HUAWEI E 173 u-1 i HUAWEI E 3131 z-2 współpraca z routerem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

HUAWEI E 173 u-1 i HUAWEI E 3131 z-2 współpraca z routerem

Post autor: kris68 »

Jak juz napisałem mam router Pentagram Cerberus P 6367 z najnowszym softem P6367_V3.35.15_SPI_PEN_EN_LTE i tu zaczał sie problem. Poczytalem troche po forach i wiem ze Huawei 3131 mimo najnowszego softu jeszcze nie współpracuje z tym modemem - chodziło o Aero 2 - ale chciałem wypróbować HUAWEI E 173 u-1 do wspołpracy z tym modemem - jako 3 G Router - i tak raz udalo mi sie i zaskoczyło modem zaswiecił na jasno niebiesko i wczytała sie google.pl bez problemu ale zachcialo mi sie cos ruszyc i od tego momentu mimo podłaczenia modem swieci sie na ciemny niebieski lub miga a nie wchodzi w tryb połaczenia.
Karte w tym modemie mam iPlusa w ustawieniach pentagrama dałem od góry

- OTHER : ( bo nie ma polskich operatorów )
- nastepnie jako APN próbowałem wpisywać tak internet jak i www.plusgsm.pl
- potem albo *99# lub *99***1#
- login albo puste albo plusgsm
- hasło albo puste albo plusgsm

I żadne z tych ustawien nie działa a konkretnie przechodze następna strone - wg. napotkanych instrukcji tam nie powinno sie nic zmieniac -

- potem jest strona z zabezpieczeniami ale tam wywala popup z jakims errorem wiec daje bez zabezpieczen - zatwierdzam - czaszem sie zdazy ze ikonka zapali sie jasno niebieskim swiatłem ale polaczenia z netem nie ma - a tak cały czas mruga na ciemno niebiesko czyli niby sie łaczy ( wg. opisu ).

Gdyby ktos mial kontakt z tym routerem i ktoryms z wymienionych modemów lub nawet jakimś innym bardzo prosze o napisanie tu czy mu sie udało i jak - będe bardzo wdzieczny. Jezeli ktos nie chce sie tu rozpisywac to na PW lub gg 2392387 - a ja jezeli by sie udało to uruchomic - zrobie jakis tutorial i zamieszcze go tutaj. Aha zasilanie routera jest normalnie z sieci tak ze mocy mu nie brak - będę naprawde wdzieczny za każda pomoc czy wskazówkę. Pozdrawiam.

EDIT / - wczesniejsze softy do Pentagrama tez probowałem dla scisłosci.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak to mam w zwyczaju a router choc fajny moze niezbyt popularny - wiec musiałem poradzic sobie sam ( prawie ).

Jako ze dla routera Pentagram Cerberus P 6367 modem Huawei E 3131 jest rzecza nowa tak wiec nie ma jeszcze oprogramowania dla modemu ktory pozwoliłby na współpracę tych dwóch urzadzen i AERO 2 tak wiec mozemy o tym na razie zapomniec ale mam nadzieje ze programisci pracuja nad tym. :ok:

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz sprawa wspólpracy Pentagram Cerberus P 6367 z modemem sprzedawanym w iPlusie swojego czasu w abonamencie HUAWEI E 173 u-1.
Jak pisałem raz zadzialał w cudowny sposób i zdechł.
Nie dało mi to spokoju i bawiłem sie juz tym 5 dzien. Z dusza na ramieniu postanowiłem zaktualizowac oprogramowanie modemu - oprogramowanie Pentagrama mam najnowsze -
zawsze sie boje aktualizowac firmware bo a to skok napiecia albo jego wylaczenie - łatwo uwalic sprzet - który jest mi potrzebny no i place abonament.
I jak zwykle przyszedł mi z pomoca Chomik naszego szanownego kolegi LESIOLO. Znalazłem najnowsze oprogramowanie dla mojego Huawei E 173 - E173uUpdate_11.126.85.00.114_B427 - 5 minut strachu :D i po normalnym podłaczeniu do kompa na usb modeł zadziałał od strzału.
Wziałem Pentagrama i po chwili micha mi sie usmiechneła - od razu widze ze modem przy ustawieniach dla Plusa ze strony wiki bez kabli - APN - przestaje mrugac i swieci jasniejszym niebieskim światłem. Juz tylko dla relaksu i upewnienia sie sprawdziłem jak szybko laduje mi sie Onet i Google.pl.
Modem z routerem był meczony przez prawie 7 godzin non stop - nie bylo zadnej zwiechy ani spadków predkosci.

A juz chciałem sprzedać router na Allegro za 80 zł bo nie mogłem sobie z nim poradzic a w sklepie pod koniec tamtego roku dałem za niego 180 zł - i znów Lesiolo uratował. Za co znów dziekuję.

---------------------------------------------
Jak ktos bedzie miał jakies dane na temat współpracy E 3131 z tym routerem dalej prosze o uwagi i pozdrawiam.
egreg
Początkujący użytkownik forum

Re: HUAWEI E 173 u-1 i HUAWEI E 3131 z-2 współpraca z routerem

Post autor: egreg »

kris68 pisze:Teraz sprawa wspólpracy Pentagram Cerberus P 6367 z modemem sprzedawanym w iPlusie swojego czasu w abonamencie HUAWEI E 173 u-1.
Jak pisałem raz zadzialał w cudowny sposób i zdechł.
Nie dało mi to spokoju i bawiłem sie juz tym 5 dzien. Z dusza na ramieniu postanowiłem zaktualizowac oprogramowanie modemu - oprogramowanie Pentagrama mam najnowsze -
zawsze sie boje aktualizowac firmware bo a to skok napiecia albo jego wylaczenie - łatwo uwalic sprzet - który jest mi potrzebny no i place abonament.
I jak zwykle przyszedł mi z pomoca Chomik naszego szanownego kolegi LESIOLO. Znalazłem najnowsze oprogramowanie dla mojego Huawei E 173 - E173uUpdate_11.126.85.00.114_B427 - 5 minut strachu i po normalnym podłaczeniu do kompa na usb modeł zadziałał od strzału.
Wziałem Pentagrama i po chwili micha mi sie usmiechneła - od razu widze ze modem przy ustawieniach dla Plusa ze strony wiki bez kabli - APN - przestaje mrugac i swieci jasniejszym niebieskim światłem. Juz tylko dla relaksu i upewnienia sie sprawdziłem jak szybko laduje mi sie Onet i Google.pl.
No niestety mimo że upłynęło sporo czasu od umieszczenia cytowanego postu, to jednak muszę napisać sprostowanie, bo autor chyba się pogubił i wprowadza nieświadomie w błąd ewentualnych posiadaczy w.w. modemu i routera.
Mianowicie , nie jest konieczna zmiana firmware żeby działał z w.w. pentagramem a jedyne co trzeba ewentualnie zrobić, to zmienić firmware w routerze na starszą wersję V3.33.05.
Jeśli w routerze jest najnowsze, czyli tak jak u autora V3.35.15, to modem E173-u1 nie zadziała bez względu na wersję jego firmware.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

egreg a powiedz mi jaki jes sens robic downgrade routera dla mnie to glupota jak mozna zainstalowac nowsze tak w routerze jak w modemie - za bardzo logiczne dla ciebie czy jak ?
A po drugie po kiego czorta odgrzewasz starego kotleta - zeby sobie nabic postów - bo tak to wyglada....
egreg
Początkujący użytkownik forum

Post autor: egreg »

Odgrzewam ten temat tylko dla porządku żeby sprostować twój post.
Miałem taki sam problem i szukając rozwiązania właśnie natknąłem się na twój post,
Ale niestety zmiana firmware modemu e173-u1 na podany przez Ciebie nie pomogła ( w routerze miałem ten firmware co w twoim ).
Okazało się że rozwiązanie jest inne, trzeba było po prostu zmienić firmware w routerze , wtedy działa z tym modemem ( niezależnie od tego jaki ma firmware , sprawdzone)
Ten router jest nadal sprzedawany , podobnie jak modem i ktoś może się natknąć na ten sam problem dlatego odgrzewam , nie po żeby nabijać posty , ale żeby komuś pomóc , bo twój okazał się być niezbyt pomocny.
Ten nowy firmware do routera Pentagrama miał rozszerzyć tylko listę współpracujących modemów 3G. Ale jak to czasami bywa nowe oprogramowanie coś tam naprawia psując coś co wcześniej działało.

Taka ogólna uwaga: to stosunkowo często zdarza w różnych urządzeniach, dlatego czasem nawet lepiej jest nie wgrywać najnowszego oprogramowania bo może się okazać gorsze.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

TO ze niestety zmiana firmware modemu e173-u1 nie pomogła to twoj pojedynczy problem - skoro u mnie zadziałało - bedzie działac i w innych przypadkach. Nie rozumiem czemu na siłe chcesz wcisnac downgrade routera a nie upgrade modemu - ale tu akurat twojej logiki znac nie musze. Ja zrobiłem jak mi pasowało i działa a opisałem o tym zeby sie inni nie meczyli. A konczac to tych routerów jest taki promil w sprzedazy ze w ogóle nie ma o czym pisac i nabijac posty. A ze ty sobie znalazłes taki sposób na produkowanie sie - no cóż - twoja wola - twoja sprawa. I skonczmy ten offtopic bo taki sie w koncu zrobił.
ODPOWIEDZ