Problem z połączeniem laptopa z telefonem SE k750i

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fabrice
Użytkownik forum

Problem z połączeniem laptopa z telefonem SE k750i

Post autor: fabrice »

Witam,

jestem w UK, mam telefon SE k750i i karte O2 w prepaid.

Kiedy lacze sie przez internet w komorce, wszystko nawet ladnie idzie, problem jest gdy chodzi o polaczenie z laptopa.

Lacze sie przez kabel USB lub BT, nie ma znaczenia bo zawsze to samo, czyli kicha.

Komputer nawiazuje polaczenie z telefonem, w windowsie wlacza sie ikonka modemu, telefon laczy sie z netem i niby wsztystko ok, ale na kompie neta nie ma.

Nie jest to wina DNSow. Neta nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>, tlen i GG tez nie lapia.

W telefonie mam ustawione konto danych i internetu o tych samych nazwach a mimo to neta nie ma.

Ma ktos jakis pomysl?

--
Przenoszę do
Telefony i internet komórkowy i zmieniam tytuł który mówi coś więcej Moderator-> Fanta
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem laptopa z telefonem SE k750i

Post autor: Fanta »

No więc na początek proponował bym użyć opcji ObrazekSzukaj tematów na forum
Ale przypuszczam że jeśli ten temat został założony to dostanie odpowiedź że nic nie ma, więc od razu odsyłam do:
Ostatnio zmieniony 2007-07-20, 01:24 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Wygląda, że ten model szczególnie trudno zaprząc jako modem. Być może jest to wina jakiś specyficznych ustawień... :?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ufo atakuje pisze:Być może jest to wina jakiś specyficznych ustawień... :?
Albo nie dopracowania pod tym względem modelu.Model posiada tylko GPRS ale za to kl 10.
Ciekawi mnie co mówi diagnostyka modemu.Może firewall blokuje wyjście.
Podobny wątek już miałeś na forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=10715#10715

Być może problem właśnie tkwi w ustawieniach telefonu.Na forum w FAQ jest link aby pobrać ustawienia bezpośrednio ze strony producenta na telefon.Może po zassaniu nowych ustawień problem sie rozwiąże.
Awatar użytkownika
Czubi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Czubi »

Witam!
Również i ja walczyłem z podłączeniem SE K700i do kompa. Sytuacja wyglądała tak, że połączenie: telefon-komputer było bez zarzutów. Okazało się, że modem w telefonie (czy wszystkie SE???) nie obsługuje komendy "AT+" i dlatego podczas łączenia się z siecią następowało rozłączenie. W momencie przekazywania komendy
AT+CGDCONT=1,"IP","internet,"",0,0
następowało rozłączenie (widoczne na wyświtlaczu komórki) . Wystarczy pominąć tę linijkę w skrypcie gprs-connect-chat (lub podobnie brzmiącym) a linijkę:
ATD*99***1#
zastąpić:
ATD*99*internet**1# (tu dla Orange)
I po problemie. Śmiga aż miło.

Zapomniałem że nie wszyscy używają Linuksa :-) w Windowsie jak to było... gdzieś przy tworzeniu połączeń sieciowych i internetowych ... odsyłam tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078
i w Kroku 2 nic nie wpisujemy w pole "Dodatkowe polecenie inicjujące", natomiast w Kroku 8 modyfikujemy wpis w okienku Numer telefonu na *99*internet**1#.
Powinno zadziałać. Jeśli coś namieszałem, to proszę o korektę.
Sam będę jeszcze u siebie modyfikował swoje połączenie, bo w tej chwili robię to na gorąco przy pomocy skryptów, a chciałbym powrócić do GPRS Easy Connect lub ewentualnie KPPP.
Ostatnio zmieniony 2007-07-10, 14:29 przez Czubi, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Czubi pisze:odsyłam tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078
i w Kroku 2 nic nie wpisujemy w pole "Dodatkowe polecenie inicjujące", natomiast w Kroku 8 modyfikujemy wpis w okienku Numer telefonu na *99*internet*1.
Co masz dokładnie na myśli pisząc o "numerze" *99*internet*1 ???
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Czubi

BliSki pisze:Co masz dokładnie na myśli pisząc o "numerze" *99*internet*1 ???
Zgubił mnie pośpiech. Powinno być *99*internet**1#. Teraz nie wiem o co pytasz, bo jeśli o # to słusznie zapomniałem wstawić, a i mało tego jeszcze pominąłem jedną *. A jeśli o "internet" to jest to APN danego operatora.
Ogólna składnia tego numeru (polecenia) wygląda następująco: *99[*APN[*Protocol[*CID]]]#
Zarówno "APN", "Protocol" jak i "CID" są opcjonalne (przyjmują wówczas wartości domyślne).
Wartości "Protocol" nie należy ustawiać nigdy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Pytałem się o to internet w *99*internet**1#, bo przyznam, że pierwszy raz spotkałem się z takim zapisem. No cóż, człowiek uczy sie całe życie :lol:

Ale przy okazji skoro zauważyłeś, że brakuje jednej *, to poprawię to w Twoim poście poprzednim. Sprawdź, czy jest teraz OK.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Czubi

BliSki pisze:Ale przy okazji skoro zauważyłeś, że brakuje jednej *, to poprawię to w Twoim poście poprzednim. Sprawdź, czy jest teraz OK.
Teraz jest już wszystko OK. Składnia, składnia i jeszcze raz składnia. Dopisałem jeszcze #.
Skonfigurowałem sobie już KPPP pod Linuksem i działa. Z GPRS Easy Connect nie umiem sobie poradzić :-(
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Proszę @fabrice spróbuj z tym:
KLIK
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
ODPOWIEDZ