Wie ktoś może czy jak przy BSA zmienie operatora to problemy znikna?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To już poważniejszy problem. To chyba reklamacja będzie potrzebna, jak masz inny modem to możesz sprawdzić.adixm pisze:Nie dość że nie działa youtube płynnie to tak jak już mówiłem wielokrotnie tracą mi się pakiety (okolo 5-8%).
Żaden element sieci się nie zmienia, tylko rozmywa się odpowiedzialność za łącze (przepychanka kto ma naprawić). Sam sobie odpowiedz na pytanie czy się cokolwiek poprawi.adixm pisze:Wie ktoś może czy jak przy BSA zmienie operatora to problemy znikna?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Reklamacje nic nie pomagają i tak cud że udało się uzyskać ten rabat, bo teraz znów twierdzą że problem utraty pakietów w ogóle nie występuje.Sprawdzałem na dwóch routerach a pracownicy firmy eltel, pracującej dla TP potwierdzili że problem występuje w całej mojej okolicy. W ogóle cokolwiek załatwić jak są problemy z łączem to jest kosmos bo za każdym razem i z każda reklamacją pracownicy Orange twierdzą co innego.krystianb pisze:To już poważniejszy problem. To chyba reklamacja będzie potrzebna, jak masz inny modem to możesz sprawdzić.
Ktoś mi mówił że wtedy ruch "idzie" przez serwery tego operatora BSA, który świadczy usługę?Czyli twierdzisz nie ma szans na poprawę przy zmianie operatora BSA:(?? To nie za dobrze bo nie mam możliwości skorzystania z usług innego operatora poza komórkowymi.krystianb pisze:Żaden element sieci się nie zmienia, tylko rozmywa się odpowiedzialność za łącze (przepychanka kto ma naprawić). Sam sobie odpowiedz na pytanie czy się cokolwiek poprawi.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wg definicji wifi przy BSA, operator alternatywny tylko dzierżawi łącza od operatora dominującego. Jak to wygląda w praktyce to nie wiem. Przy LLU to bym się zgodził.adixm pisze:Ktoś mi mówił że wtedy ruch "idzie" przez serwery tego operatora BSA, który świadczy usługę?
Pozostaje jeszcze problem w którym miejscu pakiety przepadają. Możesz spróbować WinMTR, może coś wyjdzie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oto co wyszlo:
[ Dodano: 2012-10-07, 16:26 ]
Ogólnie poczytałem na ten temat w internecie i problem jest szerszy niż mogło by się wydawać, także składam kolejną reklamację do Orange.
Kod: Zaznacz cały
|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - loss % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 192.168.1.1 - 0 | 160 | 160 | 1 | 2 | 12 | 1 |
| public65535.xdsl.centertel.pl - 9 | 109 | 100 | 18 | 211 | 4323 | 21 |
| 80.50.138.65 - 8 | 125 | 116 | 18 | 26 | 148 | 25 |
| kra-ar2.tpnet.pl - 8 | 125 | 116 | 21 | 26 | 68 | 26 |
| do.onet.a.z.tpnet.pl - 8 | 125 | 116 | 22 | 32 | 92 | 37 |
| sdr1.m11r2.z.ruc-BR2.net.onet.pl - 8 | 125 | 116 | 22 | 27 | 72 | 28 |
| sg1.any.onet.pl - 8 | 125 | 116 | 22 | 27 | 68 | 26 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider
[ Dodano: 2012-10-07, 16:26 ]
Ogólnie poczytałem na ten temat w internecie i problem jest szerszy niż mogło by się wydawać, także składam kolejną reklamację do Orange.
-
- Guru bezprzewodowy
Odnośnie problemów z YouTube na Orange Freedom to u mnie też w godzinach szczytu są problemy z YouTube HD, SD jakoś jeszcze działa.
http://forum.neostrada.info/viewtopic.p ... it=youtube
Tutaj jest bardziej opisanykrystianb pisze:Jest to wina punktów styku sieci TP/orange, a dokładnie to polityki, problem jest znany od dawna.
http://forum.neostrada.info/viewtopic.p ... it=youtube
-
- Mistrz bezprzewodowy
Powiedzcie mi czy jak wezme przykładowo Netie BSA to problem będzie nadal wystepował?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z youtube ? Nie.Powiedzcie mi czy jak wezme przykładowo Netie BSA to problem będzie nadal wystepował?
[ Dodano: 2012-10-07, 20:37 ]
Przez sieć TP ruch idzie do punktu styku (Lokalny/Regionalny Punkt Dostępu Do Usług, tzw. LPDU/RPDU) gdzie "wchodzi" już w sieć operatora BSA.adixm pisze:Ktoś mi mówił że wtedy ruch "idzie" przez serwery tego operatora BSA, który świadczy usługę?
I te węzły potrafią się przytykać - wtedy problemy są nie tylko z Youtube

-
- Mistrz bezprzewodowy
A co z tą utratą pakietów w przypadku Netii problem bedzie nadal?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem.adixm pisze:A co z tą utratą pakietów w przypadku Netii problem bedzie nadal?
Ale pewnie nic się nie zmieni.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To bardzo poważny problem-dlatego operator przyznał ulgę (na takim łączu będzie problem np.: VoIP, video rozmowy, gry on-line...). Dla przykładu ja na internecie mobilnym-iPlus mam straty pakietów na poziomie 0,0% i mimo ok. 3x wyższego pingu ww usługi działają prawidłowo (jedynym problemem jest limit dzienny danych).krystianb pisze:To już poważniejszy problem.

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przyznali ulgę po 5 miesiącach walki, a ów rabat przyznali z wielką łaską.