Modem Huawei E173 a antena GSM

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Patryk2485
Użytkownik forum

Modem Huawei E173 a antena GSM

Post autor: Patryk2485 »

Witam. Mam problem z doborem anteny GSM do modemu Huawei e173. Mianowicie chodzi o to, że jakiś czas temu sieć Plus poprawiła zasięg internetu mobilnego w miejscu mojego zamieszkania. Jednak mając modem w domu nie zauważam tej różnicy. Dlatego też w akcie desperacji postawiłem przed domem maszt (wysokość ok. 8m) następnie przyczepiłem do niego modem :D
Teraz mam zasięg HSDPA, jednak martwi mnie fakt, że zbliża się zima i modem w temp. minusowych może reagować różnie.
W związku z tym postanowiłem zakupić antenę. Jednak mam spory problem z doborem.
Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście pomogli mi wybrać odpowiednią (możliwie najlepszą).
Podam jeszcze kilka informacji, aby ułatwić Wam pracę.
Miejsce mojego zamieszkania to Grodziec (woj.pomorskie, pow. Kwidzyn).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E173 a antena GSM

Post autor: YaHooo »

Patryk2485 pisze: Podam jeszcze kilka informacji, aby ułatwić Wam pracę.
W takim razie powiedz z jakiej technologii (GPRS/EDGE/UMTS/...) oraz pasma korzystasz (900 czy 2100MHz). Od tego zależy jaką Ci polecimy antenkę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Patryk2485
Użytkownik forum

Powiem tak... mając modem w domu mój zasięg to 3-4 kreski EDGE. Jednak po zamontowaniu go na maszcie, o którym pisałem wcześniej, łapię 2 kreski zasięgu w technologii HSDPA. Przypominam, że wysokość masztu to ok. 8m.
Pasmo, z którego korzystam to bodajże 900MHz. Piszę bodajże, bo nie wiem dokładnie o co chodzi. Mój najbliższy nadajnik nadaje w paśmie 900MHz, więc pewnie tak :). Bardzo bym prosił, jeśli masz taką możliwość oczywiście, abyś sprawdził w stronę, którego nadajnika musiałbym ustawić antenę. Powiem, że w okolicy są też nadajniki 1800MHz i 2100MHz.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Patryk2485 pisze: Miejsce mojego zamieszkania to Grodziec (woj.pomorskie, pow. Kwidzyn).
Zapewne to ten Grodziec:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.65841 ... 03125/z/12
Wg mapy masz w okolicy 2 nadajniki Playa UMTS 900:
Kisielice - ok. 7,5 km
Prabuty - ponad 10 km (plus nadajnik Aero2)
Susz - ponad 11 km
Przy czym mapa to tylko mapa, nie musi mówić prawdy.
Jeśli modem się łączy na wysokim kiju, to wystarczy tylko potwierdzić na 100% na jakim paśmie się łączy,
w TopNetInfo spróbuj wymusić pasmo 900 MhZ, i jak się połączy, to wtedy jedna z tych anten się nada:
http://www.cybertech.com.pl/p89,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html
plus przejściówkę ze złącza FME do twojego modemu

Aeor2 też nadaje w paśmie 900 Mhz, więc możesz próbować też złapać aero
- ale to raczej na tej mocniejszej antennie ATK-20.

a jeśli się nie połączy na 900 Mhz, tylko na 2,1 Ghz (raczej mało prawdopodobne - ale lepiej sprawdzić),
to z kolei jedna z tych anten się nada:
http://www.cybertech.com.pl/k18,anteny- ... 00mhz.html
Tutaj już można zakupić antenę z zaciśniętym konektorem do twojego modemu (czytać w opisie),
ewentualnie także ze złączem FME + osobno przejściówka.
Patryk2485
Użytkownik forum

kordirko pisze:Wg mapy masz w okolicy 2 nadajniki Playa UMTS 900:
Tylko ja posiadam internet z Plusa, nie z Playa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mi wynika, że Plus nie ma u Ciebie stacji 3G, więc nie wiem skąd możesz mieć ten zasięg :zdziwko:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Patryk2485
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Mi wynika, że Plus nie ma u Ciebie stacji 3G, więc nie wiem skąd możesz mieć ten zasięg :zdziwko:
Nie tylko ja mam HSDPA w tej miejscowości.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Patryk2485 pisze:Nie tylko ja mam HSDPA w tej miejscowości.
Może być UMTS900 z Prabut albo UMTS2100 z Kwidzynia, trzeba by zrobić profil terenu bo może jakiś prześwit gdzieś jest i sygnał dolatuje.
Patryk2485 pisze: gdybyście pomogli mi wybrać odpowiednią (możliwie najlepszą)
Podaj dokładne oznaczenie modemu spod klapki.
Nie pomagam na PW!
Patryk2485
Użytkownik forum

Model E173s-2. A Jaromierz? Nie mam daleko do tej miejscowości a tam też chyba jest nadajnik.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Patryk2485 pisze:E173s-2
Modem obsługuje UMTS2100 i UMTS900, musisz za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> sprawdzić w którym paśmie odbierasz sygnał i na to pasmo kupić antenę
Nie pomagam na PW!
Patryk2485
Użytkownik forum

Otwierając ten program i wchodząc w GPRS/UMTS ustawiam np GSM900, ale gdy chce zastosować to wyskakuje komunikat o treści : "Nie udało sie odczytać odpowiedzi na wysłane polecenie".
Do tego ten program coś nie działa mi prawidłowo. Czasami gdy go włączę to nie chce połączyć i wyskakuje komunikat, że być może jest awaria modemu. Muszę wtedy odłączać i podłączać modem. Dodam, że w aplikacji iPlus Manager takich problemów nie ma.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Patryk2485 pisze: ustawiam np GSM900
Musisz ustawić WCDMA900 albo WCDMA2100. Komunikację AT masz zaznaczoną i działa?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk2485 pisze: Nie tylko ja mam HSDPA w tej miejscowości.
Ja Ci wierzę, tylko nieco dziwne.

Ewentualnie do sprawdzenia LAC oraz CID można użyć komend AT i ręcznie wydobyć te informacje jakby nie szło.
Patryk2485
Użytkownik forum

Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem, ale nie było mnie w domu. Jednak juz jestem i możemy wrócić do dyskusji dotyczącej doboru anteny do mojego modemu:)
Co do wypowiedzi użytkownika wojteks:
Mój modem w programie Top_netinfo działa już prawidłowo i modem łączy się tylko na paśmie W2100. Na paśmie W900 nie chce. Innych nie sprawdzałem :) Tak kazałeś sprawdzić, być może na innych pasmach GSM też działa.
Także słucham Waszych odpowiedzi, pasmo na jakim działa antena już mamy, więc jaka antena?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk2485 pisze: Także słucham Waszych odpowiedzi, pasmo na jakim działa antena już mamy, więc jaka antena?
To za dużego pola manewru nie mamy. Polecam panel np od Bestpartnera http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 ewentualnie podobny od Cybertecha.
Ostatnio zmieniony 2012-10-24, 16:36 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Patryk2485
Użytkownik forum

Chciałbym dodać jeszcze, że modem, który miałem prędzej umieszczony na wys. 8m teraz mam na 3-4m. Spowodowane jest to awarią kabla USB. Siła sygnału wygląda teraz gorzej, bo jest to UMTS na zmianę z HSPA na poziomie 3%-11%. I moje pytanie.. Czy podana wyżej antena wzmocni tę siłę sygnału i szybkość pobierania na tyle bym juz nie musiał się denerwować? :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czy podana wyżej antena wzmocni tę siłę sygnału i szybkość pobierania na tyle bym juz nie musiał się denerwować? :)
W zasadzie na to pytanie nie ma odpowiedzi bez sprawdzenia. Nikt Ci nie zagwarantuje w 100%, że będzie ok. Ale można przypuszczać, że powinna się poprawić sytuacja.
Patryk2485
Użytkownik forum

A czy antena może znajdować się na jednym maszcie razem z anteną satelitarną? Można w taki sposób zakłócić sygnał czy raczej nie ma to znaczenia?
I jeszcze jedno pytanie.. Montując podany przeze mnie modem na maszcie użyłem taśmy izolacyjnej, czy to także może zakłócić sygnał?
Dziś dokupiłem 4,5 m kabla, abym mógł zamontować modem nieco wyżej, ale gdy połączę ze sobą dwa kable o łącznej długości 8m to zrywa mi za każdym razem połączenie. Dodam, że z modemem Huawei E220 nie miałem takiego problemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk2485 pisze:A czy antena może znajdować się na jednym maszcie razem z anteną satelitarną?
Nie widzę przeciwwskazań ;)
Patryk2485 pisze:Można w taki sposób zakłócić sygnał czy raczej nie ma to znaczenia?
Jeśli np antena satelitarna nie będzie stać na drodze pomiędzy anteną GSM, a nodeB to nic się złego nie będzie dziać.
Patryk2485 pisze: I jeszcze jedno pytanie.. Montując podany przeze mnie modem na maszcie użyłem taśmy izolacyjnej, czy to także może zakłócić sygnał?
Moim zdaniem nie powinno. Chyba, że użyłeś jakiejś taśmy pokrytej metalem który może tłumić sygnał.
Patryk2485 pisze:Dziś dokupiłem 4,5 m kabla, abym mógł zamontować modem nieco wyżej, ale gdy połączę ze sobą dwa kable o łącznej długości 8m to zrywa mi za każdym razem połączenie. Dodam, że z modemem Huawei E220 nie miałem takiego problemu.
Jak widać Twój obecny modem ma większe wymagania co do zasilania, albo kable USB są kiepskiej jakości i mają duże spadki napięć.
Patryk2485
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Jak widać Twój obecny modem ma większe wymagania co do zasilania, albo kable USB są kiepskiej jakości i mają duże spadki napięć.
Więc co w takim razie mogę zrobić, aby móc używać tego kabla?
Mam także pytanie odnośnie anteny, którą mi zaproponowałeś. Chodzi o to, że nie wiem jakiej długości kabel tam się znajduje. Ja ogolnie potrzebowałbym z 15m ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk2485 pisze: Więc co w takim razie mogę zrobić, aby móc używać tego kabla?
Można próbować na końcu kabla postawić aktywny HUB USB z zasilaczem o wydajności minimum 2A, ale nie powiedziane, że pomoże.
Chodzi o to, że nie wiem jakiej długości kabel tam się znajduje. Ja ogolnie potrzebowałbym z 15m ;)
Można napisać do sklepu i spytać się, czy za jakąś tam drobną dopłatą nie dadzą większego kabla. Chociaż w przypadku 15m kabla na częstotliwości 2100MHz straty będą dość duże, wiec może warto rozważyć rozwiązanie z krótkim kablem i modemem wpięty w router, a dalej wszystko po LAN?
Patryk2485
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Chociaż w przypadku 15m kabla na częstotliwości 2100MHz straty będą dość duże
W takim razie jakiej długości musi być kabel, aby nie stracić zbyt wiele?
A co do routera to na dzień dzisiejszy nie posiadam, także zostańmy przy opcji z sama anteną.
Kilka postów prędzej, gdy podałeś mi dwie anteny jako propozycje, dałeś mi link tylko do pierwszej. Mógłbyś dać także do drugiej? Byłbym wdzięczny. I prosiłbym abyś sam ocenił, która będzie dla mnie lepsza.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk2485 pisze:W takim razie jakiej długości musi być kabel, aby nie stracić zbyt wiele?
Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, bo to zależy od tego jaki teraz masz zasięg. Kabel H-155 ma tłumienie około 0.5dB/m dla częstotliwości 2100MHz.
Patryk2485 pisze: Mógłbyś dać także do drugiej?
ta druga antena to ta http://allegro.pl/antena-do-play-e3131- ... 30078.html
I prosiłbym abyś sam ocenił, która będzie dla mnie lepsza.
W zasadzie obie anteny są tak samo dobre. Możesz wybrać którą wolisz. Bo ceny są podobne. No i musisz napisać do sprzedawców czy zrobią kabel o takiej długości jaka Cię interesuje.
Patryk2485
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, bo to zależy od tego jaki teraz masz zasięg. Kabel H-155 ma tłumienie około 0.5dB/m dla częstotliwości 2100MHz.
Nie wiem czy dobrze patrzę, ale w aplikacji Top_NetInfo w parametrach połączenia znajduje się moc sygnału. Średnio jest to -109dBm,6-12%, CSQ 2.
YaHooo pisze:No i musisz napisać do sprzedawców czy zrobią kabel o takiej długości jaka Cię interesuje.
Trochę mnie nastraszyłeś mówiąc, że przy dłuższym kablu straty mogą być duże, tak więc teraz nie wiem o jakiej długości kabel pytać ;D
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Patryk2485 pisze: Dziś dokupiłem 4,5 m kabla, abym mógł zamontować modem nieco wyżej, ale gdy połączę ze sobą dwa kable o łącznej długości 8m to zrywa mi za każdym razem połączenie.
Najlepiej zastosować kabel w jednym kawałku. Każde dodatkowe złącze może wprowadzić dodatkowe tłumienie i niedopasowanie impedancji (odbicia sygnału), sztukowanie kabla z kilku kawałków da gorsze efekty niż kable w jednym kawałku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk2485 pisze:Średnio jest to -109dBm,6-12%, CSQ 2.
No to słabo. Zależy nam na jak największym zysku oraz jak najmniejszych stratach.
kordirko pisze:Każde dodatkowe złącze może wprowadzić dodatkowe tłumienie i niedopasowanie impedancji (odbicia sygnału),
I powiedziałbym, że na pewno wprowadza dodatkowe tłumienie. Można przyjąć, że 1dB na każde złącze.
Patryk2485
Użytkownik forum

Więc ostatnie pytanie, bo odpowiedź nie była zbyt precyzyjna.. Kabel do jakieś długości nie spowodowałby strat.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk2485 kabel każdej długości będzie powodować straty. Ale powiedzmy, że do 10m zysk z anteny i jej wyniesienia wysoko będzie większy niż strata na kablu.
Patryk2485
Użytkownik forum

A więc zaproponowano mi dwie anteny i mam dylemat, którą wybrać. Właśnie jutro będę kupował i potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Czy lepsza będzie antena:
1. http://allegro.pl/antena-do-play-e3131- ... 30078.html
czy może ta:
2. http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
?
Ostatnio zmieniony 2012-11-09, 05:44 przez Patryk2485, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk2485 w zasadzie obie są tak samo dobre. Możesz kupić byle którą z nich. Ja bym brał tą gdzie mi zrobią kabel odpowiedniej długości i już.
ODPOWIEDZ