jaka antena do Huawei e 169 HSDPA 7,2?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
patrycjarenata
Początkujący użytkownik forum

jaka antena do Huawei e 169 HSDPA 7,2?

Post autor: patrycjarenata »

Witam,

Korzystam z Internetu w iPlus-ie na bardzo małej wsi. Zasięg jest bardzo słaby. Używam modemu Huawei e 169 HSDPA 7,2. W iPlus managerze mam max '3 kreski' zasięgu. Chciałabym w jakiś sposób zwiększyć szybkość Internetu. Myślałam o zakupie anteny zewnętrznej, ale kompletnie się na tym nie znam. Jaką antenę wybrać? Bardzo proszę o pomoc. :)

A może powinnam zmienić modem na lepszy model? Pomóżcie, proszę. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: jaka antena do Huawei e 169 HSDPA 7,2?

Post autor: YaHooo »

patrycjarenata na początek powiedz nam jakie prędkości osiągasz w dzień, a jakie w nocy(tak 2-3), no i z jakiej technologii korzystasz. Bo od tego zależy czy w ogóle jest sens kupować antenę (obciążenie sieci), a jeśli tak to jaką.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
patrycjarenata

O co konkretnie chodzi z tą technologią? Korzystam z zasięgu EDGE/GPRS. Co do prędkości, to sprawdzę kiedy tylko będę w domu. Na mapie zasięgu na stronie iPlusa, po odznaczeniu odpowiedniego typu zasięgu jestem na "białym polu", więc nie wygląda to zbyt ciekawie. Ale wg tej mapki, dosłownie kilka metrów od mojego domu zaczyna się obszar objęty zasięgiem (EDGE/GPRS).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

O co konkretnie chodzi z tą technologią? Korzystam z zasięgu EDGE/GPRS.
O to właśnie chodzi. Czyli już wiemy że możesz się spodziewać maksymalnie 238kb/s. Więc nie jest to za dobrze...
patrycjarenata pisze:Ale wg tej mapki, dosłownie kilka metrów od mojego domu zaczyna się obszar objęty zasięgiem (EDGE/GPRS).
Te mapki są czasem bardzo przeszacowane. Lepiej by było poszukać na mapie stacji http://mapa.btsearch.pl/ w jakiej odległości masz najbliższą stację Twojego operatora. No i jeszcze liczy się to, czy masz tam jakieś przeszkody typu las, wzniesienie. Prędkość najlepiej testować pobierając plik 10-20MB z tej strony http://noc.gts.pl/
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
patrycjarenata

Wg tej mapy do najbliższej stacji operatora jest ok 3,7 km. Raczej nie ma większych wzniesień, ale prawie na całej tej odległości jest las. Kolejne stacje, to ponad 6 i ponad 8 km.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

patrycjarenata pisze:do najbliższej stacji operatora jest ok 3,7 km
Jakie technologie obsługuje ta stacja?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

patrycjarenata pisze:Raczej nie ma większych wzniesień, ale prawie na całej tej odległości jest las.
To jeśli masz na tej stacji 3G to raczej las zabije cały sygnał.
patrycjarenata

Jest to stacja w standardzie GSM 900, więc chyba nie obsługuje 3G, bo z tego, co wiem, 3G bazuje na standardzie UMTS.
Nadal nie mam możliwości sprawdzenia tych prędkości. Jak tylko będzie to możliwe, to oczywiście je podam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

patrycjarenata pisze:Jest to stacja w standardzie GSM 900, więc chyba nie obsługuje 3G, bo z tego, co wiem, 3G bazuje na standardzie UMTS.
Jak najbardziej. Czyli masz szanse tylko na maksymalnie EDGE, które ma słabe prędkości (max 238kb/s) i dość duże pingi, rzędu ponad 200-300ms.
patrycjarenata

Właśnie sprawdziłam prędkość w dzień. Wynik jest taki:
PING: 554 ms
PRĘDKOŚĆ ŚCIĄGANIA: 45 kbps
PRĘDKOŚĆ WYSYŁANIA: 55 kbps

Z tego, co widzę, to jest bardzo źle. Da się w jakiś sposób zwiększyć te prędkości?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

patrycjarenata pisze: Z tego, co widzę, to jest bardzo źle. Da się w jakiś sposób zwiększyć te prędkości?
Wygląda mi to na GRPS. A jaką technologię pokazuje menadżer połączeń, albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>?
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

patrycjarenata pisze:Wg tej mapy do najbliższej stacji operatora jest ok 3,7 km. Raczej nie ma większych wzniesień, ale prawie na całej tej odległości jest las. Kolejne stacje, to ponad 6 i ponad 8 km.
Jeśli któraś z tych dalszych "stacji" ma UMTS to z antenką zewnętrzną (potrzebna jest informacja czy to UMTS900 czy UMTS2100, są różne typy anten), pewnie udałoby się z nich korzystać i mieć 3G.

Czy te BTS-y w odległości 6 i 7 km obsługują 3G - UMTS900, UMTS2100, a jeśli tak to który i którego operatora?
patrycjarenata

YaHooo pisze:Wygląda mi to na GRPS. A jaką technologię pokazuje menadżer połączeń, albo »Top NetInfo«?
iPlus manager pokazuje EDGE. :)
kris_kjk pisze:Czy te BTS-y w odległości 6 i 7 km obsługują 3G - UMTS900, UMTS2100, a jeśli tak to który i którego operatora?
Najbliższy UMTS900 jest w odległości ok. 8,9km, ale operatorem jest Play.

Może lepiej wypiszę wszystkie BTS-y, jakie są w pobliżu:
Plus: GSM900 - 5 lokalizacji: 3,7km; 6,3km; 6,9km; 8,5km; 8,5km;
Mobyland: LTE1800: 6,9km; 10,3km;
Nordisk: CDMA420: 6,9km;
Play: E-GSM900: 8,9 km; UMTS900: 8,9km;
T-Mobile: GSM900: 6,9km; 8,5km; 8,7km;
Orange: CDMA450: 8,5km; GSM900: 6,7km; 7,6km; 8,5km.

Przy okazji znów sprawdziłam "szybkość" łącza:
PING: 724ms; PRĘDKOŚĆ ŚCIĄGANIA: 46kbps; PRĘDKOŚĆ WYSYŁANIA: 46kbps.

[ Dodano: 2012-10-20, 04:31 ]
Test prędkości w nocy:
Próba I: PING: 592ms; PRĘDKOŚĆ ŚCIĄGANIA: 59kbps; PRĘDKOŚĆ WYSYŁANIA: 45kbps.
Próba II: PING: 572ms; PRĘDKOŚĆ ŚCIĄGANIA: 57kbps; PRĘDKOŚĆ WYSYŁANIA: 41kbps.
Awatar użytkownika
kris_kjk

@patrycjarenata jeśli wiąże Cię umowa z Plusem to raczej niezbyt wiele uda się osiągnąć na EDGE, zmiana modemu (w moim przypadku zmiana E173 na E3131 poprawiła trochę sygnał, poprawił się też transfer) może nieznacznie poprawić zarówno zasięg a co za tym idzie i transfer, podobnie zastosowanie anteny zewnętrznej np. ATK-20 poprawi znacznie siłę sygnału, pingi zmaleją, ale ograniczeniem będzie BTS który zapewnia jedynie 2G (EDGE) i to ile osób korzysta z danego nadajnika.
Warto zapoznać się z tematem - http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=35563 i mapką http://db.tt/AFlmpJ7n (rozbudowa Networks będzie też później w dalszej części kraju).

Jeśli nie wiąże Cię umowa z Plusem to jest kilka możliwości:
- poczekać na rozbudowę o 3G istniejących BTS-ów T-Mobile/Orange (Networks),
- wybrać CDMA,
- sprawdzić Play

Opcja pierwsza o ile nie jest się uwzględnionym na mapce może długo potrwać i widząc odległości do BTS-ów T-Mobile/Orange wymagać będzie zakupu: modemu, anteny zewnętrznej, konektora i ewentualnie routera (np. TP-Link MR3420).
Opcja CDMA jest dużo lepsza niż to co oferuje EDGE, ale wiązanie się umową na dość silnie limitowany i ograniczony prędkościowo internet w czasach bardzo silnej rozbudowy w kraju 3G ma sens raczej tam gdzie były już rozbudowy i nic "lepszego" nie będzie.
Opcja trzecia to kupić np. http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... l_2012.png (dotychczasowy modem ma pewnie sim locka Plusa) i próbować z 3G (UMTS900) z anteną zewnętrzna ATK-20 http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html + konektor do modemu + ewentualnie router (po to aby antena była jak najwyżej - dach itp., kabel antenowy jak najkrótszy, podpięty przejściówką do modemu-unikać podłaczanie/rozłaczania ze wzgledu na łatwość uszkodzenia wyjścia antenowego modemu, a modem wpięty w router np. MR-3420) ... a komputer z WiFi już wtedy gdzie chcemy.
Ostatnio zmieniony 2012-10-20, 17:42 przez kris_kjk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

patrycjarenata pisze:iPlus manager pokazuje EDGE. :)
To coś bardzo mocno obciążone te EDGE, bo ono oferuje max 238kbps.
patrycjarenata pisze: Test prędkości w nocy:
W takim razie naprawdę wygląda mi to na GPRS. Bo w nocy takiego obciążenia nie ma, a menadżer nie koniecznie musi pokazywać prawdę. Ja bym starał się jednak zmienić operatora.
pawelj5
Stały użytkownik forum

Post autor: pawelj5 »

Witaj patrycjarenata.
Biorąc pod uwagę lokalizację, to na dzień dzisiejszy wyjściem dla Ciebie jest chyba tylko Play. Piszesz, że teren nie jest górzysty, więc jest szansa na złapanie sygnału z nadajnika w Pajęcznie. Jeżeli nie masz simlocka w modemie, to proponuję zakupić zestaw startowy Play za 9zł i sprawdzić czy uda się połączyć. Jak się uda, to według zaleceń kris_kjk antena na dach, router z modemem jak najbliżej anteny, a dalej kablem lub przez WiFi. Pytanie tylko w jaki sposób jesteś związana z Plusem?
patrycjarenata

Niestety jeszcze przez kilka miesięcy nie będę mogła zmienić operatora, ponieważ z obecnym wiąże mnie umowa. Poza tym, Plus ma tu chyba najlepszy zasięg-wnioskuję na podstawie zasięgu jaki mają telefony komórkowe. Te z Plusa zawsze mają zasięg, z innych sieci niekoniecznie. Do tego już kilka razy przedłużałam umowę i w tej chwili opłaty są dość niskie w porównaniu z tym, co oferują inni operatorzy (dwadzieścia kilka zł/miesiąc za 3 GB).
kris_kjk pisze: http://a6.sphotos.ak.fbcd...441857917_n.jpg
Nie mogę tego otworzyć.

Na mapie przedstawiającej nowe zezwolenia http://mapa.btsearch.pl/ umiejscowione są tylko BTSy Mobyland - LTE1800 w odległości: 6,8; 8,5 i 10,2km.

[ Dodano: 2012-10-20, 11:31 ]
Modem był zakupiony w salonie Plusa. Widnieje na nim logo 'iPLUS'. Raczej wątpię w to, żeby sprzedali mi bez simlock-a. Postaram się to sprawdzić.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

patrycjarenata pisze: jeszcze przez kilka miesięcy nie będę mogła zmienić operatora, ponieważ z obecnym wiąże mnie umowa.
Jeżeli obecnemu płacisz mało to bierz u innego umowę (jak będzie działał OK) albo chociaż starter "na kartę" żeby przetestować jak działają inni.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
kris_kjk

patrycjarenata pisze:Nie mogę tego otworzyć.
Nowy poprawiony link do mapki - poprzedni wygasł - http://db.tt/AFlmpJ7n

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-10-21, 12:25 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-10-21, 11:25 przez kris_kjk, łącznie zmieniany 1 raz.
patrycjarenata

wojteks pisze:Jeżeli obecnemu płacisz mało to bierz u innego umowę (jak będzie działał OK) albo chociaż starter "na kartę" żeby przetestować jak działają inni.
Dziękuję za sugestie, ale raczej zostanę tylko przy jednym operatorze. Z tego Internetu w tej miejscowości nie korzystam każdego dnia, aczkolwiek, w momencie gdy korzystam chciałabym, aby działał troszkę sprawniej.
Testowałam już jakiś czas temu Internet z T-mobile i Play - niestety rewelacji nie było.

Ktoś kiedyś mi powiedział, że metalowy dach rozprasza sygnał. To prawda?

Kiedyś używałam modemu podpiętego bezpośrednio do laptopa, później podpięłam modem do 0,5m kabla USB, następnie do 1,5m USB (zawiesiłam na oknie :D), za każdym razem następowała poprawa sygnału. Skoro po takich działaniach prędkość się zmieniała, to raczej zakup anteny będzie dobrą decyzją. A jeśli nie, to ją komuś odsprzedam. :)
Tylko gdzie taką antenę tanio kupić? I jaką dokładnie?
W sumie, to bardzo podobna (do ATK-20) antena już wisi na dachu, ale była montowana przez ludzi z TP(Orange) - antena do tel. stacjonarnego. Pewnie działa na tej samej zasadzie. Nawet jest ustawiona w kierunku BTSa m.in.Plusa.
Ciekawe, czy do tej anteny dałoby się podpiąć dodatkowo modem z iPlusa? :D
kris_kjk pisze:Nowy poprawiony link do mapki - poprzedni wygasł - http://db.tt/AFlmpJ7n
Dzięki za mapkę, ale niestety wg niej, w tym roku, w moim regionie nie planuje się takiej rozbudowy.
Awatar użytkownika
kris_kjk

patrycjarenata pisze:Ktoś kiedyś mi powiedział, że metalowy dach rozprasza sygnał. To prawda?
Raczej całkiem nie przepuszcza sygnału.
patrycjarenata pisze:Kiedyś używałam modemu podpiętego bezpośrednio do laptopa, później podpięłam modem do 0,5m kabla USB, następnie do 1,5m USB (zawiesiłam na oknie :D), za każdym razem następowała poprawa sygnału. Skoro po takich działaniach prędkość się zmieniała, to raczej zakup anteny będzie dobrą decyzją.
Właśnie to podobnych testach zauważyłem, że im bardziej rośnie sygnał, tym bardziej rośnie też transfer i maleją pingi. Dlatego założyłem antenę zewnętrzną i mam pomimo 10km praktycznie max prędkość, no możne w godzinach 16-21 spada o połowę i rosną pingi, ale i tak jest OK.
patrycjarenata pisze:W sumie, to bardzo podobna (do ATK-20) antena już wisi na dachu, ale była montowana przez ludzi z TP(Orange) - antena do tel. stacjonarnego. Pewnie działa na tej samej zasadzie.
Jest może i podobna, ale jest na 450MHz, więc nie do wykorzystania w Plusie. Nadawałaby się idealnie do CDMA z Orange - to ta sama częstotliwość.
patrycjarenata pisze:Tylko gdzie taką antenę tanio kupić? I jaką dokładnie?
Dla Plusa na GSM 900MHz antenę ATK-20 tu - http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html z tego samego sklepu taki konektor - http://www.cybertech.com.pl/p63,konekto ... fme-m.html
Antenę najlepiej nad metalowym dachem, jak najkrótszy kabel między anteną a konektorem i modemem ... ze względu na powyższe, na trwałość gniazda antenowego modemu oraz wygodę warto zastanowić się nad routerem (np. MR3420 z tego sklepu co antena i konektor).

Nawet przy zmianie operatora na innego, sprzęt będzie ten sam (o ile nowy operator będzie na UMTS900).
patrycjarenata

kris_kjk Dziękuję za rady. Zamówię poleconą antenę... :).
ODPOWIEDZ