HUAWEI E960 - dostęp do info o lokalizacji

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yvisek
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI E960 - dostęp do info o lokalizacji

Post autor: yvisek »

Witajcie!

Mam router HUAWEI E960, na którym mam publiczny, statyczny adres IP w sieci Plus.
Chciałbym móc pobierać z niego informacje odnośnie miejsca, gdzie aktualnie zalogowana jest karta SIM.

Mogę do tego calu jakoś odpytywać router (np. co 10 min.) na zasadzie "gdzie jesteś?", lub idealnie by było gdyby router zapisywał sobie te informacje, a ja np. raz na dobę pobierałbym plik (np via http/ftp/...)

Chciałbym otrzymywać informację albo:
-> miasto/ulica
-> info o nadajniku, z którym się router połączył.

Czy jest to możliwe na tym sprzęcie? Jeśli nie to możecie zaproponować coś, co spełni moje oczekiwania? (router GSM, 1LAN, WiFi - niepotrzebne, redirect portów/DMZ, koniecznie połączenie GSM na wolnych prędkościach GPRS/EDGE).

Z góry dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: HUAWEI E960 - dostęp do info o lokalizacji

Post autor: YaHooo »

yvisek nie wiem czy router ma taką możliwość. Jednak jeśli interesuje Cię informacja o tym do jakiej stacji jest modem zalogowany, to może warto by było wziąć zwykły modem i za pomocą komend AT odczytywać co jakiś czas LAC oraz CID stacji?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yvisek

YaHooo, no właśnie sęk w tym, że musi to być router... Całość będzie jeździć po Polsce, do routera via LAN mam wpięte jeszcze dodatkowe urządzenie. Więc nie za bardzo do tego mogę użyć zwykły modem (wiem, tak by było najprościej używając AT, ale w tym projekcie się po prostu nie da, a użycie dodatkowego modemu + karty SIM zbytnio podniesie mi koszty całości).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yvisek pisze:YaHooo, no właśnie sęk w tym, że musi to być router...
A to musi być ten router? To może jakiś inny na który da się wrzucić jakieś alternatywne oprogramowanie jak OpenWRT? Bo innej możliwości nie widzę. Ale tu jeszcze może się niech ktoś wypowie, bo za dużego doświadczenia nie mam w tych sprawach.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yvisek

W takim razie jaki router polecilibyście do tego? Żeby spokojnie można na nim można osadzić Open WRT? No i żebym mógł firmware w nim modyfikować na moje potrzeby?

Dodatkowo musi spełniać wymagania:
1. po wyłączeniu i włączeniu zasilania router wstaje, łączy się z siecią GSM,
2. można na sztywno ograniczyć, by router łączył się tylko z siecią GSM (EDGE, GPRS),
3. możliwe przekierowanie portów lub ustawienie DMZ
4. WiFi - nieużywane

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Co do wyboru routera to już się nie wypowiem. Ale na forum są osoby mające większą styczność z tym sprzętem. Więc niech oni Ci doradzą.
ODPOWIEDZ