Problem z internetem, modem globe...+ katra Pay&Go O2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z internetem, modem globe...+ katra Pay&Go O2
Kiedy czytalam jak zalozyc internet bezprzewodowy w laptopie w Anglii na waszej stronie i opisywaliscie ze trzeba kupic modem globe... bez sim locka i w Anglii kupic starter jakiegos operatora komorkowego i gotowe. Ja tak zrobilam i internetu nie mam. Ukazuje sie siec w laptopie O2 ale nie mam internetu. Prosze o bardzo szybka odpowiedz, poniewaz nie mam pojecia jak uzyskac internet. Pozdrawaim : 

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z internetem, modem globe...+ katra Pay&Go O2
Troszkę nie rozumiem na czym polega Twój problem 
Masz zainstalowany modem? Zrobiłaś połączenie? Masz sterowniki do modemu? Twoja karta jest przygotowana do obsługi internetu?
Napisz co już osiągnęłaś...

Masz zainstalowany modem? Zrobiłaś połączenie? Masz sterowniki do modemu? Twoja karta jest przygotowana do obsługi internetu?
Napisz co już osiągnęłaś...
-
Po pierwsze to nie za bardzo sie znam na internecie. A wiec zaintalowalam modem ktory kupilam na allego czyli modem Vodafone, wlozylam do niego karte Pay&go O2 i szuka przez chwile polaczenia a pozniej wyswietla sie napis skontaktuj sie z operatorem komorkowym. Ten modem powinien byc bez sim locka wiec nie rozumiem dlaczego wystepuja jakies problemy z internetem.
POST_2:
Bardzo cie prosze o szybka odpowiedz, poniewaz chwilowo moge dzis byc na internecie. Pozdrawiam
POST_3:
Bede musiala uciekac z internetu, bede jutro o tej samej porze mam nadzieje ze mi pomozesz. Napisales czy moja karta jest przygotowana do obslugi internetu a ja nie za bardzo rozumiem jak ja przygotowac, napisz mi dokladniej jak to zrobic, bo po prostu sie na tym nie znam, a potrzebuje pilnie miec internet w Anglii. Pozdrawiam cie serdecznie i mam nadzieje, ze mi pomozesz.
--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Fanta
POST_2:
Bardzo cie prosze o szybka odpowiedz, poniewaz chwilowo moge dzis byc na internecie. Pozdrawiam
POST_3:
Bede musiala uciekac z internetu, bede jutro o tej samej porze mam nadzieje ze mi pomozesz. Napisales czy moja karta jest przygotowana do obslugi internetu a ja nie za bardzo rozumiem jak ja przygotowac, napisz mi dokladniej jak to zrobic, bo po prostu sie na tym nie znam, a potrzebuje pilnie miec internet w Anglii. Pozdrawiam cie serdecznie i mam nadzieje, ze mi pomozesz.

--

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przygotowanie karty sim do neta polega na tym aby na karcie była uruchomiona usługa przesyłania danych GPRS.Kupiłaś modem na Allegro.Skąd pewność że nie posiada on żadnej blokady.Jeśli nie posiada i jest prawidłowo zainstalowany to prawidłowe skonfigurowanie połączenia jest ostatnim krokiem do neta.Wszelkie info co i jak robić po kolei znajdziesz u nas na forum w FAQ.Jest tam mnóstwo linków obrazujących jak zrobić połączenie i co wpisać.Zapraszam do lektury.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Postaram sięnataliaanna22 pisze:Pozdrawiam cie serdecznie i mam nadzieje, ze mi pomożesz.

Na początek zainstaluj modem, albo według >TEGO< opisu, albo dzięki oprogramowaniu dostarczonemu razem z modemem.
Jeśli już to zrobisz, sprawdź czy modem ma simlock'a.
Musisz na początek dostać się do Hyper Terminala, zrobić to możesz na dwa sposoby: Następnie wpisujesz ATE1 i [enter] powinnaś dostać odpowiedź OK.
Teraz wpisujesz: AT+CLCK=”PN”,2 i naciskasz [enter].
Karta odpowie: +CLCK:0 jeśli nie jest blokowana lub +CLCK:1 jeśli jest zablokowana.
Jeśli już będziesz wiedzieć że karta nie jest zablokowana i masz uruchomioną usługę przesyłu danych na karcie (pisał Ci o tym Jaco) tworzysz połączenie według tego opisu:
- Konfiguracja połączenia Dial-Up by BliSki
- Lub łączysz się za pomocą programu.

Powodzenia i pozdrawiam.
-
Zrobilam tak jak napisales, ale nic z tego. Modem mam zainstalowany i gdy go wlaczam to mam aktywna siec O2, ale gdy probuje nawiazac polaczenie z internetem to wyskakuje komenda: skontaktuj sie z operatorem telefonii komorkowej. Wiec dalej nie mam tego internetu. POMOCY!!!!!! 

- Jaco
A usługę przesyłania danych masz uruchomioną? Skoro wyskakuje taki błąd to albo nie jest uruchomiona usługa lub na karcie nie ma środków aby nawiązać połączenie.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Ewentualnie spróbuj z kartą innego operatora na próbę, ale jeśli karta loguje się do sieci wszystko jest OK, jedyne co Ci pozostało to konfiguracja transmisji u operatora.
- Jaco
O2
APN : mobile.o2.co.uk
Nazwa użytkownika : mobileweb
Hasło : hasła nie wpisuj
DNS 1 : 193.113.200.200
DNS 2 : 193.113.200.201
numer : *99***1# lub *99#
komenda dodatkowa : at+cgdcont=1,"ip","mobile.o2.co.uk","",0,0
Wszystko to dokładnie wpisz podczas tworzenia połączenia w odpowiednie miejsce.
APN : mobile.o2.co.uk
Nazwa użytkownika : mobileweb
Hasło : hasła nie wpisuj
DNS 1 : 193.113.200.200
DNS 2 : 193.113.200.201
numer : *99***1# lub *99#
komenda dodatkowa : at+cgdcont=1,"ip","mobile.o2.co.uk","",0,0
Wszystko to dokładnie wpisz podczas tworzenia połączenia w odpowiednie miejsce.
-
Dalej mam problem
czesc wpisalam tak jak mi napisales ostatnio te rozne komendy i wyskakuje mi czrne okienko z napisem ok, ale gdy wpisuje komende at+cgdcont=1,"ip","mobile.o2.co.uk","",0,0 to wyskakuje mi takie cos: +CME ERROR:25, OK. I gdy przycicslam kontynuj ukazalo sie ze mnie polaczylo z mobile.o2.co.uk, wiec weszlam na internet explorer, gdy wpisuje strone np. www.onet.pl to ja szuka, ale po chwili wyskakuje "nie mozna znajezc strony", a gdy wpisalam strone www.o2.co.uk to ja otwiera ale bardzo bardzo dlugo wiec dalej jest cos nie tak. Predkosc internetu wyskakuje ze jest 57,6 kb/s. Poradz co dalej robic ze wyszukiwal wszystko i dzialal szybciej. Pozdrawiam
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
No więc jeśli internet się uruchamia to jest dobrze.
Ale zrób jeszcze tak:
Dodatkową komendę wprowadź tak jak na rysunkach: (bo z tego co zrozumiałem wprowadzałaś ją w terminalu)
Mój komputer -> PPM -> Właściwości ->
->
-> 
A DNS'y ustaw w/g tego opisu:
Jak i gdzie wprowadzić DNS'y
A w zasięgu jakiej technologii jesteś i czy jest on dobry?
Ale zrób jeszcze tak:
Dodatkową komendę wprowadź tak jak na rysunkach: (bo z tego co zrozumiałem wprowadzałaś ją w terminalu)
Mój komputer -> PPM -> Właściwości ->

A DNS'y ustaw w/g tego opisu:
Jak i gdzie wprowadzić DNS'y
To jest szybkość portu.nataliaanna22 pisze:Predkosc internetu wyskakuje ze jest 57,6 kb/s.
A w zasięgu jakiej technologii jesteś i czy jest on dobry?
-
napisales mi ze w menadzerze urzadzen mam wejsc w modemy i w NetBox2, ale ja nie mam NetBox2 i nie rozumiesz jak mam rozumiec pojecie zasieg technologii, wybacz, ale ja jestem noga, jesli chodzi o komputery a przede wszystkim o internet
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Nie w NetBox2 tylko w Twój modem, postępujesz analogicznie ze swoim sprzętem...
Jeśli chodzi o technologię to wejdź na stronę operatora i zobacz na papie w zasięgu jakiej technologii jesteś, czyli: GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA
Jeśli chodzi o technologię to wejdź na stronę operatora i zobacz na papie w zasięgu jakiej technologii jesteś, czyli: GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA
-
Ostatnio szperalam na stronie o2 i mysle ze wlaczylam GPRS, ale jak wiesz jak to zrobic to napisz , bo moze to zle zrobilam albo napisz jaki wybrac inny zasieg technologii zeby internet dzialal sprawnie. Zrobilam to co mi wczoraj napisales i laczy mnie z mobile.o2.co.uk ale nie otwiera mi stron www za wyjatkiem strony o2, ale to bardzo dlugo trwa to otwieranie. Poradz prosze bo brak mi juz sil.
POST_2:
Jeszcze mam takie pytanie, poniewaz ja wlozylam to modemu karte Pay&Go O2, a moze powinnam miec taka Karte Sim za ktora placilabym abonament miesiecznie i wtedy byloby lepiej. Czy to jest jakas roznica,ktore z nich sa lepsze?
--
Moderator-> Fanta
POST_2:
Jeszcze mam takie pytanie, poniewaz ja wlozylam to modemu karte Pay&Go O2, a moze powinnam miec taka Karte Sim za ktora placilabym abonament miesiecznie i wtedy byloby lepiej. Czy to jest jakas roznica,ktore z nich sa lepsze?
--

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli chodzi o wybór technologii to nie ma takiej możliwości, jeśli chodzi o pre-paid i abonament to też nie ma ta znaczenia...
Wiesz proponuję zabrać laptopa do salonu operatora i może tam rozwiążą Twój problem...
Wiesz proponuję zabrać laptopa do salonu operatora i może tam rozwiążą Twój problem...